Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Veste, kje je največja cerkev v Sloveniji?

GORNJI GRAD CATHEDRAL

IVO ŽAJDELA | DRUŽINA

Lojze Grčman - objavljeno 14/06/18

Gornji Grad ima bogato in burno zgodovino

Katedrala v Gornjem Gradu je po prostornini največja cerkev in največja baročna stavba v Sloveniji. V 18. stoletju jo je dal postaviti škof Ernest Attems. Posvečena je svetima Mohorju in Fortunatu in ima umetniško zelo dovršeno notranjost s številnimi slikami, freskami, oboki in kamnitimi kipi. Lani je katedrala po 93 letih dobila nove zvonove.


KRIZEVNISKA CERKEV

Preberite še:
Znamenita ljubljanska cerkev, ki jo je zgradil mogočni viteški red

Več o katedrali

Cerkev je zasnovana na tlorisu latinskega križa. Mogočna arhitektura ustvarja še večji vtis, ker je vpeta v podeželsko okolico. Glavno fasado v vrhnjem delu krasijo kamniti kipi sv. Miklavža, Krščanske Ljubezni, Vere in Upanja, delo Jožefa Strauba iz leta 1755. Notranjščino cerkve opredeljujejo belina, prostornost ter mehka vzvalovanost. Ob glavni ladji sta para stranskih kapel med notranjimi oporniki, sledi kratka prečna ladja ter dvopolni prezbiterij. Nad križiščem glavne in prečne ladje je 55 metrov visoka ovalna kupola na visokem tamburju, ki pod seboj ustvarja svetlobno jedro, navaja župnijska spletna stran.




Preberite še:
Osupljive cerkve 20. stoletja

Preizkušeni kraj

Kraj v Zgornji Savinjski dolini ima sicer dolgo in burno zgodovino. Tamkajšnji benediktinski samostan je bil na primer ustanovljen že v 12. stoletju. Pozneje je doživljal velike preizkušnje ‒ od turških vpadov do snemanja zvonov med drugo svetovno vojno. Gornji Grad pa je več stoletij gostil poletno rezidenco ljubljanskih škofov.

Višek duhovnega življenja je Gornji Grad doživel na prehodu iz 16. v 17. stoletje, v času škofov Janeza Tavčarja in Tomaža Hrena, ki sta tukaj prirejala vsakoletne škofijske sinode, kjer so duhovniki dopolnjevali svojo izobrazbo in prejemali smernice za nadaljnje pastoralno delo. Hren je v Gornjem Gradu tudi umrl. 


BARBARA PIRH

Preberite še:
“Včasih mi kdo reče, kako je meni lahko, a to ne drži, samo pritožujem se ne ves čas”


ROSARY

Preberite še:
Eksorcist: Tudi Slovenija ni imuna na satanizem


BRANE MILICEVIC

Preberite še:
Brane Miličević je bil že klinično mrtev, videl je predor in luč

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.