Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 27. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Zakaj je dobro majhnim otrokom brati svetopisemske zgodbe

CZYTANIE PISMA ŚWIĘTEGO

Shutterstock

Zrinka Peters - objavljeno 29/01/19

5 močnih sporočil, ki jih posredujemo otrokom ob prebiranju svetopisemskih zgodb

Že zelo majhnim otrokom lahko začnemo brati iz preprostega in privlačnega Svetega pisma za malčke, nato pa nadaljujemo s starosti primernim otroškim Svetim pismom. Otrokom se zdijo zgodbe zanimive in vznemirljive, saj radi poslušajo o dogodivščinah Mojzesa, Davida, Jona, Estere in drugih. Majhnim otrokom so še posebej zanimive dramatične zgodbe iz Stare zaveze. Moj sin je pri štirih letih hotel poslušati zgodbo o Davidu in Goljatu skoraj vsak dan. Navdušen je bil nad idejo, da se lahko deček bori proti velikanu – in zmaga!


BIBLE

Preberite še:
Zakaj se Sveto pismo imenuje Biblija?

Ko z otroki znova in znova prebiramo te zgodbe, jim s tem pomagamo, da se naučijo nekaterih pomembnih naukov brez neposrednega učenja. Pomagamo jim razumeti sledeče:

1. Sveto pismo je Božja knjiga in je pomembna

Otroci hitro razumejo, da če se zdi mami in očetu tako pomembno, da znova in znova prebirata zgodbe iz otroškega Svetega pisma, potem je to gotovo zelo pomembno. Tudi njim bo postalo pomembno.


BIBLE

Preberite še:
Kako smo z otroki začeli brati Sveto pismo

2. Bog dela čudeže in pomaga svojemu ljudstvu

Nemogoče je, da bi brali 2. Mojzesovo knjigo, celo iz najpreprostejšega otroškega Svetega pisma, in ne bi videli, da je Bog dejaven v življenju posameznika in svojim otrokom želi pomagati. Nauk, da je Bog mogočen, ljubeč in se zares zanima za ljudi, je preprost in jasen, a zelo globok.


BABY NAME

Preberite še:
Otroci in njihova pomembna vloga v Svetem pismu

3. Božja pota niso naša pota

Kri na podbojih vrat? Mana iz nebes? Kako presenetljivo! Obzidje Jerihe, ki se je zrušilo brez človeške pomoči? Osupljivo! Bog, ki uporabi veliko ribo, da bi Jona spametoval? Le kdo bi si bil mislil! Otroci so nad temi stvarmi upravičeno začudeni in presenečeni. Brez cinizma in dvomov, ki toliko odraslim preprečujejo, da bi se čudili, otroci tako ob branju razvijejo preprosto in čisto vero v čudovitega Boga, čigar poti so višje in mogočnejše od naših.

4. Vera in poslušnost prinašata blagoslov, greh pa težave

Sporočilo, da sta zaupanje in poslušnost Bogu boljša pot, je vtkano v Sveto pismo od začetka do konca – od Adama in Eve do Sare, Davida, Jona in Hane ter številnih drugih.


WOMAN ON COMPUTER

Preberite še:
Kako bi zgodbe iz Svetega pisma objavili današnji mediji

5. Bog obljublja – in obljube tudi drži

Ko je obljubil, da bo Noeta in njegovo družino rešil pred poplavami, je obljubo držal. Ko je Sari in Abrahamu obljubil težko pričakovanega potomca, sta v odgovor dobila Izaka. Ko je obljubil, da se bo boril za Jozueta in ga popeljal v obljubljeno deželo, je to storil. Prek teh zgodb se naši otroci naučijo, da Bogu lahko zaupamo, da bo izpolnil svojo obljubo.


WOMAN,READING,SCRIPTURE

Preberite še:
Je v Svetem pismu kaj dobrih šal?

Redno prebiranje svetopisemskih zgodb našim otrokom je zelo preprosto. Za to ne potrebujemo diplome iz teologije, otrokom pa ta skupni čas da dragocene temelje, na katerih bodo pozneje lahko gradili. Seme, ki ga posejemo z branjem, bo vzkalilo in vzcvetelo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.


NEWBORN CHILD

Preberite še:
Kako se obnašati v okolju, kjer ste edini proti splavu?


WORK STRESS

Preberite še:
Kako mi je obsmrtna izkušnja razkrila tri laži, ki sem si jih dopovedovala


MARTIN GOLOB

Preberite še:
A ni zanimivo, da lažje dajemo, kot prejemamo? #vlog

Tags:
branjeotrociSveto pismo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.