Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Janez Bosko – duhovnik, vzgojitelj in … čarodej!

web3-don-bosco

East News

Tereza Mohar - objavljeno 31/01/19

Don Bosko je svoje življenje dal za mlade – vzgajal jih je in vodil k Jezusu. Pri tem se je posluževal tudi "čarovniških" trikov

Janez Bosko se je rodil leta 1815 v revni vasici v Piemontu v Italiji. Ko je bil star dve leti, mu je umrl oče. Vzgojo je prevzela mama Marjeta, ki je svoje otroke z veliko skrbjo uvajala v krščansko vero.

Sanje …

Ko je bil star devet let, je imel zanimive sanje. Zagledal je skupino fantov, ki so razgrajali. Ko je zaslišal preklinjanje, se je pognal mednje in jih s kričanjem in pestmi hotel prisiliti k molku. Prikazal se mu je veličasten mož, poleg njega pa lepa gospa. Mož ga je poklical in dejal, da bo moral svoje prijatelje pridobiti z ljubeznijo, ne s pretepanjem.


JAK STRACIĆ SYMPATIĘ

Preberite še:
Nasvet Janeza Boska, kako od sebe odvrniti zlo

Fantje iz sanj so se spremenili v divje živali in mož mu je rekel: “To je tvoje delovno področje. Kar boš videl, da se bo zgodilo s temi živalmi, boš moral storiti z mojimi sinovi.” Namesto podivjanih živali so se prikazali krotki jagenjčki. Poskakovali so in tekali, kakor da bi hoteli pozdraviti tega moža in čudovito gospo.

… in njihov pomen

Pomen teh sanj je don Bosko razumel šele pozneje, ko je postal duhovnik in vzgojitelj mladine. V letih svojega delovanja je celo spoznal, da iz teh “živali” nastajajo novi pastirji, ki se mu pridružujejo pri njegovem delu.

Vrvohodec in čarodej

V svoji mladosti se je Janez hotel izpopolniti v vsakršnih spretnostih, ki bi mu omogočile dostop do ljudi. Znal je hoditi po vrvi, delati trike s kartami, pričarati iz jajca svileno ruto … Znal je delati čudovite stvari, ljudje pa so ga poslušali tudi, ko jim je ponovil župnikovo pridigo in jih poučeval. Pred zadnjo točko svojega nastopa je potegnil iz žepa rožni venec in vse povabil k molitvi. To je bila “vstopnina”, ki jo je zahteval od občinstva.

Don Bosko rešuje fante z ulice …

V tistih časih so bile italijanske ulice polne fantov, ki so bili prepuščeni nemilosti svojih delodajalcev. Mnogi fantje so kradli in končali v zaporih. Don Bosko je spoznal, da so preveč izpostavljeni nevarnostim in zato potrebni vodstva. Začel jih je zbirati, da so pri njem stanovali in bili deležni prave vzgoje.
Preberite še:
10 nasvetov Janeza Boska za vzgojo otrok

… fantje pa rešijo njegovo življenje!

Don Bosko je hudo zbolel. Lotila se ga je jetika, za tiste čase zelo nevarna bolezen. Fantje so se zbali za njegovo življenje. Utrujeni in v umazanih delovnih oblekah so cele noči prebedeli ob njem in molili za njegove zdravje. Po tednu dni se je mu je zdravje izboljšalo! “Svoje življenje dolgujem vam! Odslej ga bom vsega porabil za vas.” Te besede so bile slovesna zaobljuba fantom, da se jim v celoti posveti.

Pes Sivec, zvesti spremljevalec

Vsem pa njegovo delovanje ni bilo všeč, zato je bil don Bosko večkrat tarča napadov. Ob večerih, ko se je sam vračal domov, se je iz grmovja ob poti večkrat prikazal pes Sivec, ki ga je spremljal in branil. O njem je don Bosko rekel: “Smejali bi se, če bi vam dejal, da je to angel. Ni pa tudi mogoče reči, da je navaden pes.”


AGNES

Preberite še:
Svetniki in njihov neverjetni odnos do živali

Zadnje besede

Don Bosko je umrl 31. januarja 1888. Tistim, ki so bedeli ob njegovi postelji, je naročil: “Povejte mojim fantom, da jih vse pričakujem v nebesih!”

Don Bosko živi še danes!

O sv. Janezu Bosku in njegovem vzgojnem sistemu so napisane številne knjige, posneti filmi, v slovenskem prostoru pa so ob 200-letnici njegova rojstva ustvarili celo muzikal o njegovem življenju z naslovom Za vas živim.

Najbolj “živ” pa je don Bosko v svojih naslednikih. To so salezijanci, hčere Marije Pomočnice, salezijanci sotrudniki, don Boskove prostovoljke … Kaj več o njih pa vam razkrijemo kdaj drugič!


MARKO POHLIN

Preberite še:
To je bosonogi menih, ki je sprožil slovenski narodni preporod


MIRJAM SELŠEK ŠTANTA

Preberite še:
Anksioznost, zloraba, bes, misel na samomor: “Iskala sem varnost”


ADMONT LIBRARY

Preberite še:
To so najlepše samostanske knjižnice na svetu

Tags:
duhovnikvzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.