Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

“Po strmejši poti hitreje prideš na cilj, hitreje imaš lepši razgled”

AGATA HREN

OSEBNI ARHIV

Barbara Oprčkal - objavljeno 17/01/19

Ženska ženski ‒ mamica, žena, prijateljica, socialna pedagoginja, blogerka in FertilityCare svetovalka Agata Hren

Agata Hren je ljubeča žena in mlada mamica dveh fantičev. Ko čas in otroka to dopuščata, se Agata posveča pisanju svojega bloga Rumenordeča, je svetovalka FertilityCare, vodi pa tudi različne delavnice in predavanja, predvsem na temo načrtovanja družine in poroda.

Čeprav je včasih deležna kakšnega poševnega pogleda, ko pove, da trenutno ne išče službe, ji trenutno največ pomeni to, da lahko živi svoje materinstvo in posveča svojima otrokoma toliko časa, kot si želi.

Z Agato in njenim možem smo se na Aletei že pogovarjali o spolnosti pred poroko, tokrat pa smo jo povabili še v našo rubriko Ženska ženski, kjer je podrobneje spregovorila o svojem vsakdanu.

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Moji idealni začetki dneva so sobotna jutra, ko smo vsi doma in si pripravimo hotelski zajtrk. Nekoč, ko sva z možem še potovala, sva se zaljubila v dobre zajtrke in sklenila, da bodo sobotni tudi pri nas nekaj posebnega. Res je prijetno, ko smo zjutraj vsi zbrani za mizo, na kateri vsak najde nekaj slastnega zase.


BARBARA KASTELEC

Preberite še:
“Živim v nepredstavljivem udobju, čeprav marsičesa nimam”

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete …?
Pozdravljena, lepotica. Šala – ampak pogosto me zabava tale fraza, ki jo uporablja Adi Smolar, ko se pogleda v ogledalo. Mislim, da ne bi bilo nič narobe, če bi jo začela resnično prakticirati.

Načeloma nimam jutranjih monologov z ogledalom.

3. Biti urejena je za vas pomembno, ker …?
(Smeh) Mislim, da lahko povsem iskreno rečem, in vsi, ki me poznajo, se zagotovo strinjajo, da nisem preveč urejena oseba. Ne nosim mejkapa, oblečem se v tisto, kar je najbolj udobno in kjer se bo najmanj poznalo, če se vame obriše otrok z umazanimi usti.

Za razliko pa mi zelo veliko pomenijo priložnosti, ko lahko preklopim v svoj “diva mode”. Že v gimnazijskih letih je bilo to za dekleta gledališče, zdaj še kakšna opera, zabava ali druga priložnost, ko si rečem, da je čas za moj lepši alter ego. Takrat mi je res pomembno, da stopim iz kopalnice našminkana in oblečena tako, da se počutim kot diva. 😊

4. Materinstvo je najlepša vloga, ker …?
… je najhitrejša pot do osebnostne rasti. Bolj temeljitega dela na sebi si ne morem zamisliti. Ves menedžment – dela in zadolžitev, pa tudi menedžment otrokovih in mojih čustvenih odzivov – je veliko bolj zahteven, kot sem si predstavljala. A po strmejši poti hitreje prideš na cilj, hitreje imaš lepši razgled. Trenutki, ko samo gledam otroka, ko me preplavi zaljubljenost in hvaležnost – takrat lahko samo rečem: “Bogu hvala!”


DEANA JEZERŠEK

Preberite še:
Kako biti žena, mamica in podjetnica? “Delujem na fotosintezo”

AGATA HREN
OSEBNI ARHIV

EVA AHAČEVČIČ PAKIŽ

Preberite še:
“Glede na to, da sem vso noč dojila, sem prav fejst”

5. Ste mama, ki dela od doma in ima hkrati doma mlajšega otroka. Kako usklajujete delo in družinske obveznosti in v čem vidite prednosti takšnega načina?
Način življenja, ki sem si ga izbrala, ni enostaven. Res ni. Preklapljanje iz usmerjenosti na otroka, kjer je potrebna prisotnost, odzivnost, iz usmerjenosti v dom in uspešno funkcioniranje družinskega življenja (zdrava hrana, red, rutina, popoldanske dejavnosti …), na (profesionalno) delo v trenutku, ko otrok zaspi, ni lahko. Včasih imam občutek, da bodo moji možgani enkrat samo pregoreli, ker so prisiljeni žonglirati preveč funkcij.

