Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Katero je najbolj vredno birmansko darilo?

WATCH

CC

Klemen Čeligoj - objavljeno 28/04/18

Če dobimo v dar prenosni telefon, vemo, kaj bomo z njim počeli. Ali vemo tudi, kje nam pridejo prav darovi Svetega Duha?

Bog v krščanstvu je troedini Bog. Sveta Trojica je verjetno ena od prvin krščanstva, ki si jo je razumsko najtežje pojasniti. Slišal sem, da jo je ena od slovenskih redovnic nekoč s kančkom hudomušnosti skušala metaforično opisati kot zobno kremo – saj veste, tisto, v kateri se prepletajo bela, rdeča in modra barva.

Sveta Trojica je kot zobna krema

Pri tej analogiji z zobno pasto mi je všeč dejstvo, da so vse tri “barve” v zobni kremi enakovredne. Vsaka ima svojo vlogo.

Bog Oče je stvarnik – ustvaril je svet, torej je povsem razumljivo, da je pomemben. Bog Sin, Jezus Kristus, je odrešenik – odrešenje je seveda zelo pomembno! Kaj pa Sveti Duh? Največkrat slišimo, da je tolažnik. Torej nas tolaži. To je sicer lepo in hvalevredno. Pa vendar nas tolažijo tudi prijatelji, starši, fant ali dekle, morda duhovni spremljevalec … Ali je tolažba res enakovredna stvarjenju ali odrešenju sveta?

Treba se je vprašati, ali je tolažba res edina vloga, ki jo opravlja Sveti Duh. Mislim, da ni. Poglejmo si, zakaj. Spomnimo se dneva, ko smo prejeli zakrament svete birme. Marsikdo je najprej pomislil na darilo. In veste kaj? S tem sploh ni nič narobe.


CONFIRMATION

Preberite še:
Kako si lahko pripravo na birmo glasbeno obarvate

Darila

Pravzaprav so darila oz. darovi tisto, kar je temeljno za ta zakrament. Seveda ne gre za motor, mobitel ali najnovejšo zgoščenko priljubljene glasbene skupine. V mislih imam darove Svetega Duha. Včasih kar pozabimo, da nas je takrat poleg botra in sorodnikov obdaril tudi oz. predvsem on – Sveti Duh. Čeprav se verjetno kdo spomni predvsem botrovega darila, slednjega Sveti Duh prekaša – ne prinese namreč samo enega, pač pa kar sedem darov.

Če dobimo v dar prenosni telefon, vemo, kaj bomo z njim počeli. Ali vemo tudi, kje nam pridejo prav darovi Svetega Duha?

Dar modrosti

Modrost je vrlina, ki jo (upoštevajoč mnenja psihologov) nekateri osvojijo v zrelih letih, drugi pa nikoli. Sveti Duh nam dar modrosti podarja že prej. In za kaj mlad človek potrebuje modrost? Predvsem pri odločitvah! Ne gre toliko za to, kateri sendvič boš kupil v trgovini, kot za modro odločitev, kaj si želiš početi v svojem življenju, tj. odločitev o poklicu in poklicanosti. Dar modrosti lahko pripomore k sreči v poklicu!
Preberite še:
Kako izbrati birmanskega botra

Duch Święty pod postacią złotej gołębicy w klasztorze Miłosierdzia w Lisieux autorstwa Fleur Nabert
Manuel Cohen

Dar (raz)umnosti

“Življenje se spočne s spolnim odnosom. Kako naj bi bil Jezus spočet brez spolnega stika? Človek se rodi in nekoč umre. Ne razumem, kako bi lahko kdo vstal od mrtvih.” Včasih se nam zdi, da delčki naše vere ne stojijo skupaj. Sveti Duh nam lahko pomaga, da te delčke “zlepimo” skupaj v sestavljanko. V prej omenjenih dvomih bi “lepilo” lahko bilo dejstvo, da je Bog vsemogočen in zmore tudi tisto, česar se znanstveno ne da razložiti. Dar razumnosti nam torej lahko pomaga, da se znebimo nemira in negotovosti glede bistvenih vprašanj naše vere.

