Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 16. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Nekdanji krvnik Islamske države: V Kristusu in v evangeliju sem našel mir

BOIA ISIS

Public Domain

Aleteia - objavljeno 28/09/18

Zgodbe o spreobrnitvi

Heart4Iran je združenje kristjanov, ki se posvečajo evangelizaciji v Iranu in so v tesnem stiku z muslimani. Upravljajo tudi televizijski kanal Mohabat TV, ki obravnava aktualne dogodke in pomaga iranski krščanski cerkvi. Med milijonom dnevnih gledalcev je tudi veliko muslimanov.

Pred nekaj meseci je na telefonsko številko televizijskega kanala prišel poseben telefonski klic. Nazanin Baghestani, nadzornik televizije Mohabat, je dejal, da je govoril z moškim, ki se je predstavil kot borec džihadistične teroristične skupine ISIS. Hotel je izvedeti kaj več o Kristusu, saj je pogosto doživljal nočne more in nemir.

Nazanin se je pozneje srečal s tem moškim (njegovega imena ni razkril) in rodilo se je prijateljstvo.


NESMA,KAREN

Preberite še:
Dekle, ki se ne boji več teroristov, čeprav so ji pred očmi ubili mamo

Stopil na pot odpuščanja

“Neke noči, potem ko sem molil in se pogovarjal z njim ter prebral odlomek iz evangelija, je končno zaspal. Ko se je zbudil, me je pogledal in rekel: ‘To je bila prva noč, ko sem lahko mirno spal.'”

Tako je nekdanji krvnik stopil na pot odpuščanja sebi in tako našel mir in svobodo v Kristusu, hkrati pa se je vedno jasneje zavedal, kako veliko zlo je povzročil.


VAEL NATASA HANUNA

Preberite še:
Musliman, ki je bil nekoč ministrant, o srečnem zakonu s katoličanko

JEZUS NA KRZYŻU
Shutterstock

Jezus se razodeva prek sanj

To pa ni osamljen primer. Obstaja veliko muslimanov, ki so usmerili svojo pot h krščanstvu kljub hudim preganjanjem in vsakodnevnim težavam na Bližnjem vzhodu. Zelo pogosto se Jezus ljudem in celo borcem samooklicane Islamske države razodene prek sanj.

Tako se je zgodilo tudi Abuju Hamzi, sodniku šeriatskega prava islamske ekstremistične vojske Al Fath ter ustanovitelju in pripadniku Al Kaide: “Sem sin muslimanske družine in rojen sem bil v Siriji. Že kot otrok sem se odločil, da bom sledil poti džihada za islam.”

Medtem ko je bil v zaporu po drugi aretaciji, pa je sanjal, da je v prazni cerkvi pred križem: “Bil sem prepričan, da me hudič preizkuša.” Potem ko je prišel iz zapora, je med sirsko revolucijo nadaljeval delo kot kalifatski sodnik, vendar je začel dvomiti o Alahu. Agnosticizem ga je pripeljal na pot v Evropo, v Avstrijo in nato v Nemčijo, kjer je zagledal cerkev na hribčku, prav takšno, kakršno je videl v svojih “nočnih morah”. Bilo je v Hannovru, vstopil je in prepoznal notranjost.
Preberite še:
“Ko sem na islamskih tleh, skušam ostati neopažen. Islam nas ne trpi”

Tudi iz ZDA prihajajo podobne zgodbe. Pred časom je New York Times poročal o Mohamadu Baširju, nekdanjemu borcu Al Kaide. Pretreslo in zaustavilo ga je predvsem to, ko je videl, da muslimani ubijajo muslimane.

Ko sta z ženo Riašid začela razmišljati o tem, da bi zapustila islam, je žena pripovedovala, da je v sanjah videla svetopisemsko osebo, ki je z nebeško močjo razdelila morje. Mohamad je to znamenje razumel kot Jezusovo spodbudo.

Spreobrnitve

Avstrijski kardinal Christoph Schönborn je potrdil, da je krstil več muslimanskih spreobrnjencev. Več kot petdeset odstotkov odraslih spreobrnjencev v zadnjih dveh letih prihaja iz islamske vere.

Dudley Woodbury je proučeval, kaj muslimane privlači pri krščanstvu, in ugotovil, da jih je prevzel življenjski slog kristjanov, ljubezen, ki so jo ti pokazali do nekristjanov, ter njihov enakovreden odnos do žensk. Poleg tega pa še verodostojnost Svetega pisma. Muslimane učijo, da tora, psalmi in evangeliji prihajajo od Boga, a so bili pokvarjeni. Kljub temu novi spreobrnjenci pripovedujejo, da prav Božja resnica, ki jo odkrijejo v Svetem pismu, postane zanje prepričljiv ključ do njihovega razumevanja Božjega značaja.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Irena Santoro.


JESUS; CRÈCHE; NOËL

Preberite še:
Terorist se ne rodi terorist, rodi se otrok!


PAUL KARAM

Preberite še:
“Predstavljajte si, da bi v Slovenijo prišlo milijon beguncev. Kaj bi naredili?”


SABATINA JAMES

Preberite še:
“Zame je naglavna ruta simbol zatiranja žensk”

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.