Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 21. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kaj reči otroku, ki ne zna izgubljati?

CHILD TENNIS

JJ pixs I Shutterstock

Mathilde de Robien - objavljeno 17/06/18

Kako se odzvati pred otrokom, ki ne prenese poraza?

“Ne grem se več! “, “Ta igra je brezvezna!”, “Goljufaš! ” (ko nihče ne goljufa, seveda) … Kateri od staršev še ni slišal teh stavkov? Če so odzivi vaših otrok bolj podobni razkazovanju moči kot preklinjanju, ste zelo verjetno že bili priče bratomornim bojem ali nenadnemu poletu kart po vsej sobi. Čeprav osupli starši nimajo nič opraviti s takšnim izbruhom solz in krikov zaradi določene igre, je vseeno njihova naloga, da posežejo in umirijo položaj. Ampak kaj reči otroku, ki ne zna izgubljati?

V knjigi Petites phrases à dire pour les aider à grandir (Kratki stavki, ki jim bodo pomagali rasti; založba Albin Michel), ki sta jo napisali Bernadette Lemoine, psihologinja in ustanoviteljica francoskega Društva za boljše poznavanje tesnobe zaradi ločitve (MCAdS), in Diane de Bodman, novinarka s področja zdravstva in mati štirih otrok, najdemo nabor prijaznih besed za tovrstne situacije.


VESNA SODNIK

Preberite še:
“Če je nesrečna mama, so vedno nesrečni tudi njen mož in otroci”

O pomenu iskanja pravih besed

Preden se naučimo, kako partije enke spremeniti v olikano sodelovanje med brati in sestrami, moramo poudariti pomen iskanja pravih besed.

“Slabo izbrana beseda lahko rani dušo”, je govoril Platon. Besede imajo na otroke vpliv, lahko jih spodbujajo ali zadržijo. Uporaba ustreznih besed je pri vzgoji ključnega pomena.

V primeru otroka, ki ne zna izgubljati, nam je cilj, da otroka navadimo igrati mirno, da sprejme pravila, ki so osnova za vsako obnašanje v družbi, ter da ga pripravimo do tega, da sprejme, da ne more vsega obvladovati, še posebej ne pri igrah na srečo.


TODDLER,STROLLER,ANGRY,TANTRUM

Preberite še:
Bo bratec ali sestrica? Otroci in njihovi zabavni odzivi

Kaj reči?

Bernadette Lemoine in Diane de Bodman najprej predlagata, da otroka srečamo v njegovi jezi ali razočaranju, da začnemo na primer z: “Razumem, težko je, če izgubiš” ali “Razumem, da si razočaran” …

Nato predlagata, naj otroka spomnimo, da smo tu zato, da se igramo: “Igramo se zato, da se zabavamo, da se sprostimo, da se imamo luštno, in ne zato, da zmagamo!”

Pomembno je, da mu kot starši povemo, da ga imamo ne glede na vse radi: “Tudi če izgubiš, te imam rad,” ali “Če zmagaš ali če izgubiš, te imava z očkom enako rada.”

To je Nelsona Mandelo spodbudilo, da je rekel: “Nikoli ne izgubim. Ali zmagam ali pa se kaj naučim”.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


FAMILY

Preberite še:
Pet kuhinjskih opravil, ki jih morajo znati vaši otroci


SAD GIRL LOOKING

Preberite še:
7 stvari, ki se jih otroci bojijo povedati svojim staršem


CHILD WANTING MORE

Preberite še:
Problem številka ena, s katerim se danes soočajo otroci

Tags:
odnosiotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.