Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Pet različnih križev in kakšen je njihov pomen

CROSS

PIXABAY

Philip Kosloski - objavljeno 05/03/18

Kristjani so skozi zgodovino Cerkve križe upodabljali na različne načine, tudi da bi širili različne duhovne resnice

V nadaljevanju si lahko preberete o petih vrstah križa, ki jih še danes uporabljajo kristjani po svetu.

Papeški križ

WEB3-popescross

Križ s tremi prečkami se največkrat uporablja v heraldiki in označuje papeško pisarno. S svojo obliko spominja na papeško tiaro, ki označuje trojno Kristusovo vlogo na zemlji: vlogo duhovnika, preroka in kralja.


SNOW IN VATICAN

Preberite še:
Zakaj morajo slovenski škofje k papežu v Rim?

Keltski križ

WEB3-celticcross-svg

Natančnega izvora križa, najpogostejši je na Irskem, ne poznamo povsem. Še največkrat se ga povezuje s svetim Patrikom, ki naj bi z njim spreobračal pogane. Križ, poznan tudi kot sončni križ, je postavljen pred soncem, ki so ga slavili pogani, kar odraža Jezusovo prevlado nad naravnim svetom. Hkrati povezuje Jezusa z virom svetlobe in življenja.

Andrejev križ

WEB3-CROSS-ANDREJ

Križ, ki se ga še najpogosteje upodablja na zastavah, se je sprva izoblikoval v spomin na apostola Andreja, ki je bil na takšnem križu križan. Zgodba pravi, da je sv. Andrej zahteval križanje na takšnem križu, saj se ni čutil vrednega umreti na enak način kot Jezus.


MAN PRAYING CHURCH

Preberite še:
“Ne bom več hodil v cerkev!”

Petrov križ

WEB3-peters_cross-svg

Križ, ki pogosto predstavlja ponižnost, se navezuje na smrt svetega Petra. Podobno kot Andrej se tudi apostol Peter ni čutil vrednega umreti na enak način kot Odrešenik, zato je zahteval, da ga križajo z glavo navzdol. Včasih se križ uporablja tudi v povezavi s papežem, Petrovim naslednikom.

Bizantinski oziroma pravoslavni križ

WEB3-CROSS-BIZANTINSKI

Bizantinski križ so prevzele pravoslavne cerkve, ki ga uporabljajo še danes. Zgornja prečka na križu predstavlja napis Ta je judovski kralj, ki ga je dal Pilat pribiti na Jezusov križ. Druga prečka označuje gred, na katero so bile pribite Jezusove roke, tretja pa prečko, na katero so se naslanjale Jezusove noge. Slednja stoji postrani zato, ker spominja na razbojnika na Jezusovi desni, ki se je v zadnjem trenutku pokesal in tako prišel v nebesa.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.


Chapelle de Bethléem Saint Jean de Boiseau

Preberite še:
Kako so gremlini prišli na srednjeveško cerkev v Franciji?




Preberite še:
Kako sem zaradi Boba Dylana začel začel verjeti v resničnega Jezusa




Preberite še:
Kako se je pa Jezus postil?

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.