Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

7 nasvetov za očete: ko pride dojenček domov

FATHER KISSING NEWBORN

Blanca Lanaspa | Flickr CC by NC ND 2.0

Fanny Leroux - Cerith Gardiner - objavljeno 07/06/18

Da bo vsem lažje

S prihodom dojenčka običajno padejo vse rutine, ki smo jih do takrat pridno vzpostavljali. Tako oče kot mama se znajdeta v novi vlogi in imata drugačne prioritete ter potrebe, ki se jim morata prilagoditi.

Čeprav se včasih zdi, da ima predvsem mama tisto osrednjo vlogo pri skrbi za dojenčka, sploh če doji, pa ne smemo pozabiti na očeta. Svoji ženi lahko namreč nudi pomembno pomoč in podporo. Le povsem se mora prepustiti svoji novi vlogi očeta.


TODDLER,STROLLER,ANGRY,TANTRUM

Preberite še:
Bo bratec ali sestrica? Otroci in njihovi zabavni odzivi

Zato, očetje, preberite spodnje nasvete, s katerimi boste lahko svoji ženi in otroku v veliko pomoč, še posebej v prvih dneh in tednih skupnega bivanja.

1. Prevzemite

Ena izmed stvari, ki je v veliko pomoč mamicam, je ta, da popazite na otoka, kadar se le da, na primer pred odhodom v službo in po prihodu domov. Ob koncu tedna pa kadar je le mogoče. Tudi zgolj 20 minut je lahko v veliko pomoč. Zamenjajte pleničko, popazite na otroka, medtem ko spi, pojdite na sprehod. Mamici pa boste s tem omogočili nekaj svobode. Lahko bo šla pod tuš, naredila nekaj zase, v miru pojedla obrok. Morda se zdijo malenkosti, ki pa mamam, sploh na začetku, zelo veliko pomenijo. To, da se boste z otrokom tako bolj povezali, je pa samo dodatna prednost.

2. Opravite kakšno delo po hiši

Mamice po porodu običajno potrebujejo veliko počitka, sploh če je bil ta naporen ali so ji zdravniki opravili carski rez. Zato svoji ženi pomagajte tudi pri gospodinjskih opravilih. Operite perilo, skuhajte kosilo ali počistite kopalnico. Vse to lahko sicer naredite, tudi če še nimate dojenčka ali pa so otroci že veliki.


BABY AND HER MOTHER

Preberite še:
Vse, česar vam niso povedali o poporodnem obdobju

FATHER
Wavebreakmedia - Shutterstock

PÓŹNE MACIERZYŃSTWO

Preberite še:
Kdaj je pravi čas za otroka?

3. Popazite na preostale otroke

Ena izmed najtežjih stvari za mamico, ki je ravnokar rodila, je ta, da mora v primeru, ko je otrok več, poskrbeti še zanje. Da uredi sebe in novorojenčka že tako vzame veliko časa, če mora urediti še enega ali še dva otroka, pa je toliko bolj utrujajoče. Zato je pomoč moža zelo dobrodošla in celo ključna.

Sploh prve dni mamica in dojenček potrebujeta več časa, da se spoznata, da mamica spozna dojenčkove potrebe ipd. Čez čas bo lažje in se bo mama spet lahko bolj posvečala preostalim otrokom, očka pa bo lahko popazil na najmlajšega.

4. Poskrbite za ženo

Ob otroku in vseh obveznostih, ki jih ta prinese, zakonci pogosto pozabijo drug na drugega in njun odnos ne pride na vrsto. Še posebej mame v tem času pozabijo nase, zato je pomembno, da ji pri tem pomaga mož.

Ljubezniva beseda, romantična večerja, topla kopel … to je le nekaj idej, s katerimi lahko malce “pocrkljate” svojo drago.


FEELING PREGNANT BELLY

Preberite še:
Želim si, da ne bi bila tako ljubosumna na nosečo prijateljico

COUPLE,MARRIED,DINNER
Shutterstock

KATARINA NZOBANDORA

Preberite še:
“Če bi res razumeli, kaj ta odločitev pomeni, se zanjo ne bi odločili”

5. Poskrbite, da se bo žena dobro počutila

Telo se v nosečnosti izrazito spremeni in ko dojenček priveka na dan, se ne čudežno vrne v obliko, ki jo je žena imela pred tem. Zato je zelo pomembno, da mož svoji ženi večkrat pove, da je lepa in da jo ima rad. Tako bo lažje sprejela sebe in svoje poporodno telo, ki je res drugačno, a zato nič manj privlačno.

6. Naj vas stvari zanimajo

Pogosto možje želijo pomagati svojim ženam, a se počutijo izgubljene, saj ne vedo, kaj lahko naredijo in kaj naj rečejo. Zato je pomembno, da tudi sami preberejo kakšno knjigo ali kakšen prispevek na spletu o tej temi.

Ker je otrok ob rojstvu tako majhen, pa se nekateri celo bojijo skrbeti zanj. Ne oklevajte, ampak poskusite, bodite ob mami, opazujte jo in čez čas boste tudi sami dobili samozavest, strahovi pa bodo izginili.

7. Vzemite si čas

Če le imate to možnost, si vzemite nekaj dni ali tednov prosto ob rojstvu otroka. Ne samo na začetku, lahko tudi pozneje. Dan ali dva. Vsaka minuta, ki jo boste preživeli v družbi svojega novorojenčka in žene, sta nekaj najdragocenejšega in predvsem neponovljivega.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.

Tags:
družina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.