Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Ta umetnost iz najstarejše znane “hišne cerkve” je stara skoraj 1.800 let

The site of Dura-Europos.

Heretiq - Wikimedia - CC0

J-P Mauro - objavljeno 11/10/18

Ni znano, ali je najdišče preživelo zasedbo Islamske države
“Kjer sta namreč dva ali so trije zbrani v mojem imenu, tam sem sredi med njimi. – Mt 18, 20

Kadar premišljujemo o teh besedah iz evangelija po Mateju, se nam pred očmi pogosto prikažejo podobe številčnega občestva v domači župniji, molitvene skupine ob tragičnih dogodkih, morda celo družine, ki moli pred obedom. Malo verjetno pa je, da so imeli prvi kristjani enake predstave, saj Cerkev, kakršno poznamo danes, takrat še ni obstajala. Kristus nas je usmeril, kako naj ustanovimo Njegovo sveto Cerkev.

Prvi kristjani so se zbirali na domovih, saj v sinagogah niso bili več dobrodošli. Pozneje so enako prakso nadaljevali tudi rimski kristjani, ker so jih pogosto grobo preganjali in so morali Boga častiti na skrivnem. Ti prvi prostori za čaščenje so se imenovali “hišna cerkev”.


BOŠTJAN HARI

Preberite še:
“Ker duhovno sestradanih ljudi Cerkev ni znala nahraniti, so se mnogi obrnili drugam”

Najstarejša v Siriji

Najstarejša znana hišna cerkev stoji v kraju Dura-Europos v Siriji in se po njem tudi imenuje. Arheološko najdišče naj bi bilo nekoč zasebno bivališče, ki je bilo v prostor za čaščenje spremenjeno med leti 233 in 256, ko je bilo mesto zapuščeno zaradi perzijskih osvajanj.

Najdišče cerkve Dura-Europos so večinoma v začetku 20. stoletja izkopali francoski in ameriški arheologi. S svojimi prizadevanji so ne le odkrili pomembno znamenitost, ampak našli tudi nekaj najzgodnejših krščanskih umetnin in fresk. Izkopali so tudi nekaj ostankov pergamentnih zvitkov s hebrejskimi besedili, ki so jih pozneje prepoznali kot bogoslužne molitve.

Umetnine, ki so jih našli med izkopavanjem, so k sreči umaknili z najdišča in jih hranijo v umetniški galeriji univerze Yale, saj za zdaj ni znano, ali je to starodavno najdišče preživelo zasedbo Islamske države.




Preberite še:
Podobe, ki dokazujejo, da je bila Marija tudi povsem običajna mama

V fotogaleriji si lahko ogledate nekaj zgodnjih upodobitev krščanske vere.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


BIBLE

Preberite še:
Kdo je Sveto pismo razdelil na poglavja in vrstice?


SLADKA GORA

Preberite še:
Sladka Gora – pozabljeni baročni biser


MONASTERY OF SAINT ANTHONY

Preberite še:
To so najstarejši krščanski samostani na svetu

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.