Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 13. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kdaj in kje so najprej molili križev pot?

WAY OF THE CROSS,NEW YORK

Spencer Platt | GettyImages North America | AFP

Samo Pučnik - objavljeno 30/03/18

Ste se kdaj vprašali, od kod molitev križevega pota?

Že stoletja kristjani molimo molitev križevega pota, ob kateri podoživljamo Kristusovo pot proti Golgoti.

Zmes treh različnih pobožnosti

Že kmalu po Kristusovi smrti so kristjani začeli pobožnost, imenovano Via Crucis (pot križa), ki je potekala po ulici Via Dolorosa (žalostna pot) v Jeruzalemu. Toda pobožnost križevega pota, kot ga poznamo danes, je zmes treh različnih pobožnosti, ki so postale eno.

VIA CRUCIS
ANDREJ PRAZNIK | DRUŽINA

V Nemčiji in na Nizozemskem je bilo v 15. stoletju razširjeno češčenje trenutkov, ko je Kristus padel pod križem. Po srednji Evropi je bila takrat razširjena druga pobožnost, ki so jo imenovali Bridka pot Kristusa. V tej pobožnosti so v procesiji potovali od cerkve do cerkve (včasih so obiskali do sedem ali celo devet različnih cerkva). Te procesije so ponazarjale Jezusov pasijon.

Pobožnost Kristusovih postaj je bila v 15. stoletju razširjena po skoraj vsem krščanskem svetu. Ponazarja trenutke, ko se je Jezus na poti na Kalvarijo ustavil zaradi teže križa ali pa zaradi izkazane ljubezni žena in mož ob poti.


Preberite še:
Ribniški pasijon: sporočilo vstajenja, četudi “crknejo” luči in “zmanjka” odra

Križev pot, kot ga poznamo danes

Križev pot s štirinajstimi postajami, v takšni obliki, kot ga molimo danes, so prvič molili v Španiji v 17. stoletju. Še posebej je bil prisoten na krajih, kjer so živeli in delali frančiškovi bratje. Nato se je razširil po Sardiniji in vsej Italiji ter po takrat znanem svetu.

POPE VIA CRUCIS
Antoine Mekary | ALETEIA

Štirinajst postaj križevega pota ponazarja dogodke trpljenja in smrti Jezusa Kristusa. Vernim pomaga, da vstopijo v Kristusovo trpljenje in v duhu skupaj z Jezusom romajo proti Kalvariji. Danes je najbolj množičen križev pot v Rimu na veliki petek, ko verniki skupaj s papežem molijo in premišljujejo o Kristusovem trpljenju v rimskem Koloseju.


Preberite še:
Zakaj so mašni plašči vsak dan velikega tedna drugačne barve?

Preberite še:
5 filmov za bolj doživeto veliko noč

Preberite še:
Kaj pa če bi letos pirhe barvali in okrasili nekoliko drugače …

Tags:
križev potpapež Frančišek
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.