Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 26. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Nasveti za boljšo komunikacijo z najstnikom

PUBERTY

Kamira - Shutterstock

Javier Fiz Pérez - objavljeno 18/06/18

Najstništvo prinaša spore, saj ni lahko biti najstnik

Najstniki doživljajo velike telesne in psihološke spremembe, ki vplivajo na družinsko življenje. Spomni se, kako si razmišljal in kako si se počutil, ko si bil sam najstnik.

Bilo je že pred časom in najstniška doba prejšnjih generacij se razlikuje od najstniške dobe zdajšnjih generacij, vendar obstajajo skupne točke.

Spoštuj osnovne meje, ki jih najstnik potrebuje, da se lahko izrazi

Najstniki morajo začeti utrjevati svojo osebnost in razviti lastne ideje. Če jim pri tem postopno ne damo dovolj prostora, pomeni, da zanikamo njihovo rast.


TEENAGE BOY,CROSS

Preberite še:
Najin najstnik dvomi o obstoju Boga. Kaj lahko narediva?

Ovrednoti in daj pomen najstnikovim čustvom

Najstnikove želje so v očeh odraslega lahko banalne in nepomembne, vendar zanj niso. Ravno nasprotno, zelo so pomembne. Odnos z vrstniki je zanje nekaj bistvenega. Skušajo oblikovati svojo identiteto in to delajo predvsem v odnosu s svojimi prijatelji in sošolci.

Starši morajo znati reči ne, ko je to potrebno, ker so svojim otrokom najprej vzgojitelji.

Pomembno je, da to storijo z občutkom in nudijo potrebna pojasnila in spodbude. Vzgaja se z ljubeznijo in zato, da bodo sami znali ljubiti.


KID IN FRONT OF A TV

Preberite še:
Otroci in gledanje televizije: razlogi za in proti

Da bi razumeli, kaj se dogaja z najstnikom, moramo omeniti glavne konflikte, s katerimi se srečuje:

1. Spori v družini: starši proti najstniku

Na splošno se na tej stopnji najstniki znajdejo pred novimi izzivi, med njimi je samostojnost, in pred novimi zahtevami, ki jih ob tem postavljajo starši. Veliko staršev zavzame držo strogega in nekoliko skrajnega vodenja izkušenih odraslih.

Takšna drža trči ob mladostniške ideale in ustvarja prepad ter zapleta odnos. Če starši slabo in neprimerno vodijo svoje najstnike, lahko pride do težkih posledic.

2. Spor s svetom

Nadzor je ena od stvari, ki jo najstniki nenehno iščejo v vseh možnih oblikah. Kadar ta nadzor ni primerno omejen, lahko postane nevaren, saj se bo najstnik poslužil vsega, kar bo hotel, in bo pri tem ranil sebe in celotno družbo. Najverjetneje bo v mladosti in odrasli dobi postal oseba brez omejitev.

3. Spori z lastno osebnostjo

Najstništvo je obdobje nenehnega iskanja identitete. Vzore iščejo v znanih osebnostih ali v svojih prijateljih, zato okolje, v katerem se giblje, lahko prispeva ali pa tudi ne k njegovi telesni in čustveni blaginji. Neprimerne poti ga lahko vodijo v alkoholizem ali odvisnost od drog in v občutek odtujenosti, da ga družina ne razume.

V najstniških letih se vsi soočajo z nekaterimi skupnimi dejavniki. Najstnika zanima predvsem sedanjost in kaže le malo zanimanja za prihodnost.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


MOTHER AND DAUGHTER TALKING

Preberite še:
Spolna vzgoja otrok naj se začne doma




Preberite še:
10 predlogov za “katoliške počitnice”


MOM,TEEN,TALK

Preberite še:
Zakaj mora najstnik večkrat kot besedo ne slišati besedo da?

Tags:
odnosiotrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.