Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Poglobljeno
separateurCreated with Sketch.

Škofijska gimnazija Vipava: Drži, da je majhna, a odpira vrata v svet

SKOFIJSKA GIMNAZIJA VIPAVA

ŠGV

Barbara Oprčkal - objavljeno 20/03/18

Aleteia predstavlja četverček katoliških gimnazij

Škofijska gimnazija Vipava (ŠGV) je bila ustanovljena 15. maja 1991, njena predhodnica pa je bila Srednja verska šola Vipava, ki pa ni bila nikoli javno priznana, zato so jo v celoti vzdrževali in podpirali le primorski verniki. Danes je ŠGV zasebni zavod, ki mladim po končani osnovni šoli ponuja možnost celostne vzgoje in dobre izobrazbe na temelju humanističnih in krščanskih vrednot.

Njihovo geslo je: “Z znanjem in srcem učimo razmišljati, spodbujamo k delovanju.”

Gimnazijo bomo na Aleteii osvetlili s treh vidikov. Pomočnik ravnatelja za šolo Alojz Grahor je predstavil glavne odlike šole. Dijak četrtega letnika Aleks Birsa Jogan bo povedal nekaj več o tem, kaj šola lahko ponudi dijakom, nekdanja dijakinja, zdaj pa priznana pravnica, ki trenutno deluje na Pravni fakulteti Univerze Yale v ZDA Helena Uršič pa se je spomnila svojih dni v gimnaziji in nam zaupala, kaj ji je šola dala za življenje.

Več o gimnaziji.

SKOFIJSKA GIMNAZIJA VIPAVA
ŠGV

Mini intervju: pomočnik ravnatelja za šolo Alojz Grahor

Katere so po vašem mnenju največje odlike šole?
Glavna odlika naše ustanove je prizadevanje za celostno vzgojo in izobraževanje. Človek je telesno (roke), duševno (razum) in duhovno (srce) bitje. Spodbujamo osebnostno rast na vseh treh področjih v skladu z vrednotami, ki temeljijo na evangeliju.

Prizadevamo si za dobre medsebojne odnose. Učitelji v šoli, vzgojitelji v domu in preostalo osebje skupaj z dijaki in dijakinjami ustvarjamo skupnost, v kateri je prostor tako za razvijanje lastnih talentov (samostojno nastopanje, ustvarjalnost, raziskovanje, umetniško izražanje, šport …) kot za odgovornost in spoštovanje drugega (medsebojna pomoč, sodelovanje, prostovoljstvo, animatorstvo, aktivno državljanstvo …).

Tretja odlika je zagotavljanje kakovostnega, spodbudnega in varnega učnega okolja.

Kaj na šoli si v prihodnosti želite dvigniti na višjo raven?
Ohranjamo vse, kar dobro deluje. Poleg tega želimo pouk nadgraditi s povezovanjem predmetov. Še bolj se bomo posvetili razvoju kritičnega razmišljanja in učenja o tem, kako se učiti.

Na katerih področjih družbe, v katerih poklicih se najbolj odlikujejo vaši nekdanji dijaki?
Konkretnih podatkov nimamo. Maturanti se odločajo za zelo širok izbor poklicnih področij. Veseli smo, da si veliko dijakov in dijakinj ustvari svojo družino.

Pesem je nastala ob 25. obletnici delovanja ŠGV in je v celoti delo sedanjih in nekdanjih dijakov.

Škofijska gimnazija Vipava v številkah:

  • število dijakov, vpisanih v vse štiri letnike: 282
  • lansko povprečje na maturi: 21,8
  • točkovna omejitev vpisa v lanskem letu: brez omejitve vpisa
  • število dijakov, ki jih bo šola lahko sprejela prihodnje šolsko leto: 84

Ko je majhnost prednost

“Na vprašanje, kaj mi je na ŠGV najbolj všeč, je pravzaprav težko odgovoriti, zato bom izpostavil dve stvari – prijetno družbo in domačnost,” pravi dijak četrtega letnika Aleks Birsa Jogan.

ALEKS BIRSA JOGAN
OSEBNI ARHIV

Ob tem je dodal, da ima zelo zanimive sošolce in sošolke. Raznolike, a pripravljene biti razredna in šolska skupnost. Razlog za to Aleks vidi predvsem v tem, da vipavska gimnazija spada med manjše šole v Sloveniji. “To pomeni, da se med seboj praktično vsi poznamo, tako dijaki in dijakinje kakor profesorji in profesorice. Prijetno je, ko se ustaviš na hodniku in s komerkoli pokramljaš,” je še izpostavil.

“Gimnazija seveda izpoljuje tudi svoj vzgojno-izobraževalni namen, dijake namreč, po mojem mnenju, opremi z nadpovprečnim znanjem, s kritičnim mišljenjem in z za življenje praktičnimi izkušnjami. Prav njena majhnost je torej prednost, prednost v izobraževalnem smislu in smislu medsebojnih odnosov.”

SKOFIJSKA GIMNAZIJA VIPAVA
ŠGV

Drugi dom in odprta vrata v svet

Helena Uršič nekdanja dijakinja pravi, da so njeni spomini na gimnazijska leta prežeti z občutkom domačnosti in povezanosti.

“V štirih letih je Vipava postala moj drugi dom – sprehodi na Stari grad, zaupne kave ‘pri Marjanci’, jutranje hitenje od doma do šole in natrpani hodniki med odmori so slike, ki jih hranim v spominu mnogo bolj kot živčnost pred spraševanji in testi. Let na Škofijski gimnaziji Vipava se spominjam kot enega izmed bolj sproščenih in brezskrbnih življenjskih obdobij. Dijaški status mi je ponujal precej svobode, odgovornosti pa tudi niso bile prehude. Vsekakor pa je bilo gimnazijsko obdobje zame ključno, saj sem si takrat začrtala glavne cilje za prihodnost.”

HELENA URŠIČ
OSEBNI ARHIV

Škofijska gimnazija v Vipavi ji je dala tudi možnost udejstvovanja v tujini in ji s tem odprla vrata v svet, kar ji je, kot je dejala, gotovo pomagalo na poti do sedanje službe v ZDA. Trenutno je zaposlena na Pravni fakulteti Univerze Yale.

“Sicer pa so me v Vipavi najbolj zaznamovali ljudje, zlasti nekateri motivirani in razgledani vrstniki, pa tudi nekaj let starejši dijaki in profesorji. Druženje z njimi mi je bilo v velik navdih in v spodbudo.”

Preostale predstavitve katoliških gimnazij si lahko preberete spodaj.
Preberite še:
Gimnazija, kjer na prvo mesto postavijo dobre odnose


ŠKOFIJSKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Preberite še:
Gimnazija, kjer se dogaja. Celo izmenjava z Japonsko


GIMNAZIJA ZELIMLJE 1

Preberite še:
Gimnazija, kjer se mladi počutijo kot doma

Tags:
otrocišola
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.