Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Papež v Abu Dabiju ‒ začetek drugačnega odnosa z islamom?

UAE-VATICAN-RELIGION-POPE-ISLAM

Vincenzo PINTO / AFP

Papež Frančišek in veliki imam Ahmed Al Tajeb

Arthur Herlin - objavljeno 05/02/19

Srečanje papeža Frančiška in vodje egiptovskih sunitov, šejka Ahmeda Al Tajeba v Abu Dabiju se je končalo z močnim skupnim sporočilom svetu

Zgodovinski dogodek se je zgodil 4. februarja med obiskom papeža Frančiška v Združenih arabskih emiratih. Zgodovinski ni bil le zato, ker je Frančišek prvi papež, ki je stopil na Arabski polotok, ampak tudi zaradi pomembnega koraka v odnosu med krščanstvom in islamom.

Iskala skupne točke

Verska voditelja med bleščečimi stolpnicami in umetnimi plažami Abu Dabija nista želela reševati morebitnih nesoglasij, ampak sta raje eno za drugim naštela glavna načela, o katerih se strinjata. Še več, spodbudila sta svet, naj sledi njunemu zgledu in “na zlo odgovori z dobrim”.


AGNES MARIAM DE LA CRUZ

Preberite še:
Redovnica, ki je šla z belo zastavo v Damask in evakuirala 6.500 ljudi

Ta klic se je konkretno pokazal ob prihodu v konferenčno dvorano na prostem ob vznožju Founder’s Memorial ‒ spomenika ustanovitelju Združenih arabskih emiratov šejku Zaidu, ko sta papež in podpredsednik države šejk Mohamed bin Rašid Al Maktum vstopila z roko v roki.

Z ramo ob rami

Verska voditelja se tako prvič nista srečala iz oči v oči, ampak z ramo ob rami, da bi skupaj gradila “pot miru in sprave” za vse ljudi dobre volje.

V tem smislu je papežev govor pred več kot 400 verskimi voditelji zgovoren: Mednarodno skupnost je povabil, naj se “kot ena družina” vkrcajo na “barko bratstva”, ki bo lahko kljubovala “nevihtnim morjem sveta”.  Po njegovem mnenju ni druge alternative: “Ali bomo prihodnost gradili skupaj ali pa prihodnosti ne bo.”

Sejmo mir

Verstva je spodbudil, naj predvsem sejejo seme miru. Verski voditelji imajo zato, kot verjetno nikoli v preteklosti, nujno nalogo: prizadevati si za demilitarizacijo človeškega srca. Pozval je, naj vojni nasprotujejo predvsem z “nežno močjo” molitve in vsakodnevno vključenostjo v dialog.


BOIA ISIS

Preberite še:
Nekdanji krvnik Islamske države: V Kristusu in v evangeliju sem našel mir

To bratsko sožitje mora po njegovem mnenju temeljiti na “dveh krilih” izobraževanja in pravičnosti. Vlaganje v kulturo prispeva k “zmanjševanju sovraštva” in spodbuja razvoj civilizacije, saj sta “izobrazba in nasilje obratno sorazmerna”.

PIELGRZYMKA PAPIEŻA FRANCISZKA DO ZJEDNOCZONYCH EMIRATÓW ARABSKICH
AP/Associated Press/East News

Pomemben dokument

Po govoru sta papež in veliki imam podpisala dokument, ki je začetek drugačnega odnosa med verama. Ambiciozno besedilo želi biti nič manj kot “močno znamenje miru in upanja za prihodnost sveta”. Dokument vključuje jasno obsodbo vseh ravnanj, ki ogrožajo življenje: terorističnih napadov, splava, evtanazije in “politik, ki vse to podpirajo”.

Besedilo tudi poudari, da je treba varovati obredne kraje in verske objekte, pa tudi da se besede manjšina ne sme uporabljati diskriminatorno. To namreč po njunem mnenju daje prostor sovražnosti in odrekanju verskih in državljanskih pravic nekaterim državljanom. Ta dokument bodo v roke dobili državni organi, vplivni voditelji in organizacije civilne družbe.

Papež Frančišek in veliki imam sta se nato podpisala na dva velika kamna, ki ju bodo uporabili pri gradnji cerkve in mošeje, ki bosta stali druga ob drugi.


HAND

Preberite še:
Ta priljubljena molitev za mir lahko spremeni človekovo srce


ARCHBISHOP BASHAR WARDA OF ERBIL

Preberite še:
Iraški nadškof rešuje preganjane kristjane


EPIPHANIUS

Preberite še:
Ali spremembe v Ukrajini pomenijo, da je poenotenje s katoličani že na obzorju?

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.