Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Filmi, ki si v letu 2019 zaslužijo vašo pozornost

shutterstock_684787996

ANTONIODIAZ |SHUTTERSTOCK

Lucija Čakš - objavljeno 12/01/19

Svetovni splet nam omogoča, da se v začetku leta ne oziramo le nazaj, temveč se lahko razgledamo tudi v prihodnost

Prebrskali smo jo za vas in našli naslednje filme, ki bodo letos prišli v kinematografe.

Bilo je nekoč v Holywoodu (Once upon a time in Holywood)

Režiser Quentin Tarantino je na kup zbral zvezdniško igralsko zasedbo, s katero bo upodobil kult Charlesa Mansona, zloglasnega ameriškega kriminalca iz 60-ih, ki je v svoji komuni zbiral mlade ženske.

Poleg filmskih kapitalcev Brada Pitta in Leonarda DiCapria, ki bosta prvič zaigrala skupaj, so v igralski zasedbi še Al Pacino, Margot Robbie, Dakota Fanning, Kurt Russel, Tim Roth, Bruce Dern in Lena Dunham.


JURASSIC WORLD

Preberite še:
6 razlogov, da prenehate gledati filmske napovednike

Tarantino sam je v intervjuju napovedal, da bo ta film še najbolj podoben Šundu, njegovi uspešnici iz leta 1994, torej najverjetneje poln med seboj prepletenih zgodb številnih protagonistov, ne nujno urejenih v časovnem sosledju, obešenjaškega humorja in brutalnih prizorov nasilja.

In če vas naslov spominja na dva filma legendarnega italijanskega režiserja Sergia Leoneja – Bilo je nekoč na Divjem zahodu in Bilo je nekoč v Ameriki, je to verjetno režiserjev namen. Tarantino Leoneja navaja kot svoj največji filmski vzor, zato lahko pričakujemo, da film na omenjeni klasiki ne bo spominjal zgolj po naslovu.

Premiera filma je predvidoma napovedana za 26. julij.


FRIDERIK BARAGA

Preberite še:
Film o Frideriku Baragi. Kako so si ga zamislili Američani

The Goldfinch

Film, posnet po zelo priljubljenem romanu pisateljice Donne Tartt o dečku Theodoru Deckerju, ki v tragičnem bombnem napadu na muzej izgubi mamo, skrb zanj pa nato prevzame bogata družina višjega sloja. Njegovo življenje se tako v hipu povsem spremeni, film pa pripoveduje, kako se s tem spopade.

Zgodba je prepletena s slikarsko umetnostjo, saj se je zanjo navduševala mama pokojnega lika, po njenih stopinjah pa gre tudi Theodore.

Igralska zasedba filma je bogata: ob filmskih veterankah Nicole Kidman in Sarah Paulson bo Theodora zaigral Ansel Elgort. Prav pa je tudi, da smo pozorni na gralca Aneurina Barnarda, ki odigra njegovega vrstnika Borisa Pavlikovskega – pred dvema letoma smo ga lahko gledali v filmu Dunkirk, v katerem je bil odličen, čeprav je bila to njegova prva filmska vloga.

Premiera filma je predvidena za 11. oktober.


FILM WILSON

Preberite še:
Wilson – film o zagrenjenem starcu, ki ponovno zaživi

Kam si šla, Bernadette (Where’d you go Bernadette)

Filma po predlogi knjižne uspešnice se je lotil tudi režiser Richar Linklater (avtor filma Fantovska leta, ki ga je snemal kar 10 let). Knjiga Kam si šla, Bernadette, ki je še ne moremo brati v slovenščini, je zabavna, satirična zgodba o “popolni družini” in prav tak vtis daje tudi napovednik za film.

Odraščajoča edinka si ob zaključku osnovne šole kot nagrado za svoje dobre ocene zaželi družinski izlet na Antarktiko. Mama Bernadette (igra jo izvrstna Cate Blanchette) se mrzlično vrže v priprave na potovanje, dokler ji nenadoma ne prekipi in izgine.

Ljubeča hči Becky se ob povsem izgubljenem očetu (igra ga Billy Crudup) z vso močjo posveti iskanju mame in sproti odkriva tudi njeno preteklost, v igralski zasedbi pa kot stranska lika nastopata tudi Laurence Fishburne in Kristen Wiig.

Premiera filma je napovedana za 22. marec.


COUPLE

Preberite še:
Radost ljubezni: film o treh družinah v treh pretresljivih življenjskih preizkušnjah

Unplanned

Spomladi pa v kino prihaja tudi film, ki je nastal je po avtobiografski knjigi Abby Johnson, nekdanji delavki v ameriški kliniki za splave Planned Parenthood.

Bila je velika zagovornica splava in nekaj časa celo direktorica zavoda, dokler ni nekega dne postopka opazovala prek ultrazvoka. Takrat se je zavedla, da so zarodki, ki jih splavijo, že ljudje, ki pred splavom doživljajo smrtni strah in bolečino.

Izkušnja jo je tako pretresla, da je takoj zapustila svoje delovno mesto in začela pred kliniko, v kateri je še pred kratkim delala, mimoidoče osveščati o splavu, kar ji je nakopalo bes Planned Parenthooda in jo postavilo celo pred sodišče.

Premiera filma je napovedana za 22. marec.


KURESCEK

Preberite še:
Kurešček, “slovenska različica Medžugorja”, dobiva svoj film

Downtown abbey

Prihaja pa tudi film za ljubitelje kostumskih dram.

Med letoma 2011 in 2016 so v Veliki Britaniji snemali uspešno televizijsko kroniko družine Crawley in njihove služinčadi v začetku 20. stoletja. Gledali ste jo lahko tudi pri nas, 6. sezona pa se je z novim letom ravno iztekla na 2. programu hrvaške televizije.

Že dobro poznani liki se bodo letos predstavili še v filmu in tudi igralska zasedba ostaja enaka, v njej se zvrsti kar nekaj legendarnih igralcev britanskega otočja: Michelle Dockery, Imelda Stanuton, Hugh Bonneville, Brendan Coyle in drugi. Celo Maggie Smith, ki je sprva nasprotovala filmskemu nadaljevanju, se bo znova prelevila v vlogo grofice Violet Crawley.

Premiera filma je napovedana za 13. september.


MOVIE

Preberite še:
5 izvrstnih knjig, ki so letos dobile tudi filmsko upodobitev


HIGHWAY

Preberite še:
Izpoved voznika: Žena je veliko sama. Vsa čast, da zdrži. Jaz ne bi


breast cancer

Preberite še:
Moški in rak dojk: “Včasih smo drzni, pogumni pa niti ne”

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.