Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 22. februarja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Bi se radi dobro pripravili na božič – in to kar prek spleta?

COUPLE

Dotshock - Shutterstock

Tereza Mohar - objavljeno 24/11/18

Adventni spletni misijon bo potekal od 25. novembra do 25. decembra 2018 pod duhovnim vodstvom jezuita p. Viljema Lovšeta

“Ideja za spletni misijon se je rodila iz potrebe, kako narediti duhovne vaje za širšo množico v vsakdanjem življenju. Tako kot je Jezus pošiljal svoje učence, naj njegovo sporočilo delijo naprej ter pridobijo še druge, tako smo poklicani tudi mi. Smisel spletnega misijona je, da bi človek spoznal, da je del večje zgodbe – da je del Božje zgodbe!” pravi jezuit p. Viljem Lovše, vodja spletnega misijona.

Kdo so lažni bogovi danes?

Letošnji adventni spletni misijon nosi naslov Lažni bogovi razočarajo. “Pogosto te lažne bogove spoznamo šele v krizi srednjih let,” ugotavlja p. Viljem. Morda je glavna vsebina krize srednjih let prav dejstvo, da so naši bogovi zatajili in da ne morejo uresničiti svojih obljub, kakor smo pričakovali. Danes med lažne bogove štejemo pisarne, banke, trgovine, telefone, pa tudi lastna telesa in še mnogo drugega.

Vsi imajo nekaj skupnega

V štirih tednih adventnega časa bomo pobliže spoznali štiri lažne bogove: večne mladosti in spolnosti, kopičenja bogastva, garanja in pridobivanja statusa ter lažnega boga varnosti in gotovosti.

Vsi imajo nekaj skupnega: lažne bogove namreč prav nič ne briga za nas – izdali nas bodo in razočarali. Zato je pomembno, da jih poznamo in se jim zoperstavimo.


STREET

Preberite še:
Kaj te dni potrebujemo bolj od klobas in “kuhančka”

Lažni maliki v Svetem pismu

V Svetem pismu je ena najpomembnejših tem prav malikovalstvo – čaščenje lažnih bogov. Razlog za to je preprost: kar častim, to določa moje življenje. “Napačnega boga je izredno lahko ustvariti. Postaviš ga na podstavek in pričakuješ od njega čudeže. Žal slej ko prej odpove in se izkaže za prevaro,” poudarja p. Viljem.

Kdo se lahko spletnemu misijonu pridruži?

Spletnemu misijonu se lahko pridruži prav vsak, potrebuje le dostop do spleta in željo sodelovati. Povabljeni smo, da si vsak dan vzamemo vsaj 20 minut časa za premislek in molitev. Ves teden se bomo mudili ob enem odlomku in se vsak dan dotaknili njegove vsebine s pomočjo različnih načinov molitve.

Kaj nam spletni misijon nudi?

Spletni misijon ponuja tedenski videonagovor, vsakodnevno molitev ob Božji besedi, šolo molitve, duhovno gradivo v povezavi s temo misijona, razlago nedeljskega evangelija ter dodatno gradivo. Priporočeno je tudi, da si posameznik zapisuje svoje vtise v obliki duhovnega dnevnika.


ENNIO MORRICONE

Preberite še:
“Jokal sem le dvakrat: ob filmu Misijon in ko sem spoznal papeža”

Kako do gradiva?

Vse gradivo adventnega spletnega misijona in informacije o njem so dostopni na blogu ali na Facebook strani spletnega misijona.

Možnost, da najdeš Boga – in On tebe!

Kljub temu da se je spletni misijon začelo izvajati šele lansko leto, je odziv nanj izredno velik, saj je vanj vključenih že okoli 1.500 udeležencev. Ti se enkrat med misijonom srečajo tudi “v živo” pri sveti maši, kjer si med seboj podelijo svoje vtise. Letos bo sveta maša 16. decembra ob 14. uri v župnijski cerkvi Ljubljana – Podutik.

“S spletnim misijonom skušamo nagovoriti človeka, Bog pa je tisti, ki se ga dotakne. Spletni misijon je ena od možnosti, da te Bog najde,” sklene p. Viljem. “Moja osebna želja je, da bi prek misijona čim več ljudi prišlo do osebnega stika z Bogom, kajti življenje je prostor, kjer je vsak izmed nas povabljen, da bi z Njim sodeloval.”


COUPLE

Preberite še:
“Ustvarjeni smo za srečo, ne da se le “prifuramo” skozi življenje”


ZDANIA, KTÓRYMI RANISZ DZIECKO

Preberite še:
Se pri krstu izbriše tudi smisel za humor?


WOMAN,SHOPPING

Preberite še:
Joj, ta veseli december …

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.