Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 20. maja |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Kaj nam je sveto? Življenje, družina, narava, moč?

people-2585962_1920

pixabay.com

Tone Rode - objavljeno 25/04/18

Sveto, lat. sacer ali sacrum, označuje nekaj, kar je namenjeno Bogu, nekaj dragocenega in nedotakljivega, pred čimer  v spoštovanju obstojimo in priznamo mejo, ki je ne bomo prekoračili.  Ni težko nakazati, kako človek izgublja občutek za sveto, saj se s tem srečujemo na vsakem koraku. V svetu brez svetega skoraj ni več prostora ne časa, ni bitja ne snovi, ki bi bilo zunaj utilitaristične logike pohlepa, sebičnosti in napuha.


MONEY

Preberite še:
Kaj imajo skupnega Bog, žena in denar?
Preberite še:
8 vprašanj o katoliškem bogoslužju, ki zanimajo nekatoličane

Kaj nam je danes “sveto”? Življenje? Družina? Narava? Moč? Slava? Korist? Užitek? Izkušnja svetega je korak iz samega sebe. Življenje je šola ne ravno lahke poti do sočloveka. S priznavanjem Tretjega nad nami pa se razširi prostor za spoštovanje bližnjega kot sebi enakovrednega pred Najvišjim in se ob preseganju lastne subjektivnosti vzpostavi uravnilovka dobrega, resničnega in lepega. Vsi smo na istem, ko gre za izkušnjo življenja in smrti, osmišlja jo pogled od zunaj, še bolj pa z vrha.

Rainer Maria Rilke to čudovito izpove v pesmi Jesen:

Listje pada, pada iz daljave,
kot bi venelo v oddaljenih vrtovih neba;
pada s kretnjo zavrnitve.

In v noči težka zemlja
pada iz zvezd v samoto.
Vsi padamo.

Ta roka pada.
In glej še druge: v vseh je.
In vendar je nekdo, ki padec
z neizmerno nežnostjo
ujema v svojih rokah.


JORDAN PETERSON

Preberite še:
Fenomen Jordana Petersona in njegovih 12 pravil za življenje


CONFESSION

Preberite še:
Zakaj se katoličani spovedujemo duhovniku, ne kar Bogu?

Vsakogar bo doletel padec, nanj pa se lahko različno odzovemo. Sveto razkriva počelo dajanja in darovanja. Žrtvovanje, lat. sacrificium, dobesedno pomeni delati sveto, pa naj bo to daritev Bogu ali darilo sočloveku iz nesebične naklonjenosti. Najvišji izraz darovanja je Jezusovo življenje, smrt in vstajenje, najgloblji simbol pa križ. Ta drža iz posameznika ustvarja osebe, sposobne odnosov ljubezni, zmožne življenja v skupnosti.


JANEZ RUS

Preberite še:
Kaj morate početi, če želite biti v življenju zares srečni?


PRIEST

Preberite še:
“Prekleti psi z ovratnicami!”

Mogoče nas mora Cankar spet popeljati skozi Podobe iz sanj, kjer nas bo smrt vprašala: “Človek, povej, kako si živel, komu živiš!” In nas bo izzvala: “Koga boš klical na pomoč, da ti bo v trpljenju stal ob strani?” Morda bomo izjavili: “Mati!”, pa se smrt ne bo zdramila iz molka in mrakobe. Vzkliknili bomo: “Domovina!” in bo “postal milejši in jasnejši plamen njenih oči”.

O, da bi se takrat tudi nam “v grozi in bolesti razklalo srce, da bo dalo vse, kar je še imelo” in bomo izrekli: “Bog!” In, kleče pred Svetim, se bomo zbudili “iz dolge, strašne bolezni”. In za roko nas bo držal nekdo, ki mu je ime “Življenje, Mladost, Ljubezen”.

Članek je bil objavljen kot uvodnik tednika Družina, št. 17.


BRITAIN'S GOT TALENT

Preberite še:
Duhovnik nastopil v oddaji talentov in pustil vse odprtih ust


VALENTIN STANIC

Preberite še:
Še en velikan, ki je ostal v senci slovenske zgodovine


SABINA GOSENCA

Preberite še:
Bila je ujetnica časa, rak pa jo je naučil, kako reči ne

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.