Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Veliki Slovenec, ki vabi, naj bomo ponosni na svojo deželo, jezik in dediščino

VALENTIN VODNIK

PD

Aleteia - objavljeno 03/02/18

Mineva 260 let od rojstva duhovnika, pesnika, jezikoslovca, časnikarja in narodnega buditelja Valentina Vodnika

Valentin Vodnik se je rodil 3. februarja 1758 v Zgornji Šiški v Ljubljani. Kot duhovnik je deloval v Ljubljani, na Bledu, v Sori, Ribnici in na Koprivniku nad Bohinjem.

Tam je prišel v stik z Žigo Zoisom, ki ga je povabil v svoj razsvetljenski krožek.  Ta je močno vplival na Vodnikovo literarno in narodnobuditeljsko delovanje ter bil do smrti njegov mecen.
Preberite še:
Pozabljeni Slovenci, ki so zgradili slovensko industrijo

Jezikoslovec, urednik, pesnik, buditelj

Vodnik je napisal Veliko in Malo pratiko, bil urednik prvega slovenskega časopisa Lublanske novice. Velja za prvega slovenskega časnikarja, urednika in pisca šolskih učbenikov. Zanimalo ga je veliko področij: arheologija, numizmatika, rudarstvo, botanika, ornitologija. Pisal je priročnike za slovnico, učbenike in celo knjigo receptov in priročnik za babice.

Sestavil je nekaj učbenikov, med njimi tudi Abecedo za perve šole in slovnico Pismenost in gramatika za perve šole, v kateri je zapisal, da je treba “začeti vse nauke s tisto besedo, s katero nas je mati učila”.

Poznan je zlasti kot pesnik, čeprav pesnikovanje predstavlja manjši del njegovega ustvarjanja. Leta 1806 je izdal prvo slovensko pesniško zbirko Pesmi za pokušino. Njegova poezija je bila preprosta, domoljubna, večkrat tudi satirična.


Vienna boys

Preberite še:
Sloviti Slovenec, ki je ustvaril svetovno znamenitost


OLIMJE

Preberite še:
Slovenski samostan, v katerem je tretja najstarejša lekarna v Evropi

Dramilo

Slovenc, tvoja zemlja je zdrava in pridnim nje lega najprava. Pólje, vinograd, gora, morjé, ruda, kupčija tebe rede.Za uk si prebrisane glave pa čedne in trdne postave. Išče te sreča, um ti je dan, našel jo boš, ak nisi zaspan.Lej, stvarnica vse ti ponudi, iz rok ji prejemat ne mudi! Lenega čaka strgan rokav, palca beraška, prazen bokal.

V času Ilirskih provinc se je Vodnik navduševal nad Francozi in njihovim priznavanjem naravnih pravic narodov. Dosegel je uvedbo “kranjskega jezika” kot učnega jezika za osnovne in srednje šole na Kranjskem ter postal ravnatelj na gimnaziji v Šentjakobu v Ljubljani in šolski nadzornik.

Zaradi naklonjenosti Francozom so mu po vrnitvi pod avstrijsko oblast prepovedali delovanje v šolstvu. Umrl je 8. januarja leta 1819, pozabljen in izključen iz javnega življenja.


ALJAŽEV STOLP

Preberite še:
Kako so duhovniki ubranili slovenski narod


CIRIL METOD

Preberite še:
Revolucionarna misijonarja, ki sta pokristjanjevala Slovane

Vir: ukom.gov.si

Tags:
duhovnik
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.