Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Osupljive cerkve 20. stoletja

WEB 3 CATHEDRAL BRASILIA

PIXABAY

Veronika Snoj - objavljeno 04/05/18

Dvajseto stoletje je prineslo nove materiale in tehnike, ki so arhitektom odprle nove poti udejanjanju idej, tudi v gradnji cerkva

Brazilska katedrala v Brasilii (zgornja fotografija)

je cerkev brasiljske nadškofije, posvečena leta 1970. Nastala je pod taktirko brazilskega arhitekta Oscarja Niemeyerja, ki je v glavnem mestu Brazilije zasnoval stavbe za ključne državne institucije, kot sta stavba vrhovnega sodišča in narodnega kongresa. Katedralo sestavlja šestnajst betonskih stebrov, vsak je težak po 90 ton, ki pa se hiperboloidno odpirajo proti nebu.


St. Mary's Church before

Preberite še:
Izzivalna modna kombinacija za Instagram, posneta v cerkvi

HALLGRIMSKIRKJA
PIXABAY |

Hallgrímurjeva cerkev v Reykjavíku

je luteranska župnijska cerkev v glavnem mestu Islandije, ki so jo gradili kar 41 let – vse do leta 1986. Visoka je kar 74,5 metra in je tako četrta najvišja stavba na Islandiji. Cerkev, poimenovana po Hallgrímurju Péturssonu, islandskem pesniku in duhovniku iz 17. stoletja, po besedah arhitekta  Guðjóna Samúelssona – to je prvi Islandec, ki je prejel izobrazbo arhitekta – odraža islandsko pokrajino z njenimi ledeniki in gorami.


COPTIC CHURH IN ETHIOPIA

Preberite še:
Neverjetno potovanje do cerkve, ki je vklesana v gorovje


BELLS

Preberite še:
Kako so zvonovi prišli v cerkvene zvonike

CHIESA DIO PADRE MISTERICORDIOSO
WIKIMEDIA COMMONS

Cerkev Dio Padre Misericordioso iz Rima

je nastala v sklopu gradbenega programa rimske nadškofije, ki je ob jubilejnem letu 2000 želela postaviti nekaj novih cerkva v oddaljenih četrtih. Cerkev, posvečena usmiljenemu Očetu, je po zmagi na natečaju, ki se ga je udeležilo več priznanih arhitektov, zasnoval Američan Richard Meier kot stilizirano ladjo s tremi jadri. Posvečenja pa do jubilejnega leta cerkev ni doživela – blagoslovili so jo šele leta 2003.


WOOD CHURCH,NORWAY

Preberite še:
Svetniki in zmaji: lepota skandinavskih cerkva


CATHEDRAL COLOGNE

Preberite še:
Cerkve, ki podirajo rekorde

RONCHAMP
PIXABAY

Notre Dame du Haut v Ronchampu

ni cerkev, je pa zato toliko bolj osupljiva kapela, postavljena na vzpetini blizu Belforta na vzhodu Francije in posvečena leta 1955. Kljub svoji ne prav veliki pojavi privabi na leto kar 80.000 obiskovalcev. Priznani francosko-švicarski arhitekt Le Corbusier jo je zasnoval kot betonsko stavbo z debelimi stenami, predrtimi z okni pod različnimi koti in različnih velikosti in barv, kar notranjosti ob sončnih žarkih ponudi pravo simfonijo barv in svetlobe.


MONEY

Preberite še:
Lažje nam je govoriti o seksu kot o denarju


SINGING PRIESTS AND NUN

Preberite še:
Kar dva pojoča duhovnika in redovnica, ki je zmagala v italijanskem šovu


SLOVENIAN PARLIAMENT

Preberite še:
Mož, ki je ustanovil prvo slovensko katoliško stranko

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.