Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 načinov, kako lahko motivirate otroke

PARENTING

Didesign021 - Shutterstock

Javier Fiz Pérez - objavljeno 14/05/18

Pomembno je, da seme motivacije zasejemo čim prej

Motivacija je temeljnega pomena, če želimo katerokoli dejavnost izvajati z zanimanjem in navdušenjem. To je pomemben podatek za starše, ko govorimo o izobraževanju otrok – uspešna motivacija je ključ za njihov učni proces.

Če so otroci motivirani, bodo imeli več volje do učenja, raje bodo sodelovali v učnem procesu in dali vse od sebe, da bi dosegli določen cilj. Zelo pomembno je, da si prizadevamo za motivacijo otrok. Začeti moramo že doma, kajti le na ta način bodo lahko dosegli zastavljene cilje danes in v prihodnosti, od najpreprostejših vsakdanjih opravil do dosti večjih izzivov.


MOTHERHOOD

Preberite še:
Kako naj sin postane kavalir?

1. Spodbujajte njihovo domišljijo

Kot starši ste odgovorni, da svojim otrokom pomagate odraščati z občutkom, da bodo s prizadevanjem, navdušenjem in zanimanjem dosegli vse želene cilje. Dober način za motiviranje je pripovedovanje zgodb in najbolje je, če začnete že v zgodnjem otroštvu. To je izredno priročno orodje za njihovo motivacijo, saj jih boste tako navdušili, da bodo počeli najrazličnejše stvari; zgodbe lahko močno vplivajo na njihovo vedenje, če jim z njimi predstavljate pozitivne življenjske zglede.

2. Pomagajte svojim otrokom, da se bodo poistovetili z vami

Pripovedujte jim o svojih izkušnjah iz mladosti, kajti nič ni boljšega od osebnih izkušenj, če želite, da vam otrok prisluhne in se z vami poistoveti. Pridobili boste njihovo sočutje in jim pomagali razumeti, da ste bili tudi sami otroci in da veste, kaj to pomeni. Zelo pomembno je, da ste pozitivni, zadovoljni in navdušeni; vaši otroci naj vidijo in občutijo, da moramo življenje uživati in biti srečni. S pravilnim odnosom do življenja je vse mogoče. To je najboljši temelj za zdravo motivacijo.


SAD GIRL LOOKING

Preberite še:
7 stvari, ki se jih otroci bojijo povedati svojim staršem

FATHER AND SON WORKING
By Syda Productions | Shutterstock

3. Cenite prizadevanja svojih otrok

Bodite pozorni do tega, kaj počnejo, da jim boste lahko pokazali, kako cenite njihova prizadevanja, tudi če ne bodo dosegli rezultatov, ki si jih želijo. Prepoznati morate in spodbujati njihovo pozitivno vedenje, da se bodo še naprej borili za dosego svojih ciljev. Če bodo videli, da jih podpirate, jih imate radi in jih spodbujate, se bodo počutili močne in motivirane, da nadaljujejo s svojimi prizadevanji in postajajo vedno boljši. Zelo pomembno je, da jim natančno pojasnite razloge, zakaj počnemo določene stvari. Ne pozabite, da so vaši otroci ljudje, njihov učni uspeh pa je delno odvisen od vaših prizadevanj. Bolje ko jim boste pojasnili razloge, zakaj naj nekaj počnejo, bolje bodo razumeli in bolj motivirani bodo, da to tudi storijo.


ALES CERIN

Preberite še:
Oče mora biti tudi zoprn, ker pri otrocih ne zbira všečkov

4. Izberite uresničljive naloge in izzive za svoje otroke

Kadar se soočate z zapletenimi nalogami, je dobro postaviti preproste kratkoročne cilje, ki jih je laže doseči, da se otroci sredi dela ne bodo začeli dolgočasiti. Če želite, da otroci ne izgubijo motivacije, morajo razumeti, da napaka ni neuspeh, ampak priložnost za izboljšanje in učenje spopadanje s stisko. Doumeti morajo, da je življenje nenehen učni proces in da se jim ni treba bati napak. Najpomembneje pa je, da si nikoli ne nehajo prizadevati za dosego svojih ciljev. To načelo je bistveno, če želimo v otroke zasejati seme samozaupanja.

5. Svoje otroke vključujte v sprejemanje njihovim letom primernih odločitev

Če čutijo, da lahko dejavno sodelujejo pri sprejemanju odločitev, da njihovo mnenje šteje, bodo z veseljem sodelovali. Če želite, da sodelujejo pri nečem, kar jim ni ravno po volji, jim morate pomagati, da bodo razumeli, zakaj morajo to storiti, jim natančno pojasniti razloge in pustiti dovolj časa, da se temu privadijo.

Pod črto, otroke bomo z dobrim zgledom najbolje naučili, kako naj živijo. Otroci skrbno opazujejo svoje starše. Zelo pomembno je, kaj jim govorimo, še dosti več pa šteje, kaj jim sporočamo s svojim ravnanjem.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


GIRL

Preberite še:
3 stvari, ki jih vaši otroci najbolj potrebujejo
Preberite še:
Kako poskrbeti, da vam bodo otroci bolj zaupali?


Little boy lauging

Preberite še:
Tri šaljive zgodbice o otrocih in veri

Tags:
družinaotrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.