Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 19. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Vrlina, na katero smo že vsi pozabili

web3-single-parent-mother-father-kids-advice-help-shutterstock_160941356-esb-professional-ai

ESB Professional - Shutterstock

Joanna Kiszkis - objavljeno 22/12/18

Kdaj smo to lepo vrlino začeli povezovati s šibkostjo in dolgočasjem?

Izgubili smo nekaj, kar ni danes nič manj pomembno, kot je bilo v preteklosti – nežnost. Nežnost v obnašanju in nežnost kot osebnostno lastnost.

Najprej si poglejmo besedo samo. Že nekaj časa je minilo, odkar sem koga slišala reči, da je kakšen človek nežen – vsaj ne na kakršenkoli laskav način. Občasno lahko slišimo besedno zvezo nežna duša, a to ima lahko prizvok vzvišenosti, odvisno od konteksta. Sem pa na besedo naletela pri odvajalih, pralnem prašku in podobno. Prvi vtis, ko besedo vidimo zapisano na embalaži, je: ne bi smelo škoditi, a tudi ne bo tako učinkovito.


PETRA SADAR

Preberite še:
Petra Sadar: Svoje telo moramo negovati s takšno nežnostjo, kot negujemo svojega duha

Hitro iskanje sinonimov na spletu ne prinese veliko boljših asociacij: krotek, solzav, neizrazit … ni dobro. V bistvu je slabo. Nič čudnega, če ljudje ne želijo, da jih imamo za nežne.

Morda je to zato, ker nam tako pogosto govorijo, da se moramo boriti – za svoje pravice in ideje, za svoje mesto v življenju. Namesto pogovora se mnogi od nas zapletejo v besedne boje. Namesto izmenjave različnih pogledov si mnogi izmenjajo udarce.

Nežnost v javnosti ni priljubljena

Danes moč in prodornost veljata za pozitivni lastnosti, medtem ko nežnost navadno povezujemo s šibkostjo. Toda ta asociacija je napačna, ker nežnost pomeni moč. Človek mora imeti močan značaj, da ne izbruhne v jezi vsakokrat, ko se zgodi kaj neprijetnega ali ko kdo reče kaj neumestnega na Facebooku.

To ne pomeni, da se morate osramotiti – lahko trdno stojite za svojim mnenjem, a s spoštovanjem do človeka, s katerim se pogovarjate. Samo zato, ker moramo ljubiti svoje bližnje, še ne pomeni, da moramo imeti prav vse radi. Toda jasno mnenje, ki ga izrazimo z umirjenimi besedami, je verjetno učinkovitejše. Lahko bi rekla, da v tem primeru biti nežen pomeni biti uglajen, vljuden. Ali morda celo pomeni imeti jeklene živce.


FRANKIELEN ZAMPOLI

Preberite še:
V nosečnosti je doživela možgansko smrt, a je po štirih mesecih rodila dvojčka

Nežnost nima spola

Ali ga vsaj ne bi smela imeti. Ni treba, da je to izključno ženska lastnost. Nežnost ne potrebuje oči košute ali celo ljubkih jamic na licih. Lahko gre z roko v roki z odločnostjo in posledicami. Nežna ženska, tako kot nežen moški, reče da ali ne, ko to čuti. Nežnost je neomajna. Pod površjem besed ali dejanj daje globljo gotovost. In nikogar ne prizadene ali poniža.

Nežnost se poda tudi k ljubezni in spoštovanju. To, da nimamo želje po maščevanju, ne pomeni, da smo se nehali boriti za pravico; to pomeni “nastaviti drugo lice”. Vse je stvar tega, kako se stvari lotimo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.


FAMILY

Preberite še:
Nova raziskava: bolj kot boste objemali svoje otroke, bolj pametni bodo


BREASTFEEDING MOTHER

Preberite še:
7 nasvetov, da postanete najboljši oče


TERAPIA

Preberite še:
Lahko duševne težave rešimo samo z molitvijo?

Tags:
odnosiosebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.