Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 21. maja |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Poglejte športne podvige slovenskih redovnic

URSA MARINCIC

OSEBNI ARHIV

S. Urša Marinčič uživa na snegu.

s. Marjeta Pija Cevc - objavljeno 14/02/18

Ste mislili, da so vedno zaprte za samostanskimi zidovi in neprestano molijo? Tudi to, ampak ... Objavljamo blog uršulinke s. Marjete Pije Cevc

Nekaj tednov pred odhodom v samostan sem srečala nekdanjo sošolko iz paralelke, ki je že bila v samostanu, in jo vprašala zame tedaj precej pomembno vprašanje: “Ali se redovnice lahko ukvarjate s športom?” Zasmejala se je in odgovorila: “Premalo se, bolje bi bilo, če bi se več.” Začutila sem olajšanje.

Zdaj sem sama v teh vodah in si mislim enako: “Bilo bi dobro, da bi se več.”

S kakšne vrste telesno rekreacijo se redovnice ukvarjamo, je odvisno od let, redovnega obdobja, zdravja, zaposlenosti in motivacije ter stroškov.

Najbolj običajna je hoja, primerna za vse starosti. Za daljši ali malo intenzivnejši sprehod se še ni treba preobleči v “civil”, lahko pa se.


SIMON KOCEVAR

Preberite še:
“Jakov Fak je človek za velika tekmovanja”


KAROL WOJTYŁA, JAN PAWEŁ II W GÓRACH

Preberite še:
Smučarski podvigi papeža Janeza Pavla II.

Oglejte si fotogalerijo:

Kadar gremo na tek, si nadenemo športno opremo. Dandanes je sicer zahtevnejše najti primerna tekaška oblačila, ker so vedno bolj udobna, a hkrati tudi oprijeta. Vendar se da najti vmesno pot.

Nekatere redovnice lahko srečate celo pri teku na daljše, večkilometrske razdalje kot npr. šolsko sestro Polonco Majcenovič. “Do zdaj sem pretekla en cel maraton, nekaj polmaratonov, a že dolgo tečem le in zgolj za vzdrževanje osnovnega zdravja. Začela sem teči predvsem zaradi sedečega dela in s tem povezanih težav,” pravi o razlogih za tek.

“Tek pa mi je všeč, ker je samoten, ker lahko takrat molim, marsikaj premislim in okušam, da je zdravo telo prostor zdravega duha. Vsako leto pripravim tudi tekaški križev pot na Ptujsko goro. Tek je del mojega vsakdana;  če je to 10 minut, je pa 10 minut.”

Nekatere sestre pogosteje plavajo. Pri tem je potrebno ustrezno znanje in bližina bazena, zato jih je manj – razen poleti, ko nekatere redovnice, ki živijo ob morju, jutranje ure izkoristijo za ohranjanje kondicije.

Posamezne sestre se v dogovoru s predstojnico odločijo za bolj specifično vadbo oz. dejavnosti – gorništvo, alpinizem, karate, športno plezanje. Za večino so to le posamezni dnevi v letu, ki pa prinašajo veliko veselja.

Skupinsko se sestre v kakšni skupnosti odločijo za organizirano tedensko telesno vadbo (z elementi pilatesa), včasih košarko ali odbojko. Pozimi gremo sem ter tja za kak dan smučat ali pa na tek na smučeh.


NAHUEL HUAPI

Preberite še:
Slovenec, ki je bil v Argentini 20 let nepremagljiv


MITJA JANC BLAZ JANC

Preberite še:
Športni as stoji ob strani krščencu in bratu

PRIESTS AND NUNS SKIING
OSEBNI ARHIV
S. Aleša Sitar na plezanju po Slovenski smeri v Triglavski severni steni.

Sicer je najbolj izvajana oblika telesnih vaj vključena v vsakdan. Poleg jutranjega raztezanja ali telovadbe, ki jo marsikatera opravi v svoji sobi, še največ kolesarimo in hodimo.

V samostanu, ki ima veliko dolgih hodnikov in več nadstropij, je lahko gibanja veliko. Na dan, ko sem imela obilo dela v hiši, je telefon zaznal 13.098 korakov – pa nisem niti stopila na ulico.
Preberite še:
Katoličan gre v bar … v postnem času


CONFESSION

Preberite še:
Grehi, ki ne potrebujejo spovedi?


MARY'S LAND

Preberite še:
Uspešni vohunski triler o Mariji končno v slovenskih kinih

Tags:
šport
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.