Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

10 glasbenih uspešnic, ki so nastale po navdihu iz Svetega pisma

CONCERTO, RAGAZZA, GIOIA

Shuttertstock

Adriana Bello - objavljeno 15/09/18

Navdihujoče misli in modrosti se širijo tudi prek glasbe slavnih …

Sv. Avguštin je upravičeno dejal: “Poj in hodi,” ko se je navezoval na veselje krščanskega življenja. Tudi papež Frančišek je priznal, kako rad poje, saj da “duši dobro dene”, čeprav pravi, da sam nima posluha.

Naslednji svetovno znani ustvarjalci so navdih črpali iz vrstic Svetega pisma in jih spremenili v skladbe, ki so postale slavne predvsem zaradi dejstva, da so se ljudje z njihovim sporočilom (pogosto ne da bi vedeli, od kod izvira) poistovetili. Glasba ima moč ne le da zabava, temveč da izraža najgloblje človekove trenutke in čustva.


ED SHEERAN

Preberite še:
Zakaj britanski pevec Ed Sheeran navdušuje ves svet

1. “40” – U2

Irska skupina ima številne skladbe, ki jih je navdihnila Biblija. “40” je Bono uglasbil, ko je za izdajo albuma War (1983) potreboval še zadnjo skladbo. Pri tem je uporabil psalm 40, ki mu je dodal nekaj vrstic in ga nekoliko preuredil. Pevec je dejal, da so potrebovali 10 minut, da so jo zapisali, 10 minut, da posneli in 10 minut, da so jo spravili skupaj in še enkrat poslušali. S to skladbo so končali večino svojih koncertov v 80. letih.

2. He Turned the Water into Wine – Johnny Cash

Med obiskom zapora San Quentin je Cash pojasnil, da je skladbo napisal s svojo ženo June Carter med turnejo v Izraelu 1968. V Kani sta šla do majhne cerkve, kjer je bil vrč z vodo iz istega kraja, kjer je Jezus spremenil vodo v vino (Janez 2,1–11). Dejal je, da ga so ga zvok vode in občutki, ki so ga tam preplavili, navdihnili kot še nikoli v karieri. Skladbo je napisal v avtu na poti v Tiberijo.

3. Where You Lead – Carole King

Govori se, da je bila ta skladba napisana po navdihu iz knjige Stare zaveze: Ruta. Napisala jo je Carole King skupaj s Toni Stern za album Tapestry (1971).

Ruta je bila Naomijina snaha in je po smrti svojega moža ostala pri tašči, čeprav ji je ta dovolila, da jo zapusti in se vrne domov ter spozna novega partnerja: “Ne sili me, naj te zapustim in odidem od tebe. Kamor pojdeš ti, pojdem jaz.” (Ruta 1,16)

Skladba je sicer naslovljena na moškega, a je zanimivo to, da je Carolina s svojo hčerko pozneje napisala priredbo, saj se ji je sporočilo, slediti moškemu na tak način, zazdelo neprimerno. Tako je postala glavna melodija serije Midve z mamo, ki obravnava prav razmerje med materjo in hčerjo.

4. Be Still – Kelly Clarkson

Balada je iz pevkinega tretjega albuma, a se v njej odražajo vtisi, ki jih je dobila ob turneji za drugi album. Nekdanja zmagovalka Ameriškega idola jo je napisala z Abenom Eubanksom, zanjo pa je dobila navdih ob eni njenih najljubših vrstic Svetega pisma: “Odnehajte in spoznajte, da sem jaz Bog.” (Psalm 46)

Ob vsem vrvežu glasbene industrije je odkrila, da si je za premišljevanje o življenju potrebno vzeti čas in ga ceniti. Zato ni nikoli želela živeti v velemestih in je raje ostala v rodnem Teksasu.

5. The Prophet’s Song – Queen

Skladbo je v 70. letih sestavil kitarist skupine, Brian May, potem ko je sanjal o veliki poplavi. Navezoval se je seveda na odlomke o Noetovi barki iz Prve Mojzesove knjige. Besedilo omenja celo golobico, ki jo je Noe poslal, da bi videl, ali so vode že odtekle s površja. Ta se je po sedmih dneh vrnila z oljčno vejico.

6. Las Avispas (The Bees) – Juan Luis Guerra

Slavni dominikanski pevec, ki je izjavil, da je zaradi krščanstva v karieri našel mir, je v pesmi uspel vključiti dvanajst misli iz Svetega pisma. Ob tropskem ritmu se tako povezujejo vrstice iz Stare in Nove zaveze, od preroka Izaija in knjige pregovorov do apostolskih pisem.

7. His Hand in Mine – Elvis Presley

Skladba je postala naslov Elvisovega sedmega albuma, kralja rock’n’rolla pa je zanjo navdihnil psalm 23, ki se navezuje na Boga kot vodnika. Ta gospelski album je bil velik uspeh, zato je leta 1967 izdal še enega, How Great Thou Art, ki je bil njegov prvi z grammyjem nagrajeni album.

Elvis svojega cerkvenega zbora ni nikoli pozabil, vedno pa je tako za pomoč kot navdih potoval s Svetim pismom, ki je sedaj razstavljeno v washingtonskem Muzeju Biblije.

8. The Wanderer – U2 in Johnny Cash

Gre za edino skladbo skupine U2, ki je ne poje Bono, čeprav je bil on tisti, ki je zapisal besedilo. Govori o človekovem potovanju in iskanju odrešenja. Pevec je pojasnil, da je navdih dobil iz knjige Pridigar iz Stare zaveze. Po smrti Johnnyja Casha pa jo je v poklon zapel tudi on.

9. Prodigal Son – The Rolling Stones

Naslov jasno pove, da se skladba navezuje na priliko o izgubljenem sinu (Luka 15,11–32). Prirejena je po pesmi Roberta Wilkinsa; za album iz 60. let, Beggar’s Banquet, pa jo je skupini predstavil kitarist Keith Richards.

10. Joseph, Better You Than Me – The Killers

Skladbo je vodilni pevec Brandon Flowers napisal skupaj z Eltonom Johnom in Neilom Tennantom. Želel je napisati skladbo o Jožefu, ki v neverjetni zgodbi velikokrat ostane v ozadju. Pesem med drugim govori o težavni Jožefovi nalogi in odgovornosti, ki jo je imel do Marije.

Pesem je izšla decembra leta 2008, iztržek pa so darovali organizaciji v boju proti aidsu.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Jure Plut.


DITKA

Preberite še:
Ditka: Zaradi preobremenjenosti se je vame naselila praznina, ki mi je vzela vso ustvarjalnost
Preberite še:
Kako lahko vsakodnevno poslušanje glasbe izboljša vaše zdravje


POPE FRANCIS

Preberite še:
Konjički, slabosti in strasti 12 papežev

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.