Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kaj kupiti otroku, ki že ima vse?

KIDS

Savicic - Shutterstock

Meta Zajec Bevk - objavljeno 08/11/18

Prenasičeni otroci, obupani starši. Kaj kupiti otroku ob prihajajočih praznikih?

Trgovski centri se že polnijo z božično šaro, pardon, dekoracijo. V največjem obalnem mestu so že razobešene lučke in razna dekoracija stoji po mestnih trgih in parkih. Pa je ravno minil prvi november. In mesec ima celih 30 dni. Šele na to pride december.

In z božično dekoracijo pride v naše misli tudi čas obdarovanja. Stresen čas, če smo pošteni. In drag. Starši si belimo glave, s čim naj letos razveselimo svoje otroke.

Toda ob vsem tem, ko prazniki s svetlobno hitrostjo izgubljajo svoj namen, se poraja vprašanje: kaj ponuditi otrokom, ki že imajo vse? Ki so vsega siti. Ki imajo polno rit!


RODZINA NA KANAPIE

Preberite še:
Kako vzgajati otroke, da bodo bolj hvaležni in veseli

Podarite jim izkušnjo!

Na kupujte daril v fizični obliki, podarite jim nekaj, kar si bodo zapomnili. Podarite jim izkušnjo in kar je pri tem še pomembneje – svoj čas!

Kako pa se zavije izkušnje?

Imate navado, da vaš Miklavž prinese zajeten kupček daril? Mislite, da bodo otroci razočarani, če letos ne bodo dobili ogromnih pisanih škatel in kupa igrač, ki bodo zanimive točno en teden?

Izkušnjo lahko preprosto zavijete kot običajno darilo. Prazno škatlo napolnite s slikami, vstopnicami, kakšno majhno pozornostjo, ki se navezuje na izkušnjo (npr. lak za nohte, majhen vlakec, otrokova najljubša plišasta divja žival, knjiga o določeni tematiki) in jo zavijte, kot bi zavili običajno darilo.


GIRL CHILD

Preberite še:
Kako ravnati z otrokom, ki ima močan značaj?

FAMILY
Shutterstock

V nadaljevanju pa preberite nekaj idej za darilo – izkušnjo.

1. Adrenalinski park

Imate doma adrenalinskega navdušenca in neustrašnega bojevnika? Peljite ga v adrenalinski park! Ne le vstopnica, vaša pripravljenost na dogodivščino bo tisto največje darilo. Kar pogumno, v večini primerov vas bodo varno pripeli s plezalnimi pasovi.

2. Gledališka predstava

Ne glede na starost obdarovanca, vedno lahko najdete primerno predstavo. Od lutkovne do stand up komedije. Le malo pobrskajte po sporedu in si vzemite en večer, ki bo popolnoma posvečen vašemu otroku.




Preberite še:
10 nasvetov Janeza Boska za vzgojo otrok

3. Koncert otrokove priljubljene skupine

Vas bolijo ušesa in duša, ko slišite nov komad, ki si ga prepeva navdušeni najstnik? Posvetite nekaj pozornosti njegovi izbiri in ga, kljub morebitnemu nasprotovanju, presenetite z vstopnico za koncert. In kaj je v tem za vas? Če odštejemo, da boste naj mama oziroma oče leta, se boste lahko na lastne oči in ušesa prepričali, kakšna glasba je všeč vašemu otroku. V njej je namreč velika sporočilnost. Lahko boste bolj celostno videli sliko in odprli več dobrih debat s svojim najstnikom.

4. Muzej

Če vašega otroka zanimajo avtomobili, vlaki, tehnika, zgodovina, umetnost, vojska ali karkoli vmes, ga lahko peljete v tematski muzej. Tam boste skupaj odkrivali skrivnosti, širili obzorja in pokazali, da vas v resnici zanima tisto, kar je vašemu otroku všeč.

5. Živalski vrt ali botanični vrt

Mlajši otroci so v veliki večini navdušeni nad živalmi. Vstopnica za živalski vrt je tako kot naročena.

Če pa je vaš otrok že malo večji in ga, poleg favne, zanima tudi flora, pojdite v botanični vrt. Preživite dan v čudenju, kako velik in ustvarjalen je Bog.


BOSTJAN ROMIH

Preberite še:
Oče treh otrok Boštjan Romih o “svoji” vzgoji

PARENTING
Pavel L Photo and Video - Shutterstock

CHILD ON PHONE

Preberite še:
Za z internetom zasvojenim otrokom skoraj vedno stojijo šibki starši

6. Plezanje

Plezanje je človekovo naravno gibanje, ki ga je človek z gradnjo hiš in stolpnic, z avtomobilom in statičnim načinom življenja, potisnil nekam v ozadje. S plezanjem bo otrok krepil svoje telo, koordinacijo in naravne spretnosti. Poleg dobrega razgibavanja pa plezanje ponuja neverjeten občutek svobode in zmage nad gravitacijo. Zato je plezalni tečaj odlična izbira, če bi radi v otrokovo in vaše življenje vnesli nekaj kakovostnega gibanja. Ker sodi med relativno drage športe, je to lahko primerno darilo, če se zbere več podpornikov te ideje.

7. Vožnja z vlakom

Mlajši otroci imajo radi nenavadna prevozna sredstva. Če imate doma navdušenca nad vlaki, ga peljite na izlet. Prej se pozanimajte, kaj se da početi v bližini železniške postaje, in preverite vozni red za nazaj domov.

8. Različni tečaji: plesni tečaj, tečaj oblikovanja gline, igranja inštrumentov, jezikovni, kuharski, slikarski, tečaji različnih športov ali tak, ki bo pravi za otrokovo zanimanje.

Ponudbe je veliko, vaša naloga je le, da ugotovite, kaj otroka veseli. Potem pa ga le spodbudite, da razvija svoje talente.


MELITA KORDEŠ DEMŠAR

Preberite še:
“Praktične izkušnje dela dajo otroku zdravo samozavest”


CHILDREN PLAYING

Preberite še:
Najboljša popotnica za življenje, ki jo lahko damo otroku


NURIA CHINCHILLA

Preberite še:
“Žalostno je, če šef ne razume, da morajo starši ob primerni uri domov k družini”

Tags:
vzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.