Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Vsak lahko postane svetnik. Tu je devet korakov do tja …

GIRL

Public Domain

Patricija Kavčič - objavljeno 23/06/18

Do svetništva vodi zahtevna pot, a je brez nepremagljivih ovir

Postanite svetnik! Tako, čisto zares! Da se ne da? Še sanja se vam ne, kako zelo blizu ste.

Večina kristjanov živi v prepričanju, da je svetništvo nedosegljiv cilj (razen če si rojen za to in mejiš na angelsko bitje). Škoda! Bog si namreč za vsakogar želi, da bi bil svet. Ne verjamete? Dobesedno, brez ovinkarjenja pravi: “Bodite sveti!” (3 Mz 20,26).

Kako? Preberite nekaj korakov, kako do tja.

1. Odločite se

Dokler ne verjamete, da stopate po poti svetosti, vam ne more ni(h)č(e) pomagati. Zavestno se odločite, da želite postati svetnik, in željo sporočite tudi Šefu, da vam bo še bolj pomagal.

2. Pozabite na popolnost

Dojemite, da nihče (razen Jezusa in Marije) ni živel brez greha. Vsi smo (le) ljudje in vsak se mora truditi za svetost. Nič slabših možnosti nimate kot veliki svetniki. Bog vam odpusti vse, če le hočete. Zato tudi vi odpuščajte bližnjemu.

3. Spoznajte konkurenco

Ko se potegujete za naziv bl. ali sv., potrebujete oporo. Berite življenjepise, glejte filme in spoznajte svetnike, zaupnike na poti do svetništva.


GROUP,FRIENDS,BAR

Preberite še:
Kako pridobiti prijatelje ‒ po nasvetu “najprijaznejšega” svetnika na svetu

4. Bodite veseli

To je skoraj najpomembnejša vrlina svetnika. Le kaj nam manjka, če je z nami Gospod? Vsako opravilo je lažje in lepše za vas in za druge, če se ga lotite z nasmeškom na obrazu.

5. Ljubite

Temeljna, najpomembnejša zapoved. Ljubite vse ljudi, ne pozabite na Boga in nase! Bodite pravi vi, pozorno osrečujte! Tako ali drugače, na svoj način.

6. Vztrajajte in zaupajte

Resno mislim, ko pravim, da ni lahko. To najbrž že veste … Ampak ključno je, da vztrajate. To vam bo uspelo, če boste vse izročili Gospodu, mu res zaupali in verjeli vase. Ne pozabite: Kjer je volja, tam je pot!
Preberite še:
Brez humorja je težko postati svetnik

7. Pričujte

Niste tako sebični, da bi (svojo) čudovito zgodbo zadržali zase. Pričevanje je eden boljših načinov oznanjevanja – vsak ima rad zgodbe iz srca.

8. Bodite zgled

S tem je mišljen komplet: ljubezen, ponižnost, vera, odpuščanje, (za)upanje, volja, kesanje, oznanjevanje, pričevanje, odločnost, veselje … Ne ustrašite se – nikomur ni uspelo vse hkrati, sploh pa ne brez padcev.

9. Razmislite o prihodnosti

Zavetnik koga ali česa bi radi postali? Po čem naj si vas zapomnijo? Le delajte na tem …

In naj vas opozorim: svetniki niso le tisti, katerih imena vidite na koledarju in v knjigah. Svetnikov je veliko preveč, da bi vse omenili! Tudi če vas ne bo med svetovno znanimi, nič zato. Vi že veste, Bog pa tudi.

Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina, letnik 64 številka 44, v rubriki Mladi val.


OLIVIER TARAMARCAZ

Preberite še:
“Poredneži”, ki so postali svetniki


BAPTISM WOMAN

Preberite še:
“Navadni smrtniki”, ki so se spreobrnili in postali svetniki


WOOD CHURCH,NORWAY

Preberite še:
Svetniki in zmaji: lepota skandinavskih cerkva

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.