Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Kdo je Sveto pismo razdelil na poglavja in vrstice?

BIBLE

Public Domain

Philip Kosloski - objavljeno 16/09/18

Oštevilčenje Svetega pisma je razmeroma mlada domislica v zgodovini svetih spisov

Kristjani po vsem svetu so vajeni navajati Sveto pismo po poglavjih in vrsticah. Vedno pa ni bilo tako. Takšna razdelitev svetih spisov je pravzaprav razmeroma nova in se je razvila šele v zadnjih nekaj stoletjih.

Če upoštevamo, da Prva Mojzesova knjiga sega približno v leto 1400 pred Kristusom, je ta domislica za jude in kristjane precej nova.


READING BIBLE

Preberite še:
Nekaj načinov, kako lahko berete Sveto pismo

Najprej so bili zvitki

Šele v 13. stoletju je katoliški kardinal v Angliji svete spise razdelil na poglavja, kakršna poznamo danes. Pred tem je bilo Sveto pismo zapisano na posameznih zvitkih. Stara zaveza je bila že razdeljena na odstavke in poglavja, vendar ni imela specifičnega sistema oštevilčenja. Poleg tega so tako Novo kot Staro zavezo prenašali z ustnim izročilom. Starodaven način prenašanja besed Božjega razodetja naslednjim rodovom je bilo predvsem recitiranje svetih spisov. Kristjani so se te metode naučili od judov, ki so Božjo besedo recitirali že več tisoč let.

To je torej razlog, zakaj v starodavnih in srednjeveških pridigah ne najdemo navedkov svetopisemskih odlomkov. Svetopisemske besede so bile zapisane po spominu ali pa prepisane iz zvitkov ali knjig, ki so jih imeli duhovniki in menihi. Laiki niso imeli dostopa do dejanskih kopij teh zapisov in so Sveto pismo otrokom prenašali z besedami, ki so jih slišali pri maši, ali pa s pomočjo umetnin v slikarstvu in cerkveni arhitekturi.


KIDS

Preberite še:
“Dragi Bog, brala sem Sveto pismo, kaj pomeni ‘spočet’? Nihče mi noče povedati.”

Prelomno stoletje

Vse pa se je spremenilo v 13. stoletju s canterburyjskim nadškofom, kardinalom Stephenom Langtonom. Latinsko Vulgato je razdelil na poglavja, na katerih temeljijo vsi sistemi oštevilčenja sodobnih Svetih pisem. Pozneje je Robert Estienne, protestantski laik iz 16. stoletja, Sveto pismo še podrobneje razdelil na vrstice. Pogosto mu pripisujejo, da je prvi natisnil Biblijo z oštevilčenimi vrsticami v vsakem poglavju.

Vse odtlej se Sveto pismo povsod po svetu tiska z označenimi poglavji in vrsticami, da lahko ljudje lažje preučujejo Božjo besedo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


BIBLE

Preberite še:
Kako smo z otroki začeli brati Sveto pismo


BIBLE

Preberite še:
Zakaj se Sveto pismo imenuje Biblija?


OTROSKI VEROUK

Preberite še:
Verouk, ob katerem otroci niti ne pomislijo, da bi po birmi “odpadli”

Tags:
Sveto pismo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.