Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 16. maja |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Ko nismo več stare 20 let in si vseeno želimo lepih prsi

MATKA KARMI PIERSIĄ

Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 30/05/18

Verjetno je skoraj ni ženske, ki bi se lahko pohvalila, da je stanje njenih prsi po nosečnosti in dojenju čisto enako, kot je bilo prej

No, če je kje kakšna, se lahko ima za zelo srečno. Raztegovanje vlaken v koži in vezivnem tkivu, povečanje dojk zaradi nosečnosti in dojenja ter nihanje teže namreč povzročijo, da so naše prsi po vsem tem videti malce drugače kot prej. Zagotovo se jim bolj pozna sila težnosti, so manj polne in iz profila drugačne oblike, kot so bile, lahko pa se na njih pojavijo tudi strije.


BABY AND HER MOTHER

Preberite še:
Vse, česar vam niso povedali o poporodnem obdobju

Masaža in toplo-hladne kopeli za večjo čvrstost dojk

Žal ne obstaja recept, kako čudežno spraviti prsi v prejšnjo obliko. Del rešitve je zagotovo ta, da novo stanje pač sprejmemo. Smo pač rodile in nič zato, če se to malenkost pozna tudi na našem telesu, kajne? Ženska samozavest naj ne bi bila vezana samo na njeno zunanjost in dekolte.

Poleg tega da poskrbimo za samozavest s kakšnim lepim novim kosom perila, v katerem si bomo všeč (ne glede na velikost prsi), je pomembno, da prsi redno mažemo z mlekom ali oljem za telo; vsekakor po vsakem tuširanju ali kopanju. Ob tem jih lahko tudi rahlo masiramo, tako da krožimo v smeri od notranjosti bradavice proti zunanjemu delu dojke, kožo pa s ščipajočimi gibi utrjujemo, da ostane elastična.

Temu je namenjeno tudi izmenično toplo-hladno prhanje prsi. Ko spreminjamo temperaturo vode, s katero polivamo prsi, spodbudimo prekrvavitev, zaradi tega pa se poveča elastičnost kože. Rezultat vsega tega je bolj čvrsta in napeta koža dojk.


WOMAN WALKING ON THE STREET

Preberite še:
10 napak, zaradi katerih bomo delovali neurejeno

Preglejmo stare modrčke in naredimo selekcijo

Ko nehamo dojiti in se nam velikost prsi spet ustali, pregledamo stare modrčke in naredimo selekcijo. Pri tem bodimo neusmiljene. Kateri so mi še vedno prav, da mi nudijo dovolj opore in udobja? Kako so videti? So še vedno podobni lepemu kosu perila ali gre za žalostno, zabarvano, razvlečeno zadevo, ki ni več ničemur podobna?

Ti slednji gredo brez slabe vesti v smeti. Ne pozabimo na to, da mora biti modrček za športne aktivnosti tak, da bo kos vsem silam, ki so jim prsi izpostavljene med športom.

MATKA KARMI PIERSIĄ
SHUTTERSTOCK

Woman

Preberite še:
Sta lepota in urejenost lahko greh?

Pri nakupu modrčka bodimo pozorne na udobje

Nato se odpravimo v nakup. Nekatere ženske se v nosečnosti in med dojenjem malce razvadijo in navadijo na zelo mehke modrčke brez kosti in podložene košarice. Zato tudi po prenehanju dojenja ugotavljajo, da so jim tisti, ki so jih nosile prej, nekako odveč. Da tiščijo ali vežejo, skratka da sploh niso več udobni.

Kje je šele “čudežni modrček”, ki so ga nosile kot mlade ženske z namenom, da bi bil dekolte kar najbolj poln, pa tudi če je tiščal in stiskal, da so komaj dihale … Ti časi so mimo in tudi stroka pravi, da je zelo pomembno, da nas modrček nikjer ne tišči, to pa velja tako za košarico kot tudi področje hrbta, pazduh in naramnic.

Na voljo so številni mehki modeli modrčkov, ki so udobni in prijetni za nošenje, ravno prav strukturirani, da nudijo nekaj oblike in oporo, a hkrati tako lahkotni, da jih skorajda ne čutimo. In poleg vsega tudi zelo lepi na pogled.


SMILING WOMAN

Preberite še:
Mirna in osredotočena ženska. To so njene navade

Kaj pa če so prsi po prenehanju dojenja večje kot prej?

Manjši delež žensk opaža, da so jim prsi tudi po prenehanju dojenja ostale enako velike in da po novem potrebujejo večjo številko modrčka kot pred nosečnostjo. To je lahko posledica povečanja telesne teže, ni pa nujno.

Tudi zanje je odločilnega pomena, da pravilno ovrednotijo novo velikost prsi in si priskrbijo modrčke, ki bodo nudili dovolj opore. Za velike prsi velja, da mora biti modrček dovolj ojačan, da nosi težo prsi, pri tem pa je zelo pomembna tudi pravilna širina naramnic. Načeloma večje kot so prsi, širše naj bodo naramnice, da bodo nosile težo in vsaj deloma razbremenile hrbet, ki bo zato manj bolel.

Primeren modrček preprečuje, da bi se velike prsi preveč povesile, in nudi lepo silhueto pod oblačili; če so prsi na svojem mestu, potem je lepo viden ženski pas. Najbolje je, če se prepustimo izkušeni prodajalki, ki nam bo znala svetovati tako pravo velikost kot tudi model novega modrčka. Izberimo trgovino z velikim izborom različnih znamk, da bomo res lahko izbrale kar najbolje.




Preberite še:
Kaj žensko naredi damo?


MŁODA PARA

Preberite še:
Je to res ženska, s katero sem se poročil?




Preberite še:
Kako se po porodniški vrniti v modno formo

Tags:
lepota
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.