Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 13. aprila |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Kako me Marijin zgled v življenju neposredno nagovarja

OUR LADY STATUE

Worradirek | Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 15/08/18

Dobesednih Marijinih stavkov in prizorov, v katerih nastopa Marija, v evangelijih ni zelo veliko. Tisti pa, ki so, me kot mamo in ženo lahko globoko nagovorijo

Tukaj je nekaj situacij, v katerih me Marijin zgled v mojem življenju pogosto nagovori.

Marija – zavetnica vseh nosečnic in mam

Marijin zgled odprtosti Božji volji je lahko zgled vsaki materi, ki nosi pod srcem otroka. Pa ne le v nosečnosti, mame imamo v Mariji zavetnico v vseh stiskah vzgoje in materinstva.

Sama vem, da sem v nosečnostih Marijo še posebej občutila. Svojo drugo nosečnost, ki je bila v nevarnosti, da se ponovi hud zaplet iz prve nosečnosti, pa sem v celoti posvetila Mariji in hčerka je ob rojstvu dobila tudi drugo ime – Marija.

Nobena nosečnost ali materinstvo ni predvidljivo. Preprosto moramo zaupati v Božjo voljo in reči “naj se zgodi”. Svoje otroke pa moramo mame vsakodnevno priporočati v Marijino varstvo in priprošnjo, saj lahko nanje pazi tudi takrat, ko nas ni zraven.


VIRGIN

Preberite še:
10 stvari, ki jim je Marija rekla ne

Tudi Marijo je skrbelo za dvanajstletnega Jezusa, ki se je izgubil

Zelo zanimiv je odlomek iz Svetega pisma, ko so dvanajstletni Jezus, Marija in Jožef v času pashe romali v Jeruzalem. Ob vračanju je Jezus ostal v Jeruzalemu, ne da bi svojim staršem to povedal, zato sta mislila, da se vrača skupaj s popotno druščino. A ko sta opazila, da ga ni, sta ga tri dni iskala.

Lahko si predstavljam, kako jima je bilo pri srcu, ko sta nenadoma šokirana odkrila, da Jezusa ni z njimi, in celo, da jima ni nič povedal, kje bo ali kam gre. Morda je bil dvanajstletni Jezus malce pubertetniško uporniški, kdo bi vedel.

Ko so Jezusa našli v templju, ga je Marija celo okarala: “Otrok, zakaj si nama tako storil? Tvoj oče in jaz sva te s tesnobo iskala.” (Lk 2,48) Saj ju je skrbelo zanj in kar tri dni nista vedela, kaj se mu je zgodilo.

Včasih, še posebej v letih odraščanja, pride do situacije, ko starši ne vemo, kako in kaj se dogaja z našim otrokom. Morda ga predolgo ni domov in nas skrbi, ali se mu je kaj zgodilo. Morda je kako drugače odsoten in bi se mu kot mame rade približale, pa v odgovor dobimo le še večjo distanco.

Tudi Marijo je skrbelo za Jezusa in bila je žalostna, ker ni vedela, kaj je z njim. Ko se včasih jezim na otroke, se spomnim na to, da je tudi Marija malce povzdignila glas nad dvanajstletnim Jezusom, a vse to iz ljubezni in iz skrbi do njega.


VIRGIN MADONNA

Preberite še:
Kakšno vlogo ima Marija v Koranu?

MATKA Z DZIECKIEM
Liana Mikah/Unsplash | CC0

GOSPA SVETA

Preberite še:
Od tod so naši predniki prejeli krščansko vero

Marija je dopustila Jezusu, da naredi po svoje

Na svatbi v Kani Galilejski me Marijin zgled nagovarja takole: Ko je Marija opazila, da vina ni več, je – zagotovo dobronamerno – Jezusa opozorila, da je zmanjkalo vina. Verjetno v smislu, pomagaj jim, naredi kaj, da ne bo prišlo do neprijetne situacije.

Jezus jo skorajda nekoliko osorno zavrne: “Kaj imam s teboj, žena?” (Jn 2,4) Kolikokrat se zgodi, da se mame dobronamerno preveč zanimamo za stvari, ki jih počnejo ali govorijo naši otroci, z namenom, da bi jih celo komandirale?

Ali se znam umakniti in prepustiti otrokom, da počnejo svoje, za kar jih je Bog poslal, ne da bi imela občutek, da sama vse najbolje vem in znam? Ali sem sposobna počasi in primerno “rezati popkovino” ter dopuščati svojim otrokom, da bodo vedno bolj samostojni in vedno bolj “v tem, kar je njihovega Očeta”, torej kar je zanje Božja volja?

Marija je stvari premišljevala v svojem srcu

Na več mestih v Svetem pismu lahko preberemo, da je Marija kakšne besede “ohranila in jih premišljevala v svojem srcu” (npr. Lk 2,19). Njena globoka razmišljujoča drža me nagovarja, da se včasih skušam ugrizniti v jezik, pa raje manj govoriti in več molčati.

Nekatere stvari in dogodki v življenju so taki, da zanje potrebujem več časa, da jih razumem in sprejmem. Da se pokaže prava perspektiva in globlji smisel nečesa. Zato je stvari ohraniti in jih premišljevati v srcu z namenom, da bi jih Bog obrnil v dobro, še kako zaželena drža, za katero upam, da jo bom z leti imela vedno več in več.


DISNEY PRINCESSES

Preberite še:
Je obleke Disneyjevih princes navdihnila Marija?


LADY OF LOURDES AND NUTELLA

Preberite še:
V čem je skrivnost Nutelle? Vsega je “kriva” lurška Marija


POPE PRAYING VIRGIN

Preberite še:
Kako papež Frančišek pojasnjuje molitev zdravamarija vrstico za vrstico

Tags:
Marija
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.