Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 23. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Štiri najnevarnejše molitve, ki jih lahko izrečete

PRAY,REFUGEES

AFP

Elizabeth Scalia - objavljeno 27/05/18

Pazite, kaj prosite. Lahko se namreč zgodi, da boste to tudi prejeli

Leta 2014 sta Matthew Wenke in njegova žena gledala, kako so se samostanska vrata zaprla za njuno hčerko Noro, ki je sledila Gospodovemu klicu. Zavedla sta se, da se Nora, če bo vztrajala, nikoli več ne bo vrnila domov. Poleg običajnih zaobljub uboščine, čistosti in pokorščine se je namreč odločila tudi za življenje v klavzuri.

Čeprav je bil oče ponosen na svojo hčer in vesel zanjo, je vseeno potreboval nekaj časa, da je predelal vse, kar se je dogajalo. Zapisal je: “Ko sem molil za duhovne poklice, nisem želel reči Gospodu, naj me loči od moje hčerke.”


PADRE PIO

Preberite še:
Ko je pater Pij za koga molil, je uporabil to učinkovito molitev

Tu je nevarnost: Ko moliš, lahko tudi prejmeš

Pogosto svoje molitve začnemo s prvo “nevarno” molitvijo: “Zgodi se Tvoja volja.” Toda milost, za katero prosimo, bi radi prejeli, ne da bi za to nosili križ. Kolikokrat prosimo: “Nauči me biti boljši človek. Naj se zgodi Tvoja volja. Toda ne po kakšni čudni poti, ki vključuje kakšno tragedijo, prav? Tega ne bi prenesel.”

Velikokrat so naše molitve v slogu Flannary O’Connor: “Gospod, svetnik ne bom, lahko pa sem mučenec, če me ubijejo na hitro.”

Želeli bi številne milosti, a če je le mogoče, s čim manj trpljenja. “Prosim, ne uniči mi življenja.”


DEPRESSION

Preberite še:
Si obupan ali žalosten? Zmoli molitev patra Pija


NUN

Preberite še:
Zakaj bi sodobna ženska sploh želela postati redovnica?

Pravzaprav je to druga “nevarna” molitev. V nekem intervjuju za Aleteio je mlada dominikanka pripovedovala, da je govorec na neki konferenci mladim naročil, naj molijo: “Bog, uniči moje življenje.” Sprejela je izziv. Potem ko je izrekla to drzno in nevarno molitev, se je njen svet popolnoma spremenil.

Tretja “nevarna” molitev je tista, ki jo je duhovnik Brad Milunski predlagal, ko je Mattova hči Nora stopala v klavzuro: “Gospod, spremeni me, da bom Tvoj.” To seveda ni lahko reči. Verjetno imamo kakšna “priporočila”, kako naj bi Gospod to storil.

Težko je reči: “Zgodi se Tvoja volja, ne moja.” Pa čeprav vemo, da nadzorujemo le zelo malo stvari in da nam Bog želi le dobro. Toda gotovo smo v svojem življenju že videli, da so se tudi najtežje stvari izkazale za potrebne in del odličnega Božjega načrta z nami; da so se po težkih časih stvari odvile veliko bolje, kot bi si lahko zamislili.

Tudi sveti Pavel in sveta Terezija iz Kalkute sta molila “nevarno”, ko sta Gospodu govorila: “Uporabi me.” In ju je.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Makovec.


POPE PRAYING VIRGIN

Preberite še:
Kako papež Frančišek pojasnjuje molitev zdravamarija vrstico za vrstico


POPE JOHN PAUL II.

Preberite še:
Edinstven pogled na papamobile skozi stoletja
Preberite še:
Brez humorja je težko postati svetnik

Tags:
molitev
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.