Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

3 razvade, ki slabo vplivajo na vaš dan

IPHONE,APPS

AppleInsider | YouTube

Aleteia Brazilija - objavljeno 08/01/18

Sprejmite izziv: odpovejte se trem škodljivim jutranjim razvadam in spoznajte pozitivno spremembo

1. razvada: takoj ko se zbudite, pregledate elektronsko pošto in svoja socialna omrežja

Vaš pametni telefon je olajšal pot do te precej nespametne razvade. Komaj se zbudite, že preverjate elektronsko pošto, novosti na WhatsAppu, Facebooku, Twitterju ali toliko drugih socialnih omrežjih, na katerih ste morda aktivni. V čem je težava te razvade?

Preprosto: še preden se zjutraj povežete sami s seboj in z Bogom, se že povezujete z življenji drugih, njihovimi opravki in delom, mnenji, težavami … S tem dovolite, da poplava zunanjih vplivov začne usmerjati dan namesto vas. Tok dogodkov vas odnese, ne osredotočite se na to, kar je za vas v tem dnevu pomembno.

JOURNAL,BIBLE,PRAYER
Stocksy

Niste protagonist, ki zavestno začenja dan z umirjenostjo, z molitvijo zahvale in izročitve; ki poskrbi za svoje osnovne higienske potrebe in videz; ki se močno pretegne in začuti sonce in sapo, pa čeprav samo skozi okno; ki z nasmehom in poljubom pozdravi svojo družino; ki mirno spije jutranjo kavo in se pripravi na produktiven in konstruktiven delovni dan.


WOMAN,STRESSED

Preberite še:
3 navade, ki uničujejo naš naravni ritem in nam dnevno škodujejo

2. razvada: navsezgodaj zjutraj berete ali gledate slabe novice

Nič novega. Mediji dajo vedno prednost temu, kar ljudje poslušajo. In svet, ki se ne zna osredotočiti, zanima tisto, kar je destruktivno: nesreče, tragedije, kriza, težave, delitve, nevarnosti, grožnje …

NEWSPAPER
STEVEPB | PIXABAY

Seveda je treba vedeti za težave v svetu (dokler je namen pripomoči k rešitvi, ne le to, da godrnjamo vsevprek), ampak začetek dneva res ni najbolj primeren trenutek, da se seznanimo z dogajanjem v svetu.

Slabe novice krepijo jezo in strah, to dvoje pa spodbuja nastanek kortizola, stresnega hormona. Odmerka kortizola, ki se mu lahko izognete, navsezgodaj zjutraj res ne potrebujete. Spoštujte umirjenost in harmonijo na začetku novega dneva.


Science

Preberite še:
Izumi, odkritja in dosežki leta 2017, ki bodo marsikaj spremenili


WOMAN,STRESSED

Preberite še:
Stres ni nujno negativen. Z njim lahko zdravje tudi izboljšamo.

TEAM WORK
Photo by Štefan Štefančík on Unsplash


BERNARDA ZARN 2

Preberite še:
“Blagoslov je, da delaš z nekom, ki te navdušuje in navdihuje”

3. razvada: že takoj zjutraj ste preveč zaskrbljeni zaradi delovnih obveznosti

Dneva še niste niti dobro začeli, pa ste že zaskrbljeni zaradi različnih obveznosti. Prezgodnja zaskrbljenost je nepotrebna in škodljiva. Portugalski jezik pozna odlično besedo za “prezgodnjo zaskrbljenost”: preocupação, preokupacija (v slovenščini ima malo drugačen pomen). Pre pomeni prej, ocupação pa dejavnost, delo, zaposlitev.

Preocupação torej pomeni zaposlovanje misli s tokom dogodkov, ki se jim v danem trenutku še ne morete produktivno posvetiti, brezplodno razmišljanje pa pomeni ustvarjanje napetosti in tesnobe ter pomanjkanje osredotočenosti že v prvih trenutkih dneva.

Raje se umirite in mirno začnite nov dan. Vsako dejanje ima svoj čas in vsako dejanje mora biti opravljeno ob svojem času. Naučite se živeti v danem trenutku. Če ob jutranji kavi že mislite ali govorite o tem, kaj mora biti narejeno čez dan, potem niti ne delate niti mirno ne pijete jutranje kave.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska Aleteia. Prevedla in priredila Maja Pintarič.




Preberite še:
Leto, ki je spočelo navdihujoče uspehe

Tags:
strestesnoba
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.