Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

5 navad za čist in pospravljen dom z majhnimi otroki

Clean Room House

By Yuganov Konstantin | Shutterstock

Meta Zajec Bevk - objavljeno 04/06/18

Ne rečejo zaman, da je čistiti dom, medtem ko v njem odraščajo otroci, kot bi si zobe umival z nutello

Zato je tukaj pet koristnih navad, ki jih lahko usvojite ne glede na to, kako zelo se vam ne ljubi pospravljati in čistiti. 🙂 Ker čist in urejen dom pomeni tudi bistre misli in več časa za otroke in moža.

1. Nikoli ne zapusti sobe praznih rok
Ko zapuščate sobo, jo na hitro poglejte, če je v njej kaj, kar ne sodi tja. In tisto odnesite na pravo mesto. Na primer spalnica: posmrkani robčki, prazen kozarec, plišasta igračka itd. Na dnu stopnic se kopičijo oblačila, ki jih je treba odnesti v zgornje nadstropje v sobe lastnikov.

Ko greste slučajno mimo, zagrabite kupček in ga pospravite. V trenutku bo stopnišče videti pospravljeno. Za ta namen lahko namestite tudi lično košarico na prvo stopnico, da se predmeti kopičijo le na enem mestu. Poglejte svoje stanovanje z očmi obiskovalca in uredite tiste “vroče točke”, kjer se kopičijo stvari.


Channel Surfing

Preberite še:
Nismo pujski, ki pojedo vse, kar se jim nasuje v korito


internet addiction

Preberite še:
Ja kaj pa je narobe s pornografijo?

web3-child-cleaning-chores-sweeping-clean-helping-flickr
Theloushe | Flickr CC

2. Ko kuhaš, sproti pomivaj in pospravljaj
Vem, to je lažje reči kot storiti, pa vendar ne podcenjujte te navade. Kuhinja po kosilu ne bo videti kot bojno polje in vi boste v miru lahko z možem spili zasluženo kavo. Najenostavnejše je, če umazano posodo sproti pomivate ali zlagate v pomivalni stroj, uporabljene sestavine pa pospravite nazaj na njihovo mesto. Ni lepšega kot prazen pult in poln želodček.


ANJA PUSTAK

Preberite še:
Pevka, skladateljica, inštrumentalistka, voditeljica. Slepota za Anjo ni ovira

3. Ura, posvečena hiši
Po presoji (enkrat na dan ali na dva dni) v svoj urnik vpletite eno uro, ki jo boste posvetili hiši ali stanovanju. V tem času, če je le mogoče, odstranite moteče dejavnike (telefone, hišne ljubljenčke) in se posvetite zgolj čiščenju in pospravljanju. Sestavite si urnik in se ga držite. Tako boste vsak dan naredili le malo, ob koncu tedna pa se boste zavedli, da je v resnici vse postorjeno in se lahko v miru posvetite družini.

Za primer vam prilagam fotografijo svojega urnika čiščenja in pospravljanja. Seveda je to realen primer za našo družino s specifikami (npr. sesanje jogijev nekomu, ki ni alergičen na pršice, najbrž še na misel ne pride) in usklajen s preostalimi aktivnostmi.


BORED LITTLE BOY

Preberite še:
Koristni nasveti za obvladovanje otroške muhavosti

URNIK

4. Večkrat ko narediš, hitreje je, manj dela je in postaneš mojster
Čisto preprosto, če otroci barvajo s tempera barvicami, če se vam razlije mleko, zažge posoda, strese moka ali karkoli drugega, je najenostavneje takrat na samem mestu urediti situacijo. Dlje ko boste odlašali, težje bo. Ne le zato, ker se vam bo umazanija zasušila, temveč tudi zato, ker so majhni otroci v enem dnevu sposobni povzročiti (več) deset takšnih situacij. In zvečer ne boste imeli energije za čiščenje (vsaj) desetih bojnih polj.


TEŚCIOWA

Preberite še:
10 razlogov, zakaj je (večinoma) prav fajn živeti z mamo/taščo


JOZE PAVLAKOVIC

Preberite še:
Nekoč je tesal mize, zdaj pa iz bede rešuje zasvojence

5. Majhni otroci zmorejo več, kot mislimo
V vsakodnevne aktivnosti vključite vaše otroke. Presenečeni boste, koliko zmorejo. Nobene potrebe ni, da živijo v “hotelu mama”. Dvoletnik zmore z mize prinesti svoj umazan krožnik in pribor, štiriletnik pa posesati drobtinice pod mizo. Če jim gospodinjska opravila predstavite kot igro, ste pa zmagali na celi črti!

Jaz sem hvaležna svoji tašči, da je mojega moža naučila uporabljati pralni stroj in mu privzgojila osnovne navade pospravljanja za seboj. Upam, da bo tudi meni uspelo kaj takšnega naučiti sinova.

Vir: Družina in Življenje, diz.si


PAUL KARAM

Preberite še:
“Predstavljajte si, da bi v Slovenijo prišlo milijon beguncev. Kaj bi naredili?”


ANJA PUSTAK

Preberite še:
Pevka, skladateljica, inštrumentalistka, voditeljica. Slepota za Anjo ni ovira


SUPERMARKET

Preberite še:
Ko se srečate s kleptomanijo, kaj storiti?

Tags:
domdružinaotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.