Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Nosite nahrbtnik svojim otrokom? Preberite, zakaj delate veliko napako

PARENTING

Oliveromg - Shutterstock

Dolors Massot - objavljeno 12/10/18

Menite, da je pretežak, ali se vam preprosto zdi, da bo tako laže hodil?

Če smo včasih govorili o Amanciu Ortegi, lastniku verige podjetij Zara, ki je začel delati pri sedmih letih, ko je videl, da so njegovi mami v ribarnici nehali plačevati, danes več govorimo o “helikopterskih starših”, ki tako zelo ščitijo svoje otroke, da si ti še praske ne morejo privoščiti.

Ena od značilnosti takšnih staršev je, da ne želijo, da bi se njihovemu otroku karkoli zgodilo. Sem ne sodi le sedanjost, ampak tudi prihodnost: “Da ne bo imel pozneje težav s hrbtenico,” pravijo.


CHILD

Preberite še:
Ali otroke preveč zavijamo v vato?

Nosite svojemu otroku nahrbtnik, ko gre v šolo?

Ga nosi njegov dedek, ko ga gre po šoli iskat? Veliko jih pritrdi, češ da je nahrbtnik prenatrpan s knjigami in da mu lahko poškoduje hrbtenico. Vse skupaj je nekoliko presenetljivo, ko ugotovimo, da ima nahrbtnik koleščke in se ga lahko pelje. A še vedno ga bo vozil odrasli in to s prepognjenim hrbtom, da lahko z roko doseže ročaj. Rezultat: večerna masaža hrbta za vsakega odraslega, ki vozi nahrbtnik svojega otroka ali vnuka.

Pretirano zaščitniški odnos otroku v ničemer ne pomaga. Vsakokrat, ko odrasli nese otroku nahrbtnik, mu s tem sporoča, da on tega ne zmore. In če ne zmore z nahrbtnikom, potem se ne more preseči ne v športu, ne v ocenah, ne v majhnih žrtvah za svoje prijatelje.

Otroka pomanjšujemo ravno v osnovnošolskem obdobju, ko je najbolje gojiti velike ideale in željo po preseganju samega sebe. Kaj bo z njim, če si zvije gleženj, če stakne alergijo ali izgubi tekmo s predšolskimi otroki?


FRUSTRATION

Preberite še:
Zakaj sin ne ve, kaj bi počel v svojem življenju?

Katalonska ustanova Fundació La Granja se je odločila to temo obravnavati s humorjem in je objavila video, da bi se lahko odrasli samim sebi nasmejali in se nekoliko več naučili o pomenu moči.

Preden si ga ogledate, še prevajalska opomba: “No puc!” pomeni “Ne morem!”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


CHILD

Preberite še:
“Starši postajajo sitni taksisti, otroci pa neustvarjalne ovce”


MARKO JUHANT

Preberite še:
Kaj storiti, da starši ne bodo hodili na fakulteto na govorilne ure otrok?


CHILD IN THE GARDEN

Preberite še:
Želite, da bi bil vaš otrok bolj samostojen? Preizkusite te štiri nasvete

Tags:
otrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.