Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Ljubosumni? V resnici ne gre zanj(o), ampak za vas

JEALOUSY

Wavebreakmedia - Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 14/11/18

Zgodbo o ljubosumju z nesrečnim koncem srečamo že v prvi Mojzesovi knjigi

Se vam je že kdaj zgodilo, da vas je zbodlo pri srcu, ko je vaš zakonec na zabavi klepetal z drugo žensko? Ali občutite neprijetne občutke, ko gre vaš mož s prijatelji na partijo tenisa, vi pa morate doma spraviti utrujene in sitne otroke spat? Vas jezi, da je vaš sodelavec dobil dober posel in si kupil nov avto, vi pa si že tako dolgo prizadevate za to, da bi tudi vaše delo šef kdaj opazil? Ste ljubosumni, ko greste ven z lepo prijateljico, ki jo vsi gledajo, vam pa se zdi, da vas nihče še opazi ne?

Ali sta zavist in ljubosumje eno in isto?

Lahko se zgodi, da med seboj pomešamo dve različni čustvi: zavist in ljubosumje. Zavist je, ko pri nekom občudujemo neko njegovo lastnost in si želimo, da bi tudi sami to zmogli. Običajno nas zavist motivira, da v nečem postanemo boljši, bolj podobni tistemu, ki ga občudujemo. Ljubosumje pa je, ko moramo imeti za vsako ceno občutek, da imamo nekaj edini, da smo za nekoga edini, da smo v nečem najboljši in tako naprej.


FEELING PREGNANT BELLY

Preberite še:
Želim si, da ne bi bila tako ljubosumna na nosečo prijateljico

Kajn in Abel

Zgodbo o ljubosumju z nesrečnim koncem srečamo že v prvi Mojzesovi knjigi. Adam in Eva sta imela dva sinova, Kajna in Abela. Ko sta oba darovala daritev Bogu, se je “Gospod ozrl na Abela in njegovo daritev, na Kajna in njegovo daritev pa se ni ozrl” (1 Mz 4,5). To je Kajna razjezilo in na Abela je postal ljubosumen. “Ko pa sta bila na polju, se je Kajn vzdignil proti svojemu bratu Abelu in ga ubil.” (1 Mz 4,8)

Kajn je bil ljubosumen na Abela, saj je bila Bogu bolj všeč Abelova daritev kot njegova. Piše namreč, da ko se Gospod ni ozrl na Kajnovo daritev, se je ta zelo razjezil. Njegovo ljubosumje do brata je bilo tako destruktivno, da ga je privedlo do umora.

Za ljubosumjem se vedno skriva občutek manjvrednosti

Ljubosumje, čeprav je usmerjeno v drugega, je vedno problem tiste osebe, ki ljubosumje občuti. Z drugimi besedami, ljubosumje ni stvar zunanjih okoliščin, temveč stvar notranjega občutja tistega, ki je ljubosumen, in njegovega doživljanja situacije.

Pri ljubosumju gre za globoko zakopan občutek nevrednosti, negotovosti in premajhne samozavesti. Kajti če imamo o sebi slabo mnenje ali pa globoko v sebi čutimo, da nekoga ali nečesa nismo vredni, potem tega ne privoščimo niti nikomur drugemu. Šele “ekskluzivno” posedovanje oziroma lastništvo nad človekom ali stvarjo daje ljubosumnemu človeku občutek moči in vrednosti, ki mu sicer manjka.


ANNA NOBILI

Preberite še:
“Stara sem bila 22 let, plesala sem ob drogu, v nedeljo pa sem hodila k maši”

MARRIAGE
Astarot - Shutterstock

COUPLE HOLDING HANDS

Preberite še:
Šest namigov, kako moliti za svojega moža

Ljubosumje uničuje odnose

V knjigi Ljubosumje njen avtor Paul Hauck piše: “Ljubosumje in posedovalnost sta skrajno samouničevalni čustvi. V nasprotju z zavistjo, ki vam pomaga dosegati zastavljene cilje, vam ljubosumje in posedovalnost te cilje pomagata izgubljati.”

Hudo ljubosumje namreč vedno ogroža naše odnose, saj deluje uničujoče na občutek ljubezni in zaupanja. Če ima nekdo občutek, da jo (ali ga) drugi skuša stalno nadzorovati in da mu ne zaupa, se bo od njega zagotovo začel/a čustveno odmikati. Nemalokrat je ljubosumje tudi vzrok za konflikt in razpad nekega odnosa, če ga ne rešujemo na pravi način.

Smo ljubosumni le na druge ženske ali moške?

Vsak od nas je kdaj pa kdaj soočen z občutkom ljubosumja. Včasih je to v partnerskem odnosu, ko smo ljubosumni na osebe, s katerimi naš partner preživlja svoj čas ali jim je naklonjen. Sploh ni nujno, da gre za ljudi, ki bi nas ogrožale po romantični plati.

Lahko smo ljubosumni tudi na partnerjeve sorodnike, prijatelje, ali pa na njegove hobije, dosežke, preživljanje prostega časa … Občutke ljubosumja lahko doživljamo tudi v odnosu z otroki oziroma starši, do bratov in sester, v službi do sodelavcev in tako dalje.


COUPLE FLIRTING

Preberite še:
Privlači me moški, ki ni moj mož. Kaj naj storim?

Trije koraki, kako se spopasti z ljubosumjem

Prvi korak je, da si ljubosumje priznamo. Čim prej, tem bolje, saj tako ne bomo mogli storiti ali reči česa takega, kar bi drugega zelo prizadelo. Drugi korak je, da spoznamo, da nas v ljubosumje peha določena raven tekmovalnosti. Kajti če se ne bi primerjali z nekom in ob tej primerjavi začutili, da smo vredni manj, potem do ljubosumja sploh ne bi prišlo. Torej se moramo nehati primerjati.

Tretji korak, ki je zagotovo najbolj dolgoročen in zahteva redno delo na sebi, pa je, da popravimo svojo samozavest oziroma da gradimo na občutku lastne vrednosti. Če se pravilno cenimo, če imamo o sebi dobro mnenje, če vemo, da smo vredni, potem nas nobena okoliščina ne bo mogla spraviti v ljubosumje.


SUNSET

Preberite še:
Vas obhajajo negativne misli? Kako jih premagati


ANGER

Preberite še:
5 napak, ki se jih je vredno znebiti


PHONE TAKING PHOTO

Preberite še:
6 pasti na socialnih omrežjih, ki škodujejo vašemu zakonu

Tags:
odnosiosebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.