A ko mi včasih, predvsem ko mi zmanjka časa za delo, ker otrok tisti dan premalo spi, mož reče, naj ga že dam v vrtec, na to niti pomislim ne. Čutim, da je tako prav. Veliko teorij poudarja pomembnost navezanosti med primarnim vzgojiteljem in otrokom. Šele po tretjem letu naj bi prišla na vrsto socializacija.

Zdaj se želim podariti svojemu otroku v teh letih, ko se gradi baza za zdravo izgradnjo osebnosti. Tudi sama želim ta leta izkoristiti in se izživeti v materinstvu, da me pozneje ne bodo prevevali občutki zagrenjenosti, da nisem bila s svojimi otroki toliko, kot bi morala biti oz. bi si želela biti.

Seveda pa imam to možnost zato, ker je finančno izvedljivo. Če ne bi mogli preživeti z moževo plačo oz. če bo kdaj potreben tudi moj večji prispevek k družinskemu proračunu, bo stvar drugačna. Ampak o tem bom razmišljala takrat, nesmiselno se je sekirati na zalogo.


ŽIVA ŠTIGLIC

Preberite še:
Lepota nam je bila podarjena in vsaka je odgovorna, da s tem ravna “kot dober gospodar”

6. Med drugim ste tudi svetovalka FertilityCare. Katere so glavne prednosti tega sistema in kaj ženske (pa tudi pari) s tem pridobijo?
Prednosti, ki so prepričale naju, ko sva se še sama odločala, ali naj bo to način načrtovanja družine, ki si ga želiva, so bile, da je stvar znanstveno raziskana in zaradi svoje povezanosti z zdravljenjem (NaPro) ženski omogoči boljši vpogled tudi v zdravje in diagnostiko v primeru, ko je potrebno zdravljenje.

Všeč nama je bilo, ker na koncu vsakega dneva, glede na opazovanje, par ve, ali je dan ploden ali ne. Nič se ne kalkulira in predvideva. Pa tudi, da se opazuje samo sluz, saj merjenje temperature meni nikakor ni šlo.

Ženske veliko pridobimo z beleženjem, ker imamo v pogled v naše telo in procese, ki se dogajajo. Sam sistem je namreč oblikovan zelo izobraževalno, da ženska zares lahko postane gospodarica svojega telesa. Z vpogledom v njen cikel si tako lahko ureja tudi življenje bolj v skladu s fazo cikla, v kateri je – npr. delo na projektih da največ učinka v času, ko se telo pripravlja na ovulacijo in tudi kmalu po tem, medtem ko je v času pred menstruacijo in med menstruacijo za njeno psihofizično zdravje najbolj zaželen počitek, umik, delo na sebi …

Ravno to znanje pa pripomore tudi k boljšemu funkcioniranju para, ko tudi mož ve, v kakšni fazi cikla je ženska, kaj lahko takrat naredi, da jo podpre, in kaj lahko od nje pričakuje.


ALENKA REBULA

Preberite še:
Alenka Rebula: Vsaka ženska je ženska na svoj način, drugače ni pristna

7. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni in kaj ste se iz nje naučili?
Druga nosečnost, čeprav načrtovana, je bila zame velika stiska. Racionalno sem vedela, da je že skrajni čas za novega otroka, a sem se res s težavo odpovedala aktivnemu življenju na faksu in v mojih projektih. To je bil čas, ko je šel starejši ravno v vrtec in sem imela občutek, da sem končno dobila svoje življenje nazaj. Odločitev za novega otroka je bila zame res žrtev. Takrat mi je duhovna spremljevalka dejala, da Bog vse te žrtve vidi in jih obilno poplača ter da otroku ne moreš dati večjega darila, kot je bratec ali sestrica. Vedela sem, da je res.

Zdaj, ko gledam ljubezen, ki jo otroka gojita med sabo, ko vidim srečo, ki jo je ta otrok prinesel v našo družino, ljubeznivost, ljubkost, smeh, me to še vedno gane. Pred kratkim sva z možem objeta gledala otroka, ki sta se igrala, in mi je dejal: “Artur je bil pa res dobra ideja.” Ja, res je bil.

8. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Bog lahko vse uporabi v dobro.

9. S čim, kje in kako se duhovno napolnite?
Zelo veliko mi pomenijo večerni rituali osebne molitve, ko si vzamem več časa za tišino. Berem kakšno duhovno branje, dnevno Božjo besedo ali Sveto pismo: kar na slepo odprem in iščem nekaj, kar bi me v tistem trenutku in situaciji nagovorilo.

10. Biti ženska je lepo, ker …?
Ker lahko sodelujemo z Božjo ustvarjalnostjo in ker smo nosilke Življenja.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in je vse, kar potrebujemo, nekaj spodbudnih misli, a ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.