Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 13. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

10 zapovedi za evangelizacijo na internetu

SOCIAL MEDIA

PIXABAY

Radio Maria - objavljeno 23/01/18

Pomemben ni uspeh, pomembni so sadovi evangelizacije

Mladi iz gibanja iMision imajo skupen ideal: evangelizirati na spletu. Da bi ideal dosegli v praksi, so izdelali deset zapovedi, ki jim pomagajo upoštevati prakso dobre evangelizacije.

1. Na prvem mestu je Kristus

Jezus jim je rekel: “Pojdite po vsem svetu in oznanite evangelij vsemu stvarstvu!” (Mr 16,15) Iz te zapovedi se je rodila poklicanost k evangelizaciji tudi na spletu.
Preberite še:
Spletni tečaji, ki jih najboljše univerze na svetu ponujajo kar zastonj

2. Internet je kraj, ne medij

Splet ni le medij, je tudi poseljen kraj, zato želimo na spletu evangelizirati, ne pa ga le “uporabiti” za evangelizacijo.

3. Skrivnost je v pričevanju

“Za Cerkev je prvo sredstvo evangelizacije pričevanje o pristnem krščanskem življenju.” (Evangelii nuntiandi, 41) Izključno vsebine na spletu, brez našega izpričevanja ljubezni do Boga, ne evangelizirajo.
Preberite še:
To so aplikacije, ki vam lahko polepšajo življenje

4. Naša moč je milost

” … kajti brez mene ne morete storiti ničesar. ” (Jn 15,5) Digitalni misijonarji lahko damo obilen sad in se upremo skušnjavi obupovanja in aktivizma le, če smo združeni z Jezusom in v ljubezni do Cerkve živimo pravo krščansko življenje.

COMPUTER

5. Smo ljudstvo, skupnost

Pričevanje občestva je tako pomembno kot pričevanje posameznika. Občestvo pričevalcev, ki je sprejemajoče in odprto, sposobno spremljati tiste, ki hodijo po poti h Kristusu, ima veliko večjo moč in vpliv na iEvangelizacijo kot poskusi posameznikov.
Preberite še:
Mladi, ste brez Wi-Fi-ja? Papež ponuja geslo, ki nikoli ne zataji.

6. V vsem ljubezen

Ponos, kritike brez ljubezni in delitve med kristjani so škandali, ki povzročajo dvome ali celo brezverje. Nujno moramo Cerkev graditi, moliti za občestvo, ga oblikovati, če želimo biti Kristusovi apostoli, ne sužnji zla, ki razdvaja tudi na spletu.

7. Odprti za vse

iEvangelizacija zahteva, da se odpremo dialogu v ponižnosti do vseh: ne le do vernih, ampak tudi do tistih, ki vere ne poznajo in so od nje oddaljeni.


freedom

Preberite še:
Kako pravilno uporabljati svobodo

8. Želimo obroditi sad, ne pa doseči uspeh

Če se trudimo za to, da bomo imeli čim več sledilcev, prijateljev, obiskov … Je to oblika čaščenja idolov. Biti moramo pozorni, da ne pademo v past navdušenja, ki ga s seboj prinese medij. Ne iščemo uspeha, obroditi želimo sadove za Kraljestvo.

9. Od virtualnega do osebnega stika

Izhodiščna točka za iEvangelizacijo je res v digitalnem svetu, a poskuša preseči njegove meje in izzvati srečanje v konkretnem svetu. Tam, v konkretnih srečanjih, se namreč potrjuje, prečiščuje in krepi.

10. Smo učenci, nenehno se učimo

iMisionarji smo v stalnem iskanju jezika, ki bi danes lahko nagovoril človeško srce in oznanjal Jezusa. Zato moramo živeti odgovorno versko življenje in se stalno izobraževati na področju komunikacij in novih tehnologij.

Ne bi tudi vi sledili tem 10 zapovedim v svojem digitalnem življenju?

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila portugalska stran Aleteie. Prevedla in priredila Maja Pintarič.

Tags:
splet
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.