Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Potep v tujino z majhnimi otroki? Tukaj je nekaj nasvetov

PACKING FOR VACATION

Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 04/08/18

Zakaj bi bili v začetnih letih starševstva "obsojeni" na dopustovanje v bližnjih krajih? Z malo več načrtovanja in prilagodljivosti se da tudi dlje

Če radi potujete in so potovanja nujni sestavni del vašega življenja, ni nobenega razloga, da bi se jim odpovedali, čeprav imate majhne otroke. Z nekaj prilagoditvami lahko odpotujete skorajda kamorkoli. Za otroke je dom tam, kjer so njihovi starši, zato se bodo z vami počutili varne. Tukaj je nekaj nasvetov, na kaj bodite pozorni, če načrtujete družinski potep v tujino.

Izberimo destinacijo, ki je primerna starosti naših otrok

Če je otrok še zelo majhen, dojenček, potem moramo premisliti, kam bomo šli, da bodo vreme in temperature ustrezne tudi za dojenčka. Izberimo kraje z zmernimi temperaturami in ne ravno največjih skrajnosti, saj jih dojenčki težko prenašajo. Enako velja za malčke, medtem ko se nekoliko starejši otroci že brez težav prilagajajo tudi drugačnemu podnebju od domačega.

Večina evropskih destinacij je tako primerna za vse starosti otrok, odsvetovali bi le najbolj vroče kraje v času poletne vročine. Številni pari pa – tudi z dojenčki – potujejo tudi v bolj oddaljene in eksotične kraje, še posebej če jih poznajo še iz časov, ko so potovali sami.


WOMAN READING BEACH

Preberite še:
Počitnice so kot novo leto. Čas za sklepe, ki se jih potem težko držimo

Vnaprej se pozanimajmo o državi, kamor potujemo

Tako lahko vemo, kaj pričakovati. Kakšne načine prevoza imajo, kakšna je tam hrana, ali je voda pitna, ali so prijazni do otrok. Če je država načeloma zelo urejena in imajo radi čistočo, potem tudi z malčki na javnih straniščih ne bo težava, v teh državah je tudi zelo dobro poskrbljeno za previjalnice, kraje za dojenje in podobno. V državah, kjer čistoča ni na tako visoki ravni, bo potrebno nekaj več improvizacije.

Do otrok prijazne države imajo dobro poskrbljeno tudi za otroško zabavo, tako da tako rekoč na vsakem koraku (tudi na bencinskih postajah) ponujajo igrala, da se malček lahko poigra in razvedri.


UNHAPPY COUPLE

Preberite še:
Zakaj se prepirava ravno na dopustu?

Poskrbimo za dokumente

Pred potovanjem moramo preveriti veljavnost dokumentov vseh družinskih članov. Znotraj držav Evropske unije lahko vsi potujemo z veljavnimi osebnimi izkaznicami (nekatere države jih pri vstopu v državo tudi pregledajo), zunaj EU vsi družinski člani potrebujejo veljavne potne liste. Priporočljivo je, da si priskrbimo tudi zdravstveno zavarovanje za tujino. O Evropski kartici zavarovanja si lahko preberete in jo naročite tukaj.

Na zdravstvenih zavarovalnicah pa nudijo tudi zavarovanja za druge tuje države, s katerimi se izognemo plačilu dragih stroškov zdravljenja v tujini. Verjetno ga ne bomo potrebovali, a bolje je prej poskrbeti za morebitne zaplete, kot pa da nas drago stane.

SUITCASE CLOSE
Sebra I Shutterstock

Spustimo kriterije

Zelo pomembno je, da se starši na potovanju z otroki karseda sprostijo. Logično je, da ne bo vse tako, kot imamo doma; s tem imamo v mislih higieno, spanje, urejene obroke ob točno določenem času in tako dalje. Če smo zelo vezani na vse to in se ne bi mogli navaditi na določene prilagoditve oziroma improvizacijo, potem je morda bolje, da še kakšno leto ostanemo doma.

V vsakem primeru pa je potovanje za otroke čudovita izkušnja, dobesedno učenje v praksi (spoznavanje novih krajev in kultur, jezikov, navad …), od katere lahko ogromno odnesejo. Kaj je nekaj parov malce lepljivih rok v primerjavi z izkušnjo in lepimi spomini, ki bodo ostali za vedno?


WOMAN WITH SUITCASE

Preberite še:
Preden začnete pakirati kovček za počitnice, preverite teh šest nasvetov

Nujne stvari, ki jih moramo vzeti s sabo

Če potujete z dojenčkom, poleg vozička vsekakor vzemite s sabo tudi nosilko. V številne muzeje, cerkve in druge kraje namreč z vozičkom ne moremo, poleg tega pa je dojenček v neposredni bližini mame ali očeta v nosilki tudi pomirjen in lepo počiva oziroma spi. Ne pozabite na to, da mora imeti otrok v vozičku ali nosilki senco.

S seboj na potovanje nujno vzemimo precejšnje količine osvežilnih robčkov, s katerimi si lahko pričaramo nekaj higiene, tudi če vode ni v bližini. Za otroke vzemimo tiste igračke ali predmete, s katerimi lažje zaspijo, zato da bodo v avtu, na avtobusu ali letalu lahko zaspali. Nekaj lažjih slikanic, kakšne barvice in manjši blokec za risanje tudi ne bodo odveč. Ne pozabimo na kremo za sončenje in pokrivala.


BOY PLAYING ON THE BEACH

Preberite še:
Zakaj počitnice na morju za mamo majhnih otrok niso počitnice


PIELGRZYM NA CAMINO

Preberite še:
Zakaj bi hodili v Španijo? Slovenski Camino je krajši, a težji


ŠTEFKO KOLIČ

Preberite še:
Klic na pomoč: Družina s šestimi otroki ostala brez očeta

Tags:
družina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.