Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Umetnost, ki si jo delita Rusija in Vatikan

THEOTOKOS KIKKOTISSA

Courtesy Tretyakov Gallery

Vittoria Traverso - objavljeno 14/12/18

Razstava z naslovom Romanje ruske umetnosti: od Dionizija do Maleviča je del kulturne izmenjave med moskovsko Tretjakovsko galerijo in rimskimi Vatikanskimi muzeji

Pred dvema letoma so Vatikanski muzeji poslali nekatere izmed najbolj dragocenih umetnin v moskovsko Tretjakovsko galerijo, kjer so bile razstavljene pod imenom Roma Aeterna: mojstrovine Vatikanske pinakoteke ‒ Bellini, Rafael in Caravaggio. Bilo je prvič v petsto letih obstoja Vatikanskih muzejev, da so poslali takšno veliko število umetnin iz časovnega obdobja od 12. pa vse do 18. stoletja  vsega skupaj 42  na eno samcato razstavo. Ni treba dodati, da je razstava doživela velik uspeh.
Preberite še:
Čudovita simbolika adventnega venčka

Sedaj Tretjakovska galerija vrača uslugo in je v Rim poslala nekatere izmed najbolj pomembnih svojih slik in ikon. Razstavo so odprli 20. novembra letos, odprta pa bo vse do 19. februarja 2019.

Namen razstave je vzpostaviti vzporednice med obema razstavama. Kuratorji se niso odločili za postavitev del v kronološkem delu, raje so posegli po sopostavitvi in primerjavi del dveh ključnih obdobij v ruski umetnosti: srednjeveške ruske umetnosti ter mojstrskih del 19. in 20. stoletja. Kljub velikim zgodovinskim spremembam v ruski družbi pa razstava daje vedeti, da je nekaj elementov obstalo in jih je možno opaziti tudi v delih poznejših umetnikov, kot je izbor barv in določenih krščanskih motivov.


CHURCH KOPER

Preberite še:
Stolnica na slovenski obali, ki si jo morate ogledati

V fotogaleriji si lahko ogledate nekaj primerov takšnih sopostavitev.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj. 


JESUS PURGATORY

Preberite še:
Veste, katere barve v sakralni umetnosti nekoč nikoli niso uporabili?


The site of Dura-Europos.

Preberite še:
Ta umetnost iz najstarejše znane “hišne cerkve” je stara skoraj 1.800 let


LAWRENCE LEW

Preberite še:
Fotografija, ki jo je napravil, je pripeljala do spreobrnjenja

Tags:
Vatikan
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.