Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Je to res ženska, s katero sem se poročil?

MŁODA PARA

Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 25/05/18

Ali je šla tvoja urejenost po poroki "v ler"?

Gotovo se z veseljem spomnite svojega poročnega dne. Najbrž ste bile tisti dan videti kot princese. Dolga, po možnosti bela obleka. Čudovit izrez na obleki, elegantni čevlji. Urejena frizura, nežen, ženstven mejkap. Rahlo ste dišale po svojem najljubšem parfumu. Vaš ženin vas kar ni mogel nehati gledati in ni mogel verjeti, kako je lahko ravno on tak srečnež, da si vas je zaslužil.


WOMAN WALKING ON THE STREET

Preberite še:
10 napak, zaradi katerih bomo delovali neurejeno

Nekaj let po poroki

Preselimo se nekaj let naprej. Morda je po poroki prišel otrok (ali dva, trije …), zagotovo so prišle takšne in drugačne obveznosti, tudi zoprnosti in preizkušnje. Na kratko – prišlo je življenje, zanj pa vemo, da je lahko včasih zelo zahtevno. Nič čudnega, da je za marsikatero žensko ravno urejenost tista, ki jo najprej žrtvujejo, čas in energijo pa namenijo drugim, na videz pomembnejšim rečem.

Pa je res prav, da se ženska po poroki zanemari oziroma da ji postane vseeno? Pred poroko, ko sta z bodočim ženinom še hodila na zmenke in si dvorila, je skrbela zase, morda pazila na postavo, se ličila in se rada lepo uredila za svojega moškega. Pa ne le za moškega, predvsem in v prvi vrsti zase, ker se je namreč tako sama dobro počutila. Žareča, zadovoljna in samozavestna ženska je pravzaprav tisto, kar je moškemu všeč in to bolj opazi kot podrobnosti v obliki odtenka laka za nohte ali nove bluze.

Nič čudnega torej, da so možje povsem zmedeni, ko jih nekaj let po poroki doma čaka nergava, utrujena in naveličana žena, po možnosti v razcapani trenirki in z mastnimi lasmi. Možno je celo, da se vprašajo: “Je to res ista ženska, s katero sem se poročil??”
Preberite še:
Kaj žensko naredi damo?

ZAKOCHANA PARA
Brooke Cagle/Unsplash | CC0

Možu si še vedno všeč, kaj pa sama sebi?

Da ne bo pomote: vse smo po malem krive tega. Neprespane noči zaradi dojenčka, recimo, ali to, da smo stalno na voljo za dojenje, zagotovo nista najbolj glamurozni okoliščini. Tudi če smo sicer z otroki veliko doma, okrog hiše ali delamo od doma, je jasno, da ne bomo paradirale okrog v salonarjih z visoko peto in najdražji svileni obleki, ki jo hranimo za posebne priložnosti.

Vseeno pa je prav, da se še vedno (okoliščinam primerno) trudimo za urejenost, najprej zase, potem pa tudi za našega moškega. Tistega, ki se je zaobljubil, da bo z nami v sreči in nesreči, v bolezni in zdravju. Ki je bil ob nas, ko smo rojevale, jokale, kričale. Ki nas vsako jutro vidi s podočnjaki, razkuštrane in z jutranjim zadahom. Ki ga ne motijo dodatni kilogrami, celulit, povešene prsi in gubice, ki se nam pričenjajo delati okrog oči. Ker smo mu še vedno lepe, privlačne, seksi. In ker si želi, da bi se take zdele tudi same sebi, da bi se tako, kot nas vidi on, videle tudi same.


Woman

Preberite še:
Sta lepota in urejenost lahko greh?

Ne dovoli, da bi šla tvoja urejenost po poroki “v ler”

Costanza Miriano v knjigi Poroči se z njo in umri zanjo močno okara svojo prijateljico, ki se je po poroki popolnoma zapustila. Svetuje ji celo, naj se vzame v roke, preden bo prepozno in bo mož začel gledati za drugimi. Pri tem citira sv. Avguština, ki je v enemu svojih pisem okaral svojo prijateljico Ekdicijo.

Ker se je Ekdicija po poroki prenehala urejati, se začela oblačiti kot nuna in je možu prepovedala telesne stike z njo, jo je mož zapustil in odšel z drugo. Sv. Avguštin ji v pismu drzno napiše, da kaj drugega niti ni bilo pričakovati. Opomni jo na njene dolžnosti do moža, ki jih omenja tudi apostol Pavel, ter na to, da naj bo njeno obnašanje do moža prijazno in ponižno, obleka in njena zunanjost pa prijetni ter razkošni za pogled.

Ni potrebe, da bi šle v takšno skrajnosti, kot je prej opisana situacija. Prav pa je, da same pri sebi nekaj razčistimo. Če je moževa dolžnost do nas, da nam je zvest ne glede na našo zunanjost in okoliščine, povezane z njo, imamo tudi me dolžnost, da ohranjamo naš zakon živ – tudi s prijetno, urejeno zunanjostjo, za katero nam ni vseeno. Morda je to še pomembneje po poroki kot pred njo. Rosa Pich-Aguilera Roca, mama 18 otrok, je v knjigi Kako biti srečen z 1, 2, 3 … otroki? zapisala: “Ženske moramo biti prebrisane in se oblačiti tako, kot je všeč našim možem.” Možje bodo nad rezultatom navdušeni, me pa tudi.


RANDKA W DOMU

Preberite še:
Ženske, veste, kaj je tisto, po čemer v odnosu hrepenijo moški?


YOUNG BLOND WOMAN SMILING

Preberite še:
Veste, katera je bistvena lastnost ženske?


KŁÓTNIA MAŁŻEŃSKA

Preberite še:
Kako uničiti moškega svojega življenja

Tags:
odnosiporoka
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.