Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Se znate pritoževati na pravi način? Kakšen pa je pravi?

RELATIONSHIP,FIGHT

Shutterstock

Anna O'Neil - objavljeno 14/03/18

Obstajata dva tipa pritoževanja in razlika med obema je velika

Verjetno vam je znano, da nekateri naši vedenjski vzorci hitro preidejo v navado, ki se je zelo težko znebimo. Tudi osredotočanje na to, kaj nas dela nezadovoljne v življenju, ni nobena izjema. Če dovolimo, da je negativnost naš primarni fokus, ima lahko to številne negativne učinke na naše telo in duha, vključno s količino hormona kortizola v našem telesu.

Kortizol je stresni hormon, ki ga povezujejo s pridobivanjem teže, slabim spancem, visokim krvnim tlakom, oslabljenim imunskim sistemom in še bi lahko naštevali.

Zato razmislite, ko vas bo imelo, da bi se pritoževali. Morda to le ni tako nedolžno in neškodljivo, kot se zdi.


COLLEGE,STUDENTS

Preberite še:
8 preprostih načinov, kako biti bolj optimističen

Dva načina pritoževanja

Pritoževanju se verjetno ne boste mogli povsem ogniti. Kar lahko storite, je, da pazite na besedišče. Obstajata namreč dva načina pritoževanja.

1. Pasivno pritoževanje

Lahko zgolj izpostavljate, pojasnjujete in govorite o problemu brez določenega cilja v glavi. Zgolj pritoževanje po dolgem in počez vse skupaj le še poslabša in vodi v depresijo in tesnobo. Slabega vpliva pa takšno vedenje nima le na tistega, ki se pritožuje, ampak tudi na osebo, ki ga posluša.


HAPPY

Preberite še:
Kako se bomo manj pritoževali in bolj vzljubili življenje

2. Refleksija

Druga možnost pritoževanja je, da predelujete probleme skupaj. Še vedno boste osredotočeni na določen problem, vendar z nekim namenom – da bi ga rešili ali da bi ga bolje spoznali in se mu tako naslednjič izognili.

Takšna vrsta pritoževanja je pomembna zato, da tudi oseba, ki vas posluša, razume, kako se počutite.

Še vedno se torej pritožujete, še vedno govorite o tem, kaj vas jezi, a ste pri tem bolj specifični. Ta vrsta pritoževanja goji upanje, namesto da bi spodbujala depresivne misli.

Zato se izogibajte na primer takšnim vrstam stavkov: “Danes je šlo vse narobe.” Raje obrnite besede naokoli in se tako izrazite:  “Danes je bil še posebej težaven dan.” Nato naj sledi razprava, kako bi se določenemu problemu ali situaciji lahko v prihodnje izognili.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


SAŠA EINSIEDLER

Preberite še:
“Kar se nam dogaja, je odsev tega, kar nosimo v sebi”


DEPRESSION

Preberite še:
Si obupan ali žalosten? Zmoli molitev patra Pija


COUPLE

Preberite še:
Zakaj besede “popoln/a si” nikoli niso poklon

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.