Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 20. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kdo so bili evangelisti?

FRESCO OF ST. MARK

By Renata Sedmakova | Shutterstock

Evangelist Marko

Juan Chapa - objavljeno 15/05/18

Sveto pismo vsebuje štiri evangelije

Pri evangelijih je pomembno, da nam posredujejo pridiganje apostolov in da so bili evangelisti apostoli ali apostolski možje. S tem v celoti priznamo to, kar smo prejeli z izročilom: avtorji evangelijev so Matej, Janez, Luka in Marko. Izmed njih se Matej in Janez uvrščata med dvanajst apostolov, Luka in Marko pa med učence sv. Pavla in sv. Petra.

Apostolsko izročilo

Sodobna raziskava po kritični presoji tega izročila ne zazna večjih neustreznosti pri dodeljevanju evangelijev Marku in Luki, medtem ko avtorstvo Mateja in Janeza presoja z bolj kritičnim očesom. Zelo pogosto poudarja, da to pripisovanje izraža bolj apostolsko izročilo, iz katerega izvirajo zapisi, kot pa njihovo lastno avtorstvo besedil.

Torej ni pomembna dejanska oseba, ki naj bi napisala evangelij, temveč apostolski ugled, ki je podpiral vsakega izmed njih. Približno na polovici 2. stoletja sv. Justin govori o “spominih apostolov ali evangelijih” (Apologija, 1,66, 3), ki so jih brali pri bogoslužnem obhajanju. Iz tega je mogoče razumeti dve stvari: da so ti zapisi apostolskega izvora in da so jih zbirali zato, da bi jih javno brali.


GSOPEL APOCRYPHON

Preberite še:
Kaj so kanonični in apokrifni evangeliji? Kateri so in koliko jih je?

RELIGIA
Shutterstock

Malo pozneje, v istem stoletju, nam drugi pisatelji povedo, da so bili apostolski evangeliji štirje in samo štirje. Origen tako pravi: “Cerkev ima štiri evangelije, mnogo krivoverskih, med njimi je eden napisan po Egipčanih in eden po dvanajstih apostolih. Bazilij si je upal napisati evangelij in ga objaviti s svojim imenom (…). Poznam evangelij, ki se imenuje po Tomažu in po Matiji; in beremo še mnoge druge” (Hom. I in Luc., PG 13,1802).


CZTEREJ EWANGELIŚCI

Preberite še:
Kaj ob evangelistih počnejo krilate zverine?

En evangelij v štirih različicah

Podobno izražanje najdemo pri sv. Ireneju, ki poleg tega doda še: “Beseda Stvarnik vesolja, ki sedi nad kerubini in vzdržuje vse, nam je, ko je bila odkrita ljudem, dala štirioblični evangelij, evangelij, ki ga kljub temu ohranja en sam Duh” (Zoper krivoverstva, 3,2,8−9). S tem izrazom – štirioblični evangelij – izpostavi nekaj zelo pomembnega: evangelij je eden, vendar je po obliki štirikraten.

Isto idejo izražajo naslovi evangelijev: njihovi avtorji niso navedeni tako kot drugi pisatelji tiste dobe, in sicer z rodilnikom izvora (“evangelij od …”), temveč z izrazom kata (“evangelij po …”). Na ta način se poudari, da je evangelij en sam: evangelij o Jezusu Kristusu, vendar so ga apostoli in njihovi učenci izpričali na štiri načine. Tako je izražena tudi raznovrstnost v enotnosti.

Prispevek je iz knjige Juana Chapa 50 vprašanj o Jezusu.


FRESCO OF ST. MARK

Preberite še:
Kako so bili napisani evangeliji?
Preberite še:
20 “skrivnosti” Sikstinske kapele


OUR LADY OF FATIMA,VATICAN

Preberite še:
Tretja fatimska skrivnost

Tags:
Sveto pismo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.