Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Recept za bogato novo leto

CHILD

By Yuliia V | Shutterstock

Mladi val - objavljeno 13/01/19

Kako si postavimo dobre cilje?

Ob vstopu v novo leto si zadajamo vse (ne)mogoče cilje in zaobljube. Čeprav je novo leto tu, je pomembno, da se vam pri načrtih ne mudi. Bolje je, da si malo z zamudo postavite dober cilj, kot da ste “točni”, cilj pa nima prave vsebine.

Razmislite o preteklem letu. Katere navade in aktivnosti želite ohraniti, kaj bi spremenili? Za vsako od naštetih področij si zastavite en cilj. Naj bo konkreten in realen. Raje si zadajte manj: če vam uspe cilj doseči v pol leta, ga lahko navzgor prestavite tudi takrat.


LETTER

Preberite še:
10 najpogostejših novoletnih zaobljub Slovenk in Slovencev

Ti

Za normalno delovanje morate biti zdravi in nasploh srečni. Pomislite, kaj počnete s svojim umom in telesom … Bi morali več časa preživeti na svežem zraku? Več časa spati? Migati, bolj zdravo jesti, odložiti napravice z zasloni, uporabljati manj škodljivo kozmetiko? Kako pa je z vašo splošno izobrazbo in kako preživljate prosti čas?

Morda bi se lahko letos naučili skuhati tri zdrave jedi, se povzpeli na deset novih hribov, prebrali kakšno dobro knjigo …

Družba

Iz svojega okolja ste prejeli več, kot se zavedate. Dobro bi bilo kaj vrniti … Naredite to na svoj način, s svojimi talenti. Možnosti je ogromno. Darujte svoja oblačila, hrano, denar in celo čas.

Postanite animator, ponudite pomoč v lokalnih društvih, enkrat tedensko na sprehodu pobirajte smeti, začnite zares ločevati odpadke, enkrat mesečno obiščite koga, ki je osamljen, na določen dan v tednu postorite kaj doma, vse leto pošiljajte sorodnikom in prijateljem voščilnice za rojstne dneve … Gotovo se bo našlo nekaj, kar vam bo res ustrezalo.


STRES W PRACY

Preberite še:
Namesto novoletnih zaobljub raje tale odločitev

Bog

Verjetno ste že slišali pregovor, ki pravi, da je z Bogom na prvem mestu tudi vse drugo na pravem mestu. Super vodilo za vse leto, kajne?

Da se zbližate z Gospodom, spoznavajte svetnike (preberite kak življenjepis – nekateri so imeli neverjetno razburljivo življenje!), odločite se za pogostejšo spoved, dodaj sveto mašo na tedenski urnik, preberite nekaj knjig Svetega pisma (povprašajte koga za nasvet, kje in kako se lotiti) …

Kaj pa vaš vsakdanjik? Morda lahko obogatite osebno molitev – naj bo iskrena, naj pride iz srca. Je morda napočil čas, da se znebite strahu pred rožnim vencem? Vsekakor pa priporočam romanje za blagoslov v novem letu. Srečno!

Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina, letnik 68, številka 1, v rubriki Mladi val. Avtorica: Patricija Kavčič.


MARY

Preberite še:
Kako nam Marijin zgled lahko pomaga, da bo novo leto čudovito


ST ANTHONY THE GREAT

Preberite še:
Pet izrekov puščavskih očetov, da bomo prav začeli novo leto


COMMUNICATION

Preberite še:
Težave v sporazumevanju? Sledite tem nasvetom

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.