Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Nekaj načinov, kako lahko berete Sveto pismo

READING BIBLE

TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Philip Kosloski - objavljeno 19/08/18

Če ne veste, kje začeti brati Sveto pismo, potem poskusite s temi praktičnimi nasveti

Mnogi ljudje, ki prvič odprejo Sveto pismo, so ob njem povsem prevzeti. To je res obširna knjiga s stotinami verzov, poglavij in neštetimi imeni, ki modernemu bralcu zvenijo tuje.

Mnogi zato zaprejo Sveto pismo takoj zatem, ko ga odprejo. Zanje je to preprosto preveč. Toda ni potrebno, da je tako.


KIDS

Preberite še:
“Dragi Bog, brala sem Sveto pismo, kaj pomeni ‘spočet’? Nihče mi noče povedati.”

Biblija je obsežna zbirka knjig, ki jo lahko beremo na veliko različnih načinov. Spodaj je opisanih nekaj izmed teh načinov.

Začnite z evangeliji

Če se vam branje celotnega Svetega pisma zdi zastrašujoče, potem najprej odprite evangelije. Mnogo lažje jih je razumeti, imena in dogodki v njih pa so nam ponavadi znani. Začnite z Evangelijem po Marku, ki je najkrajši. Ob prebiranju tega evangelija boste občutili izpolnitev, obenem pa se bo v vas vzbudilo zanimanje, kako o Jezusovem življenju pripovedujejo drugi evangelisti.

Naredite si načrt za branje Svetega pisma prek celega leta

Mary Healy, ugledna katoliška biblična strokovnjakinja, je izdelala praktičen načrt, kako prebrati Sveto pismo v enem koledarskem letu. Lahko si ga prenesete na tej povezavi (v angleščini).


TATTOO OF JESUS

Preberite še:
Ali Sveto pismo res prepoveduje tatuje?

Berite Sveto pismo po svetopisemski časovnici

Ena izmed najvplivnejših bibličnih skupin v zadnjih letih je skupina Jeffa CavinaThe Great Adventure Bible Study (gradivo v angleščini). Ta biblična skupina “udeležence popelje na popotovanje skozi vso Biblijo. Poglobijo se v vsako obdobje odrešenjske zgodovine in odkrijejo čudovito zgodbo, prepleteno skozi vse Sveto pismo. S pomočjo edinstvenega barvnega kodnega sistema spoznajo glavne osebe, kraje in dogodke iz Svetega pisma ter vidijo, kako se prek njih razodeva izjemna zgodba naše vere”.

Začnite s psalmi

Knjiga psalmov v Stari zavezi vsebuje globok in poetičen jezik, ki neposredno nagovori srce. Tradicija pravi, da je psalme napisal kralj David in še dandanes so tako za jude kot za kristjane središče njihovih dnevnih molitev. Ko jih boste prebrali, se bo morda v vas prebudilo zanimanje za preostanek Svetega pisma.

Lectio divina

Lectio divina je dinamičen, življenjski pristop k branju Svetega pisma, ki sta ga priporočila papeža Janez Pavel II. in Benedikt XVI., priljubljen pa je tudi v drugih krščanskih Cerkvah. S pomočjo štirih korakov – branja, meditacije, molitve in kontemplacije – nam razkriva bogastvo resnice, ki ga prinaša Sveto pismo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.


BIBLE

Preberite še:
Kako smo z otroki začeli brati Sveto pismo
Preberite še:
Kako naj beremo Sveto pismo? 14 koristnih nasvetov


BIBLE

Preberite še:
Zakaj se Sveto pismo imenuje Biblija?

Tags:
Sveto pismo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.