Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 20. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kdo je bil Jožef iz Arimateje?

Nicodemus

Public Domain

Juan Chapa - objavljeno 31/03/18

Jožef iz Arimateje je v štirih evangelijih omenjen v pasijonu oziroma ob Jezusovi smrti

Po rodu je bil iz Arimateje (v hebrejščini Armathajim), mesta v Judeji, današnji Rentis, ki leži deset kilometrov severovzhodno od Lidije, verjetno Samuelovega rojstnega kraja (1 Sam 1,1).

Bil je bogat mož (Mt 27,57) in ugleden član sinedrija (Mr 15,43; Lk 23,50). Imel je nov grob, vklesan v skalo blizu Golgote v Jeruzalemu. Bil je Jezusov učenec, vendar je to tako kot Nikodém prikrival, ker se je bal judovskih oblasti (Jn 19,38). Luka o njem pove, da je pričakoval Božje kraljestvo in ni odobraval obsodbe, ki jo je Jezusu izrekel sinedrij (Lk 23,51).

Tisti, ki zaprosi za Jezusovo truplo

V krutih trenutkih križanja ga ni bilo strah prositi Pilata za Jezusovo telo (v Evangeliju po Petru 2,1; 6,23−24, apokrifu iz 2. stol., ga Jožef zaprosi zanj pred križanjem).

Ko mu je upravitelj dal dovoljenje, je križanega snel s križa, ga zavil v čisto platno in ga z Nikodemovo pomočjo položil v grob, ki ga je imel v lasti in ki ga ni še nihče uporabil. Potem ko sta ga z veliko skalo zaprla, sta odšla (Mt 27,57−60; Mr 15,42−46; Lk 23,50−53 in Jn 19,38−42). Do tu imamo zgodovinske podatke.


PASSION OF CHRIST

Preberite še:
Kakšna je bila Jezusova smrt?


WAY OF THE CROSS,NEW YORK

Preberite še:
Kdaj in kje so najprej molili križev pot?

Legende in apokrifi

Od 4. stol. dalje so se pojavila izročila legend z domišljijskim značajem, v katerih so poveličevali Jožefovo podobo. Apokrif iz 5. stol., Pilatova dela, imenovan tudi Evangelij po Nikodemu, pripoveduje, da Judje niso odobravali Jožefovega in Nikodemovega ravnanja v korist Jezusa in so zato Jožefa zaprli. Ko se čudežno reši, se pojavi v Arimateji. Od tam se vrne v Jeruzalem in pripoveduje, kako ga je Jezus rešil.

Še bolj neverjetno je delo Vindicta Salvatoris (mogoče iz 4. stol.), ki se je zelo razširilo v Angliji in Akvitaniji. Knjiga pripoveduje o pohodu Tita in njegove legije, da bi maščeval Jezusovo smrt. Ko je osvojil Jeruzalem, je v nekem stolpu našel Jožefa, ki so ga tja zaprli, da bi umrl od lakote, vendar se je hranil z nebeškimi izbranimi jedmi.

HOLY SEPULCHRE
Jlascar CC BY 2.0

Misijonar?

Med 11. in 13. stol. je legenda o Jožefu iz Arimateje na britanskih otokih in v Franciji pridobila nove podrobnosti, ko so jo vključili v cikel o svetem gralu in kralju Arturju. Ena izmed teh legend pravi, da je Jožef umil Jezusovo telo in zajel vodo in kri v posodo. Zatem sta z Nikodemom razdelila njegovo vsebino. Druge legende pravijo, da je Jožef, medtem ko je imel pri sebi ta relikviarij, evangeliziral Francijo (nekatere pripovedi trdijo, da se je z Marto, Marijo in Lazarjem izkrcal v Marsêillu), Španijo (kjer ga je Jakob posvetil v škofa), Portugalsko in Anglijo.

Jožefova podoba je v tej zadnji pokrajini postala zelo slavna. Legenda ga imenuje za prvega ustanovitelja prve cerkve na britanskih tleh v Glastonbury Toru, kjer je njegova palica, medtem ko je spal, pognala korenine in zacvetela. Opatija Glastonbury je postala pomembno romarsko središče, dokler je niso z reformacijo leta 1539 razpustili.


KRISTINA GROSELJ

Preberite še:
“Danes vse preveč ljudi umira samih po bolnišnicah in domovih za ostarele”

Kaj je res?

Legenda iz 9. stol. pripoveduje, da je patriarh Fortunato iz Jeruzalema v času Karla Velikega pobegnil na zahod in s seboj odnesel kosti Jožefa iz Arimateje. Prišel je do samostana v Moyenmoutieru, kjer je postal opat.

Vse te legende, ki niso zgodovinsko dokazane, pričajo o spoštovanju, ki so ga izkazovali prvim Jezusovim učencem. Razvoj pripovedi je lahko povezan s priložnostnimi polemikami nekaterih pokrajin (kot sta Anglija in Francija) z Rimom.

Z njimi so želeli dokazati, da so v določenih pokrajinah oznanjali evangelij Jezusovi učenci in ne misijonarji, ki so jih poslali iz Rima. V vsakem primeru nimajo nobene povezave z zgodovinskimi dejstvi.

Prispevek je objavljen v knjigi 50 vprašanj o Jezusu, ki jo je izdala založba Družina.


DROGA KRZYŻOWA

Preberite še:
5 navdihujočih navedkov o moči in lepoti Jezusovega trpljenja


TIRED GIRL

Preberite še:
7 nasvetov, kako z otroki govoriti o trpljenju

Tags:
zgodovina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.