Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Pokadil je toliko cigaret, da bi si lahko kupil avto

smoking

PIXABAY

Fotografija je simbolična

Lojze Grčman - objavljeno 31/01/19

Na dan brez cigarete objavljamo zgodbo fanta, ki se je kajenju po sedmih letih odločno uprl

Marko prihaja z Dolenjskega. Zdaj je predan mož in oče. V srednješolskih in študentskih časih pa je kadil sedem let. Cigareto mu je med prste pomagala potisniti družba v srednji šoli.

“Med odmori smo hodili na cigareto in tako sem se navadil. Ko začneš redno kaditi, je težko prenehati,” se spominja časov pred približno 15 leti.


BRANE MILICEVIC

Preberite še:
Brane Miličević je bil že klinično mrtev, videl je predor in luč

Družba ga je sprejela, on pa je sprejel njene kadilska navade

Tedaj se je iz osnovne šole podal v srednje veliko slovensko mesto na srednješolsko izobraževanje. Sam, brez prijateljev, znancev, nekdanjih sošolcev. Iskal je družbo. Ta, ki je kadila, je bila še najbolj odprta, pravi. Sprejela ga je, on pa je sprejel njene kadilske navade.

“Nekoč sem računal. V sedmih letih sem pokadil toliko cigaret, da bi si s tem denarjem lahko kupil avto. Pokadil sem približno dve škatlici na dan,” razlaga Marko, ki je sedem- ali osemkrat poskusil prenehati, a vselej premalo odločno.


CHILD ON PHONE

Preberite še:
Za z internetom zasvojenim otrokom skoraj vedno stojijo šibki starši

Odložil in ni prižgal nobene več

Stvari so se začele spreminjati, ki se je razvil odnos z resnim dekletom, zdajšnjo ženo: “Kakšno leto mi je tolerirala kajenje, nato pa sem opazil, da ji je to šlo vse bolj na živce. Enako pravzaprav tudi meni. Začel sem delati na sebi, ta zasvojenost me je vse bolj motila. Nekoč mi je na morju po jutranji cigareti postalo slabo. Vprašal sem se, ali mi je tega treba. Škodujem zdravju in odnosom. Odložil sem cigareto in nisem prižgal nobene več.”


COLLAGE OF STARS

Preberite še:
Mladi zvezdniki, ki so premagali zasvojenost

Občasno, predvsem v stresnih trenutkih, ga sicer še zamika, a se trudi vztrajati. Mladostnikom podobne starosti, kot je bil on, ko je začel, in drugim pa sporoča: “Zaradi družbe ni vredno začenjati kaditi. Če te ne sprejema brez tega, te ta družba ni vredna.”




Preberite še:
“Poljub, objem in križek so del vsakdana”




Preberite še:
Janez Bosko – duhovnik, vzgojitelj in … čarodej!


martin golob

Preberite še:
Ne samo dedek Toni, tudi Martin Golob “vežba”!

Tags:
odvisnost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.