Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 7. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Ideje za jesensko ustvarjanje z otroki

DZIEWCZYNKA Z LIŚCIEM

Gabby Orcutt/Unsplash | CC0

Iz jesenskega listja, želoda, kostanja ali storžkov ustvarite živali in ljudi. V jesenskem gozdu se skriva polno zanimivih materialov za ustvarjanje. Naberite želodke, kostanj, storžke, obarvano listje različnih oblik in velikosti ter nekaj lubja. Tako boste opremljeni za dolgočasne deževne dni. Iz teh naravnih materialov lahko ustvarite različne figurice, živalce ali pa le liste skupaj z malčki le barvate.

Tina Martinec Selan - objavljeno 29/09/18

S temi ustvarjalnimi trenutki si lahko pričarate čudovite jesenske dni

Pred nami so lepi jesenski dnevi in v nadaljevanju vam predstavljamo nekaj idej, kaj lahko počnete skupaj z otroki, da se boste pri tem zabavali prav vsi – in to od jutra do večera.

Gozdni sprehod in nabiranje jesenskih plodov

Sprehajanje po gozdu je eno najlepših doživetij za otroke. Vzemite s sabo košarice ali vrečke in nabirajte jesenske plodove. Pravi kostanj, divji kostanj, žir, želod, pisani listi, ki so odpadli z dreves, vejice … Otrokom lahko v gozdu povemo kakšno lepo pravljico ali jim pripovedujemo o pravljičnih bitjih iz gozda – mali škratki so običajno velik hit med mlajšimi otroki.

Če se spoznate na gobe, lahko poiščete kakšnega lepega jurčka in doma iz njega pripravite okusno gobovo juho s krompirjem. Pravi kostanj pa seveda spečete in ga pojeste ob skodelici čaja z medom ali domačem kompotu.


MUSEUM BISTRA

Preberite še:
Pet idej za družinski izlet v okolici Ljubljane

Ustvarjalne delavnice iz jesenskih plodov

Iz neužitnih plodov, ki smo jih nabrali, lahko ustvarimo marsikaj. Žir, želod, divji kostanj, živopisane liste in vejice in morda okrasne buče lahko aranžiramo v okrasje, ki bo krasilo mizo v jedilnici ali morda ograjo pri vhodnih vratih doma.

Otroci se lahko lotijo izdelave posebnega 3D-kolaža, kjer lahko listke, vejice ter plodove prilepijo na velik risalni list. Nekatere stvari bo treba prilepiti s tekočim lepilom, druge z lepilnim trakom. Poleg lahko dorišejo še gozdno vilo ali palčka. Tako nastali kolaž seveda ne bo večen, nam bo pa popestril steno dnevne sobe v jesenskih dneh.

Iz divjega kostanja lahko z zobotrebci izdelamo majhne skulpture, tako da kostanj preprosto nabadamo na zobotrebce in ustvarjamo različne oblike. Prav nam bodo prišle tudi lupine divjega kostanja (ali pravega, a pazite, ker zelo bode v prstke) ali orehov, iz katerih lahko naredimo ogrlico, če jih nanizamo na vrvico.

Odpadli jesenski listi so uporabni še za eno domačo likovno delavnico. Liste lahko premažemo s tempera barvicami in jih nato odtiskujemo na velike risalne liste. Nastale bodo čudovite, preproste grafike, na katerih bo vidna tekstura jesenskega listja, pri barvah pa si otroci lahko dajo duška.


OTROSKI VEROUK

Preberite še:
Verouk, ob katerem otroci niti ne pomislijo, da bi po birmi “odpadli”

Peka pite, pri kateri sodelujejo vsi

V dolgih in temnih jesenskih večerih je zelo zabavno, če se lotimo peke peciva. Morda imamo doma zalogo domačih jabolk iz sadovnjaka, ali pa sliv, orehov … Zamesimo testo za sadno pito, otrokom pa razdelimo različne naloge.

Starejši lahko olupijo in na drobne krhlje narežejo ali naribajo jabolka. Mlajši otroci se ponavadi zelo radi ukvarjajo s testom, ker jim stik z mehko teksturo testa predstavlja vir užitka in ustvarjalnosti.

Prosimo jih, naj nam iz testa naredijo daljše, ozke “kačice”, ki jih bomo položili kot najbolj vrhnjo plast pite čez sadje. Enako lahko naredijo tudi z modelčki za piškote (recimo zvezdice, srčki …), s tem da bo imela potem naša pita na vrhu lep, zanimiv piškotast vzorec. Ko bo pita pečena, se bo ob njej oblizovala cela družina. Pa dober tek!


KID IN FRONT OF A TV

Preberite še:
Otroci in gledanje televizije: razlogi za in proti


CHILD ON PHONE

Preberite še:
Za z internetom zasvojenim otrokom skoraj vedno stojijo šibki starši


CHILD

Preberite še:
Ali otroke preveč zavijamo v vato?

Tags:
družinaodnosiotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.