Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Pet idej za družinski izlet v okolici Ljubljane

MUSEUM BISTRA

Mihael Grmek | CC BY-SA 4.0

Tina Martinec Selan - objavljeno 23/06/18

Kam se odpraviti poleti?

Vas mika, da bi se z družino odpravili na izlet nekam v okolico Ljubljane?

Preberite nekaj naših predlogov.

1. Krim

Ta dobrih 1.100 metrov visok hrib je le nekaj minut vožnje oddaljen iz Ljubljane. Ponuja nam različne možnosti za hojo, odvisno od tega, koliko so vaši otroci stari in koliko kondicije imate. Lažja možnost je, da se z avtom zapeljete po lepi, široki makadamski cesti (ta vodi vse do vrha Krima) do točke, kjer se makadamska cesta in pešpot iz Iške križata. Od tam vas čaka slaba urica počasne hoje, najprej nekoliko bolj položne, proti koncu bolj strme, a razdaljo lahko premagajo že manjši otroci, primerjali pa bi jo lahko s Šmarno goro.

Težja pot, ki zahteva nekoliko več časa in vzdržljivosti, pa je, da se na Krim odpravite peš že od spodaj. Na voljo je več poti, prijetna je recimo tista iz Iškega vintgarja. Z zmernim korakom vrh osvojimo po približno dveh urah hoje in pri tem naredimo dobrih 800 metrov višinske razlike. Ob povratku se seveda lahko osvežimo v Iškem vintgarju.


FAMILY HIKING

Preberite še:
Kam na spomladanski izlet, če se odpravljate na Štajersko

2. Rašica

V smeri Črnuč se dviga Rašica, ki je simpatična zaradi svoje razpotegnjenosti in postopnega vzpenjanja. Najlažja pot je tista, na kateri naredimo le slabih 300 metrov višinske razlike in nam vzame slabo uro. Primerna je tudi za najmlajše izletnike. Z avtom se zapeljemo čez Gameljne do vasi Rašica, kjer kmalu parkiramo in sledimo markacijam na pešpot.

Če želimo hoditi nekoliko dlje, pa začnemo hojo na zadnji postaji avtobusa LPP v Gameljnah. V tem primeru bomo hodili približno dobro uro in pol, ker pa je pot zelo položna, ne bo težavna niti za manj izkušene pohodnike.

POLHOGRAJSKO HRIBOVJE
ANDREJ PRAZNIK | DRUŽINA
Polhograjsko hribovje

3. Polhograjsko hribovje

Polhograjsko hribovje s svojo razgibanostjo nudi številne možnosti za družinske pohodniške izlete. Toško Čelo in Katarino dobro poznajo rekreativni kolesarji. Verjetno najbolj znan vrh Polhograjcev je Sv. Jakob s slikovito cerkvico na hribčku, ki ga s Katarine osvojimo že po približno pol ure zelo zmerne hoje.

Polhograjci nudijo tudi malce zahtevnejše, a družinsko nadvse primerne vzpone. Taki so npr. Polhograjska Grmada, Tošč, Osolnik, Jeterbenk. Čas hoje do teh vrhov je malce odvisen od tega, iz katere smeri pristopamo (možnosti je namreč kar precej), a z zmernim družinskim tempom smo na vrhu v približno uri in pol do dveh.




Preberite še:
4 pravljične ideje za izlet z otroki

4. Jezero in Sv. Ana

Če vas v poletni vročini mika bližina vode, se lahko odpravite v iško smer v vas Jezero, nad katero se dviga nižji hrib, Sv. Ana. Jezero je precej globoko in primerno za izkušene plavalce. Sv. Ana pa nudi vzpon, ki mu bodo kos tudi najmlajši in najpočasnejši. S tempom, prilagojenim recimo dveletnemu otroku, bomo na vrhu v dobre pol urice. Pred simpatično cerkvico se lahko usedemo in pomalicamo v družbi družine in prijateljev.

5. Bistrapri Vrhniki – tehniški muzej

Če iščete idejo za nepohodniški izlet, ki bi bil poučen in zanimiv za male oboževalce avtomobilov, vlakov in strojev vseh vrst, pa je odlična ideja izlet v muzej v Bistri pri Vrhniki. Ne le stara vozila in stroji, muzej nudi zanimiv vpogled v življenje v preteklosti. Na rečici lahko opazujemo pravi mlin. Poleg številnih zanimivosti in novih informacij boste v Bistri uživali tudi v čudovitem ambientu, saj je sama zgradba nekdanji kartuzijanski samostan, poleg pa je čudovit park z ribnikom. Blizu so tudi slapovi v soteski Pekel pri Borovnici, ki jih lahko obiščete.

Še nekaj idej najdete tudi na spodnjih povezavah:


NATURE SLOVENIA

Preberite še:
4 predlogi za družinski izlet. Tudi če imate majhne otroke




Preberite še:
Kam na družinski izlet v okolici Ljubljane?

Tags:
družina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.