Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Smo kristjani shizofreniki?

MAN SAINT

ALETEIA POLJSKA

Aleteia - objavljeno 19/06/18

Ali obstaja notranje in zunanje življenje?

Večkrat vero dojemamo kot nekaj notranjega  ali skritega v nas ali pa v cerkvah. Kot bi živeli neko dvojno življenje  eno doma, v miru svoje sobe, drugo pa zunaj, v svetu.


POISON

Preberite še:
Je vaša vera strupena? Ste politični ali farizejski katoličan?

Sveti Jožefmarija Escrivá, ustanovitelj Opus Dei, je poudarjal, da ne gre za dve različni plati našega življenja. Takole je zapisal:

“Bog nas čaka vsak dan v laboratoriju, v operacijski sobi v bolnišnici, v vojašnici, na univerzi, v tovarni, v delavnici, na polju, ob družinskem ognjišču ter na vsem neizmernem obzorju dela. Dobro si zapomnite: v najobičajnejših situacijah je skrito nekaj svetega, Božjega, kar mora odkriti vsak izmed vas.

Tistim, ki so prihajali k meni, sem pogosto govoril, da morajo znati materializirati duhovno življenje. Tako sem jih hotel odvrniti od skušnjave, da bi živeli nekakšno dvojno življenje: notranje življenje, življenje odnosa z Bogom na eni strani; na drugi pa od tega ločeno in drugačno družinsko, poklicno in družbeno življenje, polno drobnih zemeljskih stvarnosti.

Ne, otroci moji! Ne more biti dvojnega življenja, ne moremo biti kot shizofreniki, če hočemo biti kristjani. Obstaja le eno samo življenje, iz mesa in duha, in to mora biti – na duši in na telesu – sveto in polno Boga. Tega nevidnega Boga srečamo v najbolj vidnih in snovnih stvareh.

Ni druge poti, otroci moji: ali bomo znali najti Gospoda v našem običajnem življenju ali pa ga ne bomo našli nikdar. Zato vam lahko rečem, da je potreba našega časa, da materialnemu svetu in okoliščinam, ki se zdijo skrajno običajne, vrne njihov prvotni pomen, jih naravna k služenju Božjemu kraljestvu, jih navda z duhovnostjo, tako da bodo postale sredstvo in priložnost za naše nenehno srečevanje z Jezusom Kristusom.”

Besedilo sv. Jožefmarije je bilo najprej objavljeno v reviji Magnificat, letnik 5, št. 6.


KAREL GRZAN

Preberite še:
Kako mu je otrok s šalo o možganski in srčni kapi zasukal pogled na življenje


MARIJA KREBELJ

Preberite še:
“Tako učitelji kot starši smo okuženi s permisivno vzgojo”


WORK

Preberite še:
Ste deloholik? Je to danes kompliment ali žaljivka?

Tags:
molitev
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.