Dar svéta

V vsakdanjem jeziku bi mu lahko rekli tudi dar svetovanja ali dar nasveta. Mladi se pogosto znajdemo v situaciji, ko se ne znamo odločiti. Nobena možnost se nam ne zdi dovolj dobra, ali pa je tista, ki se zdi boljša, bolj tvegana, morda zahteva več truda … Včasih se zdi, da je najlažje, če se sploh ne odločimo.

Fant in dekle, ki sta par že pet let in bi že lahko bila samostojna, se ne odločita za poroko, saj je bolj lagodno živeti pri starših. Vendar pa lagodne odločitve pogosto ne prinašajo prave sreče. Dar svéta nam torej pomaga, da smo v pravem trenutku dovolj pogumni in sprejmemo pravo odločitev. Z njim so bolj uporabni tudi nasveti, ki jih dajemo drugim.


JANEZ TURINEK

Preberite še:
Boter mora biti molitveni “odvetnik” varovanca, “tudi če je ta na najhujših drogah”

Dar moči

Sveti Duh nam daje tudi moč. S tem ne namigujem na to, da je svetovni prvak v dvigovanju uteži zagotovo poln Svetega Duha. 🙂 Moč, ki nam jo daje Sveti Duh, se kaže v tem, da zmoremo premagovati življenjske ovire. Marsikateri mlad kristjan se v šoli, na fakulteti, pri konjičkih ali drugje srečuje s skupino ljudi, ki vere in Boga ne ceni. Če se znajdeš v taki družbi, ti bo Sveti Duh lahko pomagal, da boš vztrajal pri svojih vrednotah. Dar moči nam torej pomaga, da kljub skušnjavam živimo tako, kot verjamemo, da je prav.

CONFORMATION
TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Dar vednosti

Po raziskavi izpred petih let je v Sloveniji dobrih 65 % katoličanov, le dobra polovica Slovencev pa verjame v Boga. Tudi nekateri mladi hodijo k maši zato, ker to od njih pričakujejo starši ali ker so tako preprosto navajeni, žive vere v Boga pa nimajo. Prek daru vednosti (spoznanja) Sveti Duh v nas spodbuja osebno vero v Boga in njegovo varstvo. Če torej kdaj podvomiš v obstoj Boga, prosi Svetega Duha za dar vednosti.
Preberite še:
Si boter ali botra? Sedem idej za dobro botrstvo

Dar pobožnosti

Ko slišimo besedo pobožnost, verjetno najprej pomislimo na sodelovanje pri verskih obredih. Apostol Jakob (Jak 1,27) pa pravi, da je pobožnost tudi skrbeti za vdove in sirote. S tem nas opozori, da pobožnost pravzaprav pomeni živeti “po Bogu”, torej tako, kot Bog želi. Pobožnost lahko mlad fant razume tudi kot spoštljiv odnos do svojega dekleta, hvaležnost do staršev in trud v šoli ali pri študiju. Sveti Duh nam z darom pobožnosti pomaga, da smo pravični in spoštujemo sočloveka.

Dar strahu Božjega

Strah je neprijeten. Lahko pa je koristen, če nas obvaruje hudega. Ravno temu je namenjen dar strahu Božjega. Egoizem, lenoba, nedejavnost, prehitra vožnja, droge … Božji strah mladega človeka varuje pred grehom, torej pred vsem, kar bi škodilo njegovemu življenju. Bog ne želi, da bi pred njim v grozi trepetali, pač pa da bi živeli tako, da ne bi zapravili tega, kar nam je v svoji neizmerni ljubezni podaril.

Prispevek je bil (v daljši obliki) najprej objavljen v Mladem valu, rubriki tednika Družina.


GIRLS GOING TO THE PROM

Preberite še:
Se bliža maturantski ples? Tu so stilski nasveti za vso družino


RED SHOES

Preberite še:
Zakaj so papeži nosili rdeče čevlje in zakaj ima Frančišek črne?

Tags:
birma
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.