Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Poglobljeno
separateurCreated with Sketch.

Bitka na slovenskih tleh, ki je spremenila zgodovino Evrope

LOG PRI VIPAVI

OTON NAGLOST | DRUŽINA

Aleš Žužek - objavljeno 05/09/18

Med 5. in 6. septembrom 394 je vzhodnorimski cesar Teodozij v zgornji Vipavski dolini premagal vojsko zahodnorimskega cesarja Evgenija

Bitka pri Frigidu oziroma bitka pri Mrzli reki je zmagovito končala proces pokristjanjevanja rimskega cesarstva. Vera, ki so jo nekoč v cesarstvu preganjali, se je prvič uveljavila na državni ravni s cesarjem Konstantinom Velikim. Ta je leta 312 v bitki pri Milvijskem mostu (to je bil most čez reko Tibero na severu Rima) premagal svojega tekmeca Maksencija.

Trdoživi nasprotniki krščanstva

A kljub Konstantinovi zmagi so bili nasprotniki krščanstva še vedno močni. Še zlasti so bili močni na zahodu rimskega cesarstva. Ko je leta 392 zahodnorimski cesar s pomočjo Frankov postal Evgenij, je ta začel vnovično obujanje poganstva v zahodnem delu cesarstva.

S ponovnim vzponom poganstva pa se ni strinjal vzhodnorimski cesar Teodozij. Ta je maja 394 odšel na čelu svoje vojske iz Konstantinopla proti zahodu. Med potjo proti Italiji so se njegovi vojski pridružili tudi Goti, Huni in Alani.


GOSPA SVETA

Preberite še:
Od tod so naši predniki prejeli krščansko vero

Boji na današnjem slovenskem ozemlju

Poleti je Teodozijeva vojska prišla na današnje slovensko ozemlje. Eden prvih spopadov z vojsko cesarja Evgenija je bil pri Hrušici.

Bitko pri Frigidu (sl. Mrzli reki), kjer je prišlo do odločilnega spopada med Teodozijem in Evgenijem, zgodovinarji postavljajo na različne kraje. Nekateri trdijo, da je bila bitka v zgornjem Posočju, večina pa bitko umešča v zgornjo Vipavsko dolino. Frigid oziroma Mrzla reka naj bi tako bila Vipava ali pa reka Hubelj, ki teče skozi Ajdovščino.

THEODOSIUS
ANDREJ PRAZNIK | DRUŽINA
Teodozijev spomenik v Vrhpolju pri Vipavi.

Nenadni orkanski vihar

Bitka pri Frigidu se je začela 5. septembra. Prvi dan bitke so bile uspešnejše enote cesarja Evgenija, a bojna sreča se je že naslednji dan obrnila. Pri tem je po izročilu vojakom cesarja Teodozija precej pomagal silovit veter.

Ta je Teodozijevo vojsko na eni strani dobesedno potiskal naprej, po drugi strani pa oviral Evgenijeve vojake. Izstrelki Evgenijeve vojske (na primer puščice in kopja) so izgubili vso moč in naj bi jih orkanski veter obračal. Veter je trgal ščite vojakom iz rok, prah jim je silil v oči in jim oviral vid.


CIRIL METOD

Preberite še:
Revolucionarna misijonarja, ki sta pokristjanjevala Slovane

Trupla ustavijo tok reke

Teodozijevim vojakom je tako uspelo prebiti sovražno obrambno črto. V bitki naj bi padlo toliko Evgenijevih vojakov, da je zaradi nagrmadenih trupel zastal tok reke Frigid. Skupaj naj bi v bitki umrlo več kot dvajset tisoč vojakov.

Cesar oziroma proticesar Evgenij se je predal zmagovalcem. Kljub prošnji, da bi se ga usmilili, ga je dal Teodozij usmrtiti. Bolj prizanesljiv je bil Teodozij do običajnih ujetnikov, ki jih je po bitki pomilostil.

Svetovnozgodovinski pomen bitke

Bitka pri Mrzli reki je pomenila dokončno zmago krščanstva nad poganstvom na ozemlju rimskega cesarstva, zato ima svetovnozgodovinski pomen. Bitko pri Mrzli reki imajo tudi za najbolj pomemben svetovnozgodovinski dogodek, ki se je zgodil na današnjem slovenskem ozemlju.

Glavni vir: Rajko Bratož, Bitka pri Frigidu v izročilu antičnih in srednjeveških avtorjev


VIPAVSKI KRIZ

Preberite še:
To je samostan, v katerem je deloval sloviti slovenski pridigar


SAINT ROCHE

Preberite še:
5 svetnikov, ki so prejeli čudežno pomoč od živali


VIPAVA VALLEY

Preberite še:
Lonely Planet Vipavsko dolino povzdignil med svetovno turistično smetano

Tags:
zgodovina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.