Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 6. maja |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Je papežev odnos do geja res tako senzacionalen?

CRUZ

Antoine Mekary-ALETEIA/Facebook Juan C Cruz Chellew

Ary Waldir Ramos Díaz - objavljeno 23/05/18

Premislek o pomenu srečanja in geste brez ideologije ali senzacionalizma

Papež Frančišek se je želel osebno srečati z žrtvami, ki jih je zlorabljal nekdanji čilski duhovnik Fernand Karadima. Šlo je za zasebno srečanje, zato uradnih podatkov o vsebini pogovorov ni.

Ker pa je bil med žrtvami tudi gej Juan Carlos Cruz, so mediji to prikazali kot papeževo opredeljevanje o istospolnih, čeprav ta tema ni bila razlog za srečanje.

Prikrivanje spolnih zlorab v Čilu

V Čilu naj bi cerkev več let prikrivala spolne zlorabe. Med januarskim obiskom Čila je papež stopil v bran škofu Juanu Barrosu, ki se je soočal z obtožbami, da je prikrival zlorabe, ki jih je nad otroki v 80. in 90. letih preteklega stoletja v njegovi škofiji zagrešil čez čas obsojeni duhovnik Karadima.

Papež je pozneje priznal, da je zagrešil “resne napake pri oceni in dojemanju razmer” v Čilu v zvezi s spolnimi zlorabami, ki naj bi jih v državi zagrešili katoliški duhovniki. Žrtvam zlorab se je opravičil in v Čile poslal malteškega nadškofa Charlesa Scicluno, da zbere morebitne dokaze.

Pred nekaj dnevi je zaradi škandala 34 čilskih škofov papežu Frančišku ponudilo svoj odstop.


WEB 3 DANIEL PITTET

Preberite še:
“Štiri leta me je posiljeval pedofilski duhovnik. Odpustil sem mu”

Mednarodni mediji so sestavljali papeževe stavke na podlagi tega, kar je Juan Carlos Cruz povedal za španski časnik El País 19. maja. Veliko medijev je papeževe besede razlagalo kot njegovo podporo skupinam LGTB.

Sta s papežem govorila o istospolni usmerjenosti?

“Da, govorila sva o tem. Povedali so mu, da sem nekakšen izprijenec. In sem mu pojasnil, da sicer nisem reinkarnacija svetega Alojzija Gonzaga, ampak da nisem slab in se trudim, da ne bi nikogar prizadel. Rekel mi je: ‘Juan Carlos, ni pomembno, ali si gej. Bog te je takšnega ustvaril in zame to ni pomembno. Papež te ima rad takšnega, kakršen si, in tudi ti moraš biti srečen tak, kakršen si,’” je Juan Carlos odgovoril na vprašanje, ali sta s papežem govorila o njegovi istospolni usmerjenosti.

Jasno je, da so besede iz časnika El País vzete iz točno določenega konteksta, ki je oseben in edinstven. Res je tudi, da ne moremo natančno vedeti, ali je Juan Carlos papeža navajal dobesedno.


CIRIL ČUŠ

Preberite še:
Oče ga je tepel in mu 14-krat prebil glavo, a Ciril je zmogel vse odpustiti

Lahko pa pomislimo na to, da je imel papež pred seboj fanta, ki je pri svojih 17 letih izgubil očeta in je bil namesto tolažbe in podpore od duhovnika, ki ga je imel za novega očeta, deležen zlorabe in manipulacij. Nato je še toliko bolj trpel, ker so ga diskreditirali tako visoki dostojanstveniki čilske cerkve kot tudi mnogi verniki.

Žrtev, ki potrebuje tolažbo in ljubezen

Frančišek je ravnal, kot piše v evangeliju (Mr 9, 37), ko Jezus reče svojim učencem: “Kdor sprejme enega takih otrok v mojem imenu, mene sprejme; kdor pa mene sprejme, ne sprejme mene, temveč tistega, ki me je poslal.” Papeževo ravnanje z ranjenimi osebami ‒ ne glede na njihov položaj ‒ ni nič novega.

Razumevanje konteksta ne razkriva, da je imel rimski škof pred seboj žrtev, ki je bila potrebna tolažbe in ljubezni. Papeževa gesta ne potrebuje uradne potrditve, saj nas s svojim pričevanjem spodbuja, naj bomo služabniki in ne sodniki.


PARA W ŁÓŻKU

Preberite še:
Cerkev in spolnost: Gre res le za skupek prepovedi?

——

S Juanom Carlosom Cruzom smo se pogovarjali v Rimu po končanem tridnevnem obisku pri papežu Frančišku v Domu svete Marte. Do solz je bil ganjen, ker ga je papež Frančišek prosil odpuščanja in je bil do njega prijazen in spoštljiv in ga ni obravnaval kot sovražnika Cerkve, ker je izkričal svojo bolečino in bolečino drugih žrtev.

V nadaljevanju podajamo del tega pogovora:

Kakšno mnenje si zasluži papežev odnos do vas in vaših sotrpinov v teh treh dneh pri Sveti Marti?
Mislim, da je ne glede na vse, kar se mora še zgoditi, papeževa gesta izjemno pomembna, in sicer zaradi tega, kar smo tri žrtve Fernanda Karadima (jaz, Hamilton in Murillo) izpostavili: da je največje znamenje nezmotljivosti to, da ve, kdaj se je zmotil, in to pove. Lahko bi ostal tiho in skušal stvari zakriti oz. jih drugače rešiti.

Zame je bilo zelo ganljivo, da me papež prosi odpuščanja. Poskočil sem in živčen rekel: “Ne, sveti oče, ne … ” On pa je vztrajal: “Ne, ne, jaz sem bil del tega problema in bi te rad prosil odpuščanja.” Hočem reči, tega še prijatelj ne naredi, kaj šele, da bi to pričakoval od papeža.

V tem smislu … (molk) je bilo zame to zelo ganljivo (jok). Po drugi strani pa me boli, da se meni dogajajo tako lepe stvari, drugim pa tako slabe (ihtenje).


HUG

Preberite še:
Naučil sem se odpustiti in zdaj sem srečen

Kakšne so bile papeževe kretnje, ko vas je prosil odpuščanja?
Gledal me je v oči. Čutil sem, da se pogovarjam z nekom, ki je strašansko iskren, skrajno čustven in zame je bilo vse skupaj nekaj nepojmljivega. Ne vem, upam, da bo iz vsega, kar se je zgodilo, nastalo nekaj dobrega tudi za druge, ki niso imeli priložnosti čutiti ali nikdar niso začutili tega, kar sem jaz začutil. To je zahtevno.

Kakšen je po vašem mnenju izid iz krize zlorab za papeža in njegovo vodstvo?
“Rekel bi, da če bodo besedam, ki smo jih slišali od papeža Frančiška, in po sestankih, ki smo jih imeli z njim, sledila potrebna dejanja, potem bo papež iz te krize izšel močnejši.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


ALOJZIJ ŽAKELJ

Preberite še:
Mož, ki večino leta stanuje v svojem bivaku pod Triglavom


MOM,SON,PRAYING

Preberite še:
Po čem merite svojo vernost? Po tem, kolikokrat greste k maši?


CELEBRITIES

Preberite še:
12 znanih osebnosti, ki zaupajo v Marijino pomoč

Tags:
papež Frančišek
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.