Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 20. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 načinov, kako vožnjo spremeniti v najboljši del dneva

WOMAN DRIVING

PIXABAY

Patricia Bailey - objavljeno 03/11/18

S temi preprostimi in izvirnimi idejami lahko čas na poti v službo dobro izkoristite in duhovno obarvate

Kaj če pri jutranji vožnji ne bi šlo zgolj za hitenje in nevšečnost, ampak za čas, ko bi svoji duši umirjeno napolnili baterije? In to pri 130 kilometrih na uro. No, ali pa v gneči. Ne bi bilo to čudovito?

In vendar je mogoče! Tukaj je nekaj načinov, kako svojo jutranjo pot narediti ne le manj stresno, temveč osvežujočo in navdihujočo. Ne pozabite, pri bluetoothu je vse mogoče.


FIRE, HOST

Preberite še:
Avto je zgorel, a posodica za hostije, rožni venec in molitvenik so ostali nedotaknjeni

1. Črpajte navdih iz katoliških podcastov

Radio Ognjišče v obliki podcastov nudi prav vse svoje oddaje. Za jutranjo ali popoldansko duhovno spodbudo pa so naslednji še posebej primerni: Duhovna misel, Iz življenja vesoljne Cerkve, Radijska kateheza in S svetnikom na ti. Preprosta navodila za nastavitev lahko najdete tu.

Duhovno obarvan je tudi Sedmi dan na 3. programu Radia Slovenija, kjer ustvarjalci in gostje z različnih vidikov osvetljujejo vero in njen pomen za človeka.

V angleščini je ponudba katoliških podcastov veliko bolj pestra. Med njimi je vredno izpostaviti navdihujoče pogovore nekdanje manekenke Leah Darrow in njeno oddajo Do Something Beautiful.

Ste morda bolj za teološke vsebine? Štirje duhoviti duhovniki jih v oddaji Catholic Stuff You Should Know uspejo približati na zabaven in sproščen način.


TOMAZ KRANJEC

Preberite še:
Leteči očka: med Guinnessovim rekordom in molitvijo

2. Poslušajte zvočne knjige

Verjetno imate na polici dolgo vrsto knjig, ki bi jih želeli prebrati, a le malo časa (in volje), da bi jih dejansko vzeli v roke. Poslušati jih je preprosto lažje.

Ali je Sveto pismo ena od njih? Če da, lahko na strani Biblija.net poslušate brezplačne posnetke, ki so jih ob branju odlomkov prispevali njeni uporabniki. Na voljo pa je tudi celotna Nova zaveza, ki so jo pripravili številni priznani slovenski igralci.

Zvočne knjige v slovenščini je najlažje iskati po knjižnicah, medtem ko lahko angleške iščemo na straneh, kot so LibriVox in Audible.

church-1790938_960_720
pixabay

3. Molite rožni venec

Zakaj se ne bi v službo odpravili z Marijo? Ob mirni vožnji na voznem pasu se na skrivnosti rožnega venca res ni težko osredotočiti.

Lahko ga molite sami, s sopotniki ali s pomočjo posnetkov. Z rožnim vencem boste na cilj gotovo prišli umirjeni in v polnem zagonu.


AUSTRIAN HAT

Preberite še:
To je slovenska beseda, ki jo Avstrijci uporabljajo vsak dan

4. Prisluhnite duhovni glasbi

Nič ne spremeni razpoloženja bolj kot glasba, zato je pomembno, kakšno poslušamo. Kaj rado pa se zgodi, da imamo po brskanju radijskih postaj adolescentnega stokanja in tuc-tuc ritmov že polna ušesa – in da si duša zaželi nekaj z globljo vsebino.

Udeleženci festivala sodobne krščanske glasbe Ritem srca vas pri tem gotovo ne bodo razočarali. Ravno tako je vredno prisluhniti na primer Audrey Assad, ki je svoj zadnji album izdala februarja letos, brez dvoma pa vas bo navdihnila skupina Hillsong Worship.

Izredno mesto v krščanski duhovni glasbi zasedajo gregorijanski korali in

, s pomočjo katerih se lahko z izročilom Cerkve še posebej povežete.

MORNING COMMUTE
Shutterstock

5. Uživajte v tišini

Tišina je močno podcenjena. Pogosto jo dojemamo kot prazno sobo, ki se mora zapolniti. Toda kaj če bi vaš avto postal kot kapela – prostor tihe molitve v prisotnosti Boga? Dejansko je lahko vožnja, potem ko odložite otroke tam, kjer morajo biti, najbolj miren čas dneva.

Sodobno življenje je lahko zaradi hitenja, hrupa in nenehnih opravil prava norišnica. Dovolite si torej, da vožnjo dojamete kot dar ter priložnost, da se med njo srečate z Bogom.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Jure Plut.


ALJAZEV STOLP

Preberite še:
“Imam občutek, da se ljudje zdaj mnogo bolj zavedajo pomena Aljaževega stolpa”


ROMANA BIDER

Preberite še:
“Treba se je odpirati milosti, ki zagotovo spremlja vsako bolečino”


MARTIN GOLOB

Preberite še:
Martin Golob: Zakaj je lahko gospod, ki ne hodi k maši, bolj veren od župnika v Bohinju

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.