Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 20. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Koliko ur tedensko bi morali delati, če želimo biti zdravi

MĘŻCZYZNA W BIURZE

Shutterstock

Patricia Bailey - objavljeno 06/06/18

Glede na vašo starost in število ur, ki jih opravite, je povsem mogoče, da delate preveč

Zdi se, da smo vedno v iskanju ravnovesja med delom in prostim časom. In verjetno se boste strinjali, da je prepogosto to ravnovesje naklonjeno predvsem delu, medtem pa nam zmanjkuje časa, da bi … živeli.

To iskanje ravnovesja je še posebej težko za delovno aktivne, ki so starejši od 40 let. Na inštitutu v Melbournu so avstralski in japonski znanstveniki naredili raziskavo, v katero so vključili okoli 3.000 moških in 3.500 žensk, starejših od 40 let. Ocenjevali so, kako daljši ali krajši delovni teden vplivata na njihove kognitivne funkcije.


MEN WOMEN

Preberite še:
Brezposelnost ima resne duševne in družbene učinke

Najhuje je, če smo brezposelni ali pa delamo več kot 55 ur tedensko

Izkazalo se je, da so tako moški kot ženske najbolj uspešni, ko delajo 25 ur na teden. Najslabši učinek ljudje dosežejo, če delajo več kot 55 ur na teden, poleg tega pa stres, ki smo mu zaradi tega izpostavljeni, močno oslabi našo sposobnost za učinkovito reševanje problemov.

Na drugi strani je brezposelnost prav tako škodljiva in ima skoraj enake učinke, kot če delamo preveč. Da ostanemo v formi, potrebujemo stimulacijo naših možganov, pri brezposlenih pa je prav tako prisoten stres.


IPHONE,APPS

Preberite še:
3 razvade, ki slabo vplivajo na vaš dan

Manj ur na dan ali prost dan

V idealnem svetu bi tako delavci, ki so starejši od 40 let, postopoma zmanjševali svoje tedenske ure. Bodisi tako, da bi delali kakšno uro manj vsak dan, ali pa bi si vzeli ves dan prosto ter tako uživali v štirih delovnih in treh prostih dneh tedensko.

Vendar v realnem svetu potrebujemo zdravstveno in socialno varstvo, ki je pogosto povezano s polnim delovnim časom. Tako da če niste na primer samostojni podjetnik, ki ima dovolj prihodkov, da je sam “svojih delovnih ur kovač”, potem ste žal obtičali na 40-urnem tedenskem delavniku (ali kakšno uro več).

Morda pa bo omenjena raziskava v spodbudo kakšnemu podjetju.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


MAŁŻEŃSTWO

Preberite še:
“Na mnogih delovnih mestih morajo ženske delati po moško”


WORK

Preberite še:
Ste deloholik? Je to danes kompliment ali žaljivka?


ALENKA KLEMENC

Preberite še:
Zgodilo se je nenadoma, “bolelo me je, kot bi me nekdo razsekal na tisoč delov”

